ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Astronomen ontdekten mogelijk teken van leven op Venus

Microben zijn ook een vorm van leven.
door Tsenne Kikke - dinsdag 15 september 2020 14:35

De Aarde is misschien niet de enige planeet in ons zonnestelsel waar leven voorkomt. Hoog in de dampkring van de planeet Venus hebben wetenschappers sterke aanwijzingen voor leven gevonden. Het gaat mogelijk om microben, minieme organismen, die misschien door de lucht van Venus zweven, al blijven de onderzoekers ook zoeken naar andere verklaringen.

Een internationaal team van sterrenkundigen heeft in de wolken van Venus het zeldzame molecuul fosfine gemeten. Dat gas, ook wel fosforwaterstof genoemd, ontstaat door toedoen van microben die gedijen in omgevingen zonder zuurstof. Voor de duidelijkheid: de microben zelf zijn echter nog niet aangetroffen. Een onomstotelijk bewijs van leven op Venus is er dus vooralsnog niet.

De wetenschappers hebben ook gekeken of er misschien een andere bron voor de fosfine kan zijn. Bliksem en vulkanen kunnen bijvoorbeeld kleine hoeveelheden fosfine creëren. Maar in de dampkring van Venus zit 10.000 keer zo veel fosfine als zulke bronnen ooit zouden kunnen maken, rekende het team uit. Maar ze blijven zoeken naar andere verklaringen dan de aanwezigheid van microben.

De onderzoekers spreken dan voorlopig ook enkel van een ‘mogelijk teken van leven’ waarvoor geen plausibele andere verklaring is. Voor de bevestiging van buitenaards leven is nog veel meer onderzoek nodig. De beste manier om zekerheid te krijgen, is door een ruimtesonde naar Venus te sturen. Die zou misschien materiaal voor onderzoek kunnen terugbrengen naar de Aarde.

Wetenschappers zoeken al langer naar leven buiten de Aarde, maar Venus werd nooit gezien als een echt serieuze kandidaat. Die planeet, iets kleiner dan onze Aarde, is met een gemiddelde temperatuur van bijna 500 graden de heetste in ons zonnestelsel. De luchtdruk op het oppervlak is 92 keer zo hoog als hier en in de lucht hangen ondoordringbare wolken van zwavelzuur.

Het onderzoek werd uitgevoerd door ongeveer twintig wetenschappers van Britse en Amerikaanse universiteiten. Ook de Europese sterrenkundige organisatie ESO was bij de studie betrokken. De ontdekking staat in het belangrijke wetenschapsblad 'Nature Astronomy' en is maandag naar buiten gebracht door de 'Britse Royal Astronomical Society'.

"Het vinden van fosfine op Venus was een onverwachte bonus," zei onderzoeker Clara Sousa Silva. "De ontdekking roept veel vragen op, zoals: hoe een organisme kan overleven. Op Aarde kunnen sommige microben 5 procent zuur in hun omgeving aan. De wolken van Venus bestaan vrijwel helemaal uit zuur."

Wetenschappers zoeken ook naar microben op Mars, op de Jupitermanen Europa en Ganymedes, en op de Saturnusmanen Enceladus en Titan. Tot op heden is de Aarde dus nog immer de enige planeet waarop leven bekend is.

Anders gezegd: zoals je hieronder voor jezelf kunt aanhoren, is er nog veel onderzoekwerk aan de winkel.

Bron: De Standaard

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we online blijven?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- Ook doe je ons een groot plezier door naar onze webshop te gaan en er iets aan te kopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht