ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Sneeuwt het ijzer in het binnenste van onze Aarde?

Op de binnenkern van onze planeet stapele vlokjes ijzer zich tot wel 320 kilometer hoog op.
door Tsenne Kikke - zondag 29 december 2019 15:57

De diepe aardse kern is heet, staat onder immense druk en blijkt bedekt te zijn met ijzeren sneeuwvlokjes. Een interessante bevinding die mogelijk ook verklaart hoe planeten zoals de onze zich kunnen hebben gevormd.

De ijzeren vlokjes vallen van de gesmolten buitenkern, hopen zich tot wel 320 kilometer op, en bedekken zo de binnenkern. Hoewel dit een beetje klinkt als een buitenaards winterwonderland, zeggen de onderzoekers dat dit lijkt op hoe rotsen zich vormen in vulkanen. “De metalen kern van de aarde werkt als een magmakamer die we beter kennen van de aardse korst,” aldus onderzoeker Jung-Fu Lin.

De onderzoekers vergeleken de ijzeren sneeuwvlokjes met het proces dat zich afspeelt in de magmakamer dichter bij het aardoppervlak. Als magma afkoelt, beginnen mineralen uit te kristalliseren. Door verschillen in dichtheid tussen de magma en de kristallen, zullen de kristallen of naar boven bewegen, of naar onder zinken. De opeenstapeling van kristallen in het magma wordt ook wel 'cumulaatgesteente' genoemd.

Het team kwam tot deze wonderlijke bevinding door goed naar het binnenste van onze aarde te luisteren. De kern van onze aarde kan immers niet worden bemonsterd. En dus wordt het diepe binnenste bestudeerd door signalen van seismische golven op te nemen en te analyseren terwijl deze zich door de aarde bewegen. Daarbij stoten de onderzoekers echter op iets opvallends. Er bleken namelijk tegenstrijdigheden te bestaan tussen de verzamelde seismische gegevens en de huidige modellen over de kern van de aarde. De golven bleken zich namelijk veel langzamer door de buitenste kern te bewegen dan verwacht en bewogen ineens veel sneller als ze op het oostelijk halfrond van de bovenste binnenkern terecht waren gekomen. In een poging dit mysterie op te lossen, heroverwogen de onderzoekers het bestaan van een ‘besneeuwde laag’ in het diepe binnenste van de aarde.

Theorie

Een soortgelijke theorie werd aan het begin van de jaren zestig voorgesteld door wetenschapper S.I. Braginkskii. Deze hypothese werd destijds echter al snel van tafel geveegd naarmate de kennis over de hitte en de druk in het diepe binnenste van de aarde toenam. Toch besloten de onderzoekers uit de huidige studie de theorie nog een kans te geven. En uit nieuwe gegevens en experimenten op kernachtige materialen, kwamen ze erachter dat het hele idee helemaal niet zo gek is. Sterker nog, de samenstelling kan de opgepikte veranderingen in snelheid van de seismische golven goed verklaren en de gevonden afwijkingen met elkaar te verzoenen. “Het is bizar om te bedenken dat kristallen in de buitenste kern over een afstand van enkele honderden kilometers op de binnenste kern sneeuwen,” zei onderzoeker Nick Dygert.

De resultaten hebben grote implicaties. De aardse binnenkern beïnvloedt namelijk verschillende fenomenen; van het magnetische veld tot het uitstralen van de warmte, die de beweging van tektonische platen aandrijft. Hierdoor kan een beter begrip van de samenstelling en het gedrag helpen om erachter te komen hoe ook deze grotere processen werken. De studie kan ons echter niet alleen meer vertellen over de geologie van de planeet. Het kan ook helpen verklaren hoe planeten zoals de onze zich vormen.

“Door modellen te verbinden aan de afwijkende waarnemingen, kunnen we conclusies trekken over de mogelijke samenstelling van de vloeibare kern,” legde wetenschapper Bruce Buffet – niet betrokken bij het onderzoek – uit. “Deze informatie kunnen we misschien wel koppelen aan de omstandigheden die heersten op het moment dat de planeet werd gevormd. En deze startconditie is een belangrijke factor in hoe de aarde de planeet is geworden die we nu kennen.”

Bron: Scientias.nl

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen!

Want, zo blijven we online. We hebben zelfs op 30/12/2019 voor extra schijfruimte bijbetaald.

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht