ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Virussen versus bacteriën

Virussen bestaan, maar leven ze wel?…
door Tsenne Kikke - vrijdag 15 november 2019 17:29

Inleiding

- Bacteriën vormen een domein van eencellige, soms in kolonies levende micro-organismen. Ze zijn 1 miljoen keer kleiner dan de mens.

- Een bacteriofaag, of kortweg faag, is een kleine virus, dat op zijn beurt 1.000 maal kleiner is dan een bacterie, en een specifieke bacterie infecteert.

- Lysogenen... Afhankelijk van hun vermeerderingscyclus, kunnen fagen in lytische en lysogene worden ingedeeld. Lytische vermenigvuldigen explosief, waardoor de gastheerbacterie snel barst (lysis), terwijl lysogene fagen zich eerst gaan integreren in het genoom van de bacterie (profaag), waardoor ze bij elke bacterieceldeling mee vermenigvuldigd worden.

De vermeerdering van een virus in een gastheercel kan dus ook resulteren in lysis (oplossen van de cel) en dood van de gastheercel.  Lysogene reproductie houdt in dat het virus zich zal nestelen in de gastheercel en elke keer als de gastheercel zich vermenigvuldigt, zullen de virale nucleïnezuren zich ook vermenigvuldigen. Het virus zorgt echter niet direct voor de dood van de gastheercel, het virus kan uitbreken wanneer het immuunsysteem verzwakt is  - of, vanwege UV-straling - of, door verscheidene chemicaliën.

Daarover wordt door Sanne Wolput veel meer in eenvoudige, duidelijke taal uitgelegd...

Virussen: levend of niet?

Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig naar het mogelijke leven van virussen, hieronder worden enkele pro- en contra-argumenten aangehaald over het leven van virussen.

(A) Bewijzen dat een virus niet leeft:

        (1a) Een levend organisme moet voldoen aan 7 criteria om te worden beschouwd als een levend organisme, namelijk: homeostase, organisatie, metabolisme, groei, aanpassingen, prikkelbaarheid (reacties op de omgeving) en voortplanting. Virussen voldoen maar aan 5 van deze criteria.

        (2a) Virussen zijn buiten een gastheercel inactief. Gedurende deze tijd buiten een gastheercel wordt er geen biologische activiteit waargenomen.

        (3a) Virussen zijn afhankelijk van de stofwisseling van de gastheercel.

        (4a) Virussen hebben een levende cel nodig om zich te vermenigvuldigen en te overleven.

        (5a) Virussen zijn niet-cellulair.

        (6a) Virussen hebben geen stofwisseling.

(B) Bewijzen dat een virus leeft:

        (1b) Een virus doet aan endocytose.

        (2b) Wanneer virussen de gastheercel binnenkomen, wordt het viraal nucleïnezuur actief. Het virus is echter afhankelijk van de stofwisseling van de cel.

        (3b) Vanuit een medisch standpunt worden virussen als levend gezien omdat zij pathogeen kunnen zijn en infectie en ziekte bij de mens veroorzaken.

        (4b) "Veel organismen hebben andere organismen nodig om in leven te blijven, waaronder bacteriën die in cellen leven," stelde onderzoeker Arshan Nasir. Dit spreekt tegen dat virussen niet-levend zijn omdat ze een cel nodig hebben om te overleven.

        (5b) "Het mimivirus heeft daarentegen wel een soort van stofwisseling."

        (6b) "Het virus onderscheidt zich van andere virussen door zijn grote genoom. Daarnaast codeert het virus voor bepaalde producten die niet eerder bij een ander virus zijn waargenomen gecodeerd te zijn. Zo bezit het mimivirus genen die coderen voor nucleotide en aminozuursynthese. Dit zijn genen die zelfs bepaalde intracellulaire bacteriën niet hebben.", dit is bewijs voor het leven van mimivirussen.

        (7b) Virussen evolueren.

        (8b) Dit bewijs steunt op het bewijs dat virussen kunnen evolueren [zie (7b)], een virus die bacteriofagen aanvalt is in staat het immuunsysteem van de bacteriofaag te deactiveren en zelf het immuunsysteem overnemen. Verdere studies moeten nog onderzoeken hoe die bacteriofaag dat kon.

        (9b) Dit bewijs steunt op het bewijs dat virussen kunnen evolueren [zie (7b)]. Evolueren kan twee contexten hebben. Context 1 is al besproken in (8b). De andere context is dat virussen evolueren omdat sommige (enorm snel) muteren (namelijk, de erfelijke eigenschappen van het genoom veranderen).[1]

(C) Overige relevante informatie:

        (1c) Brian WJ Mahy van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) heeft gezegd: "Virussen leiden een soort ‘geleend leven’.", omdat ze afhankelijk zijn van een externe gastheercel maar toch biologische activiteit vertonen in een gastheercel.

        (2c) "Virussen zijn parasieten die niet op hun eentje kunnen leven, maar een gastheercel nodig hebben om te overleven."

Er is nog geen sluitende definitie van leven, zodat er nog niet gezegd kan worden of virussen leven. Daartoe is er meer wetenschappelijk onderzoek nodig – zowel naar virussen als naar een betere definitie van leven.

Bron: Wikipedia

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht