ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Godsdiensten: Wat wordt er zoal geleerd in sommige Koranscholen?

Salafistische moskeescholen zorgen voor ophef.
door Tsenne Kikke - woensdag 11 september 2019 18:25

In Nederland is er ophef ontstaan over enkele salafistische moskeescholen, waar kinderen onder meer zouden leren dat mensen met een ander geloof, of een andere levensovertuiging, de doodstraf verdienen. Dat bleek uit een onderzoek van tv-programma 'Nieuwsuur' en de krant NRC Handelsblad.

Voor het onderzoek bestudeerden de twee Nederlandse media het lesmateriaal van tientallen moskeescholen die salafistisch zijn, of er toch door beïnvloed worden. En, wat bleek?... In een aantal salafistische moskeescholen leren leerlingen dat mensen met een ander geloof, of een verschillende levensovertuiging, de doodstraf verdienen en dat ze zich moeten afkeren van de Nederlandse samenleving. Zo krijgen ze volgens NOS bijvoorbeeld invuloefeningen of multiple-choice-vragen waarbij tienjarigen moeten kiezen welke straf de juiste is voor onder andere mensen die overspel plegen, homoseksuelen, afvalligen of tovenaars. De keuzes zijn dan zweepslagen, stenigen, of doden met een zwaard. Het laatste is juist: zo blijkt uit de verzen ervoor...

In Nederland zouden er minstens 50 moskeescholen zijn die ofwel salafistisch zijn, ofwel er sterk door zijn beïnvloed. Meer dan duizend kinderen volgen er 's avonds of in het weekend les. De scholen worden gefinancierd vanuit Saudi-Arabië.

Bij onze noorderburen werd er dan ook geschokt gereageerd op de uitzending. Enkele politici van verschillende partijen willen nu een wetswijziging opdat de onderwijsinspectie ook zou kunnen ingrijpen in het informele onderwijs. En ook de 'Raad van Marokkaanse Moskeeën' maakte zich zorgen over de invloed van het salafisme. In een getuigenis aan NOS zei Said Bouharrou: "Het is vijf voor twaalf."

En in België?

Koranscholen bestaan ook in België, en ook hier zijn er misbruiken. "Als je rondbelt, hoor je verschillende verhalen", zei VRT NWS-journalist Stef Meerbergen in 'Het Journaal'.

"Dan hoor je dat ouders hun kinderen wegtrekken uit Koranscholen omdat daar dingen gezegd worden die niet koosjer zijn. Of hoor je leraren zeggen dat als ze les geven over homoseksualiteit, zoiets niet gesmaakt wordt door leerlingen die in een Koranschool zitten. Sommige leraren voelen zich geïntimideerd en zelfs bedreigd."

“Ik geef al tientallen jaren les aan vooral islamitische kinderen en ik merk dat die koranlessen steeds intensiever worden”, zei een onderwijzeres uit Genk, die liever niet met haar naam in de krant komt. “Dan hoor ik leerlingen zeggen dat homo’s zullen branden in de hel. Wie zegt hen dat?”

Volgens de Staatsveiligheid zijn er in België honderd salafistische organisaties, al zorgen zeker niet álle salafisten - de grote groep eigenlijk - voor problemen. "Het verschil met Nederland is dat je daar heel grote moskeeën hebt met een duidelijke stempel. Dat is niet zo in België. Hier had je de grote moskee in Brussel, maar die heeft de banden met Saudi-Arabië doorgeknipt."

Ook inlichtingendienst AIVD waarschuwde al eerder over de toenemende invloed van deze fundamentalistische stroming binnen de islam.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht