ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Gezondheid: Elke eeuw kent ingebeelde ziekten - Deel 2

Veel mensen worden vrij snel het slachtoffer van massahysterie.
door Tsenne Kikke - dinsdag 23 april 2019 15:16

Belofte maakt schuld...: hier is dan deel 2

Neem genitaal retractiesyndroom, bijvoorbeeld,  ook aangeduid met koro. De koro-lijder lijdt aan de angst dat zijn penis zich in de buikholte zal terugtrekken met de dood als gevolg. Het woordje 'koro' is van het Maleise 'kura' afgeleid, dat 'hoofd van een schildpad' betekent.

Voor veel mensen in Zuidoost-Azië, inclusief Chinese artsen, is koro een reële ziekte, waarbij eenvoudige geruchten kunnen leiden tot wijdverspreide 'aanvallen'. Koro staat ook als een omschreven aandoening in de oude Chinese tekstboeken vermeld. De behandeling binnen de Chinese cultuur bestaat gewoonlijk uit yang-aanvullende dranken terwijl de penis door de patiënt of zijn vrouw, zijn moeder of grootmoeder wordt vastgehouden...: 'opdat die niet verder in het lichaam wegzinkt'.

Op 29 oktober 1967 meldde een krant in Singapore dat koro veroorzaakt werd door het eten van gevaccineerd varkensvlees. Daardoor ontstond er een psychologische angst, en in enkele dagen tijd meldden 469 mannen zich in een hospitaal aan.

Een ander bewijs van hoe mensen door dezelfde geruchten kunnen worden beïnvloed trof men in Thailand aan. Daar waren er 2.000 Thaise boeren en enkele monniken bij betrokken. Ongeveer een derde van de slachtoffers waren zelfs vrouwen en kinderen. Ondanks de afwezigheid van gevallen onder de Chinese bevolkingsgroep, waren de symptomen hetzelfde: klachten over impotentie of frigiditeit, panische angst voor de waargenomen verschrompeling van de genitaliën die uiteindelijk zou leiden tot genitale retractie en de dood. Ook deze epidemie ging gepaard met geruchten over vergiftiging van voedsel en drank, in dit geval door Vietnamese immigranten die een communistische staatsgreep zouden voorbereiden, gericht op vernietiging van het seksleven en de overleving van de hele Thaise natie...

Bij de koro-epidemie in Assam en Oost- en West-Bengalen in 1982-1983 ging het om dezelfde symptomen, die zich overwegend bij jongemannen en bij enkele vrouwen manifesteerden. De vrouwen klaagden over schrompelende borsten maar niet over retractie van de vulvae (hetgeen in enkele andere studies wel werd vermeld). Binnen de twee dagen werden honderden mensen in een dorp aangedaan, waarna de toestand na drie tot vijf dagen normaliseerde om dan in een ander dorp weeral op te duiken.

Bij koro-epidemieën in de Chinese provincie Guangdong in de jaren tachtig waren 2.000 mensen betrokken: 84% waren mannen en 16% vrouwen. Een derde van de getroffenen waren tussen de 10 en 14 jaar oud. Die epidemie was waarschijnlijk te wijten aan een waarzegger die had voorspeld dat 1985 een rampjaar zou worden. Anderzijds dachten veel dorpelingen dat de koro veroorzaakt werd door een agressieve vrouwelijke geest. Zij probeerden die geest te verdrijven met lawaai, of door de lijder aan het schrikken te maken, waardoor de geest werd uitgedreven.

Nog een ander voorbeeld is de lachplaag in Tanzania. Op 30 januari 1962 brak er in het noordwesten van het huidige Tanzania een zogenaamde lachplaag uit onder meisjes van een kostschool. Leerlingen barstten om onbekende reden in lachen en huilen uit en konden niet stoppen. De lachplaag werd toegeschreven aan massahysterie. Het land en het volk waren door de recente onafhankelijkheid in een stressvolle situatie terechtgekomen, wat wellicht bijdroeg aan de uitbraak van de lachplaag.

Tegen 18 maart waren 95 van de 159 meisjes beïnvloed en de school werd gesloten. De leerlingen werden naar huis gestuurd en namen de plaag met zich mee.

Op 21 mei ging de school weer open, maar wederom brak er een lachplaag uit en de school moest weer sluiten. De nieuwe lachplaag duurde zes tot twaalf maanden, afhankelijk van welke bron wordt geraadpleegd, en 10.000 mensen werden erdoor beïnvloed.

Uitgebreide testen van zowel voedsel als het schoolgebouw toonden geen aanwezigheid van ziekteverwekkers of giftige stoffen. Medische testen toonden aan dat de meisjes zelf geen infecties of lichamelijke kwalen hadden. Wetenschappers concludeerden dat de enige mogelijke verklaring massahysterie was.µ

Ober dit thema lezen we op Wikipedia het volgende:

Massahysterie, ook bekend als collectieve hysterie of groephysterie, is een fenomeen in de sociologie en psychologie waarbij collectieve denkbeelden of dreigingen, zowel echt als fictief, door een groep wordt gestuurd als resultaat van geruchten en angst. Voorbeelden hiervan zijn ufo's, ziektes of jacht op heksen. Massahysterie is van alle tijden. In veel gevallen maakt aandacht van de media de hysterie erger.

Een vaak voorkomend type van massahysterie treedt op wanneer een groep mensen denkt te lijden aan dezelfde ziekte of aandoening zonder duidelijke reden. Voor de aandoening is geen medische verklaring te vinden. Normale gezonde mensen kunnen worden meegesleurd in deze denkbeelden door de groep. Het is ook niet altijd meteen duidelijk dat het om massahysterie gaat, daarom moeten andere oorzaken eerst worden uitgesloten zoals koolmonoxidevergiftiging of voedselvergiftiging.

De echte paniek bij massahysterie ontstaat doordat een groep mensen het gevoel krijgt de controle over een situatie te verliezen. In de massasituatie is de individuele persoon lichtgeloviger en ook vatbaar voor propaganda en massapsychoses. Dat heeft tot gevolg dat de massa vaak blind achter een leider aanloopt.

Bij sommige fans slaat hun bewondering voor hun idool om in een obsessie. Deze ongezonde aanbidding kan soms omslaan in massahysterie, waarbij fans massaal aan het krijsen slaan wanneer ze hun idool in levenden lijve zien en zelfs flauwvallen.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht