ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Deze optische illusie blokkeert jouw brein voor 15 milliseconden

Maak kennis met de Pinna-Brelstaff-illusie.
door Tsenne Kikke - vrijdag 1 maart 2019 20:05

Geloof niet alles wat je ziet...

Concentreer je op het punt in het midden van de cirkel. Leun achtereenvolgens voorwaarts en naar achteren, en merk op hoe de ringen plots in tegenovergestelde richtingen bewegen.

Voor deze zogenoemde Pinna-Brelstaff-illusie is onlangs een verklaring gevonden, namelijk: een vertraging in de communicatie tussen de verschillende hersengebieden die visuele informatie verwerken.

In ons brein vindt er waarschijnlijk een vertraging van 15 milliseconden plaats. Dat lijkt misschien een foutje, zei Max Andolina van de Chinese Academy of Sciences in Shanghai, maar het is juist efficiënt. Als we iets zien, proberen onze hersenen snel te raden wat het is. In de meeste gevallen raadt ons brein het goed, aangezien de fysieke regels van onze omgeving vaak consistent zijn. In dit geval neemt jouw brein een kortere route, en vervangt schijnbare beweging door daadwerkelijke beweging.

Kijken met jouw hersenen

“Wat we hiervan leren, is dat het visuele brein heel ingewikkeld in elkaar zit. De informatie die via het oog binnenkomt, wordt door onze hersenen verwerkt en soms zelfs verdraaid," zei Anne van Ham, die aan het Nederlands Herseninstituut zelf ook onderzoek doet naar visuele waarneming.

De ogen en het brein werken niet als een fotocamera, volgens Van Ham. “Het is niet alsof we door te kijken een ‘foto’ maken, en wat we daarop zien verwerken en beschouwen als de waarheid. Onze hersenen kunnen dingen anders zien en interpreteren, zoals in het geval bij illusies.”

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht