ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Mijn naam is haas…

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
vrijdag 18 januari 2019 14:31

Konijnen en hazen behoren dan wel tot de haasachtigen, doch stammen ze van verschillende dierenfamilies af. Hazen behoren tot de Europese haas (Lepus europaeus) en sneeuwhaas (Lepus Timidus), het huiskonijn is een afstammeling van de tamme Oryctolagus cuniculus.

Hazen zijn, dankzij hun krachtige achterpoten, stukken sneller dan konijnen. Ze bewegen zeer atletisch en kunnen in snel tempo vluchten. Zo kan een haas wel een snelheid van 75 km per uur bereiken. Een konijn huppelt meer en behaalt daardoor 'slechts' rond de 50 km per uur. Het spreekwoord 'het hazenpad kiezen' is niet voor niets naar hazen vernoemd.

In wezen zijn beiden planteneters, maar hun voedingspatroon is ietwat verschillend. Konijnen eten liever zachte stengels, gras, groenten en kruiden, daar waar hazen meer hard voedsel: bast en schil, knoppen, kleine takjes en scheuten verkiezen. Maar, in elk geval was men de mening toegedaan dat ze allebei carnivoren bleken te zijn.

Doch, nieuwe foto's onthulden voor het eerst dat sommige hazen zich als kannibalen gedragen. Zo eten Sneeuwhazen in Canada's Yukon Territory vlees om hun dieet aan te vullen tijdens de lange winters in één van de koudste plekken op Aarde.

Tijdens de zomermaanden voeden de zoogdieren zich met de vegetatie, maar wanneer sneeuwdekens het landschap bedekken en de temperaturen onder het vriespunt dalen, verorberen hongerige hazen andere hazenkadavers, evenals overblijfselen van verschillende soorten afgestorven vogels.

"En, in een ironische draai met betrekking tot natuurlijke selectie, voeden hazen zich ook met een dode Canadese lynx: het roofdier, dat hun belangrijkste vijand is. "Het was schokkend om dat voor de eerste keer te zien. Ik had geen idee dat ze naar lijken speurden," zei Michael Peers, verbonden aan de Universiteit van Alberta in Edmonton.

Peers ontdekte heel toevallig vleesetende hazen na het opzetten van camera's naast hazenkadavers bij de berg St. Elias aan de grens met Alaska. Hij verwachtte dat roofdieren zouden langskomen om van die gratis aangeboden maaltijden te genieten. In plaats daarvan onthulde tweeënhalf jaar beeldmateriaal (van januari 2015 tot juli 2017) dat van de 161 geobserveerde karkassen 20 hazen ervan aten.

De verrassende beelden suggereren dat dieren in het algemeen niet zo gemakkelijk als herbivoren of carnivoren kunnen worden geclassificeerd; vooral nu dat het officieel geweten is dat sneeuwschoenhazen regelmatig vlees eten. Wel deden er sinds 1921 anekdotische verhalen de ronde dat ze dat deden, maar bewijzen ervan ontbraken tot nog toe.

Ook was het merkwaardig te zien dat hazen zich tijdens het eten tegen andere hazen verdedigden. Maar van grotere karkassen, zoals die van de eland, bleven ze af. Hoogstwaarschijnlijk omdat ze anderen ervan niet kunnen weghouden. Met 'anderen' wordt hier niet enkel en alleen hazen bedoeld, maar ook wolven en beren.

Nog een vreemde ontdekking die Peers deed, was het feit dat hazen de veren opaten van de karkassen van bossneeuwhoenen. Pluimen zijn misschien een bron van vezels; maar het is onbekend hoe hun magen ze kunnen verteren. Opzettelijke inname van veren - die meestal gemaakt zijn van keratine en weinig proteïne bevatten - is nu eenmaal buitengewoon zeldzaam bij zoogdieren.


 
Toch is het vreemd dat men er vandaag de dag mee afkomt, omdat het allemaal reeds eerder was bekend. Onderstaande beelden, bijvoorbeeld, dateren uit 2013.

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, weldra kan je je ook als eclecticus inschrijven!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht