ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Compleet nieuw bloedvatsysteem ontdekt in menselijke botten

Ondertussen zijn we iets meer aan de weet gekomen aangaande ons bloedvatensysteem.
door Tsenne Kikke - zaterdag 26 januari 2019 18:39

Anno 2019 stuiten we in ons eigen lichaam nog steeds op verrassingen!... Dat blijkt maar weer eens uit een nieuw onderzoek, verschenen in het blad 'Nature Metabolism'. Daarin maken wetenschappers melding van de ontdekking van een compleet nieuw bloedvatenstelsel dat zich in de botten bevindt. Het systeem bestaat uit een enorm uitgebreid netwerk van haarvaten dat het beenmerg verbindt met het goed doorbloede beenvlies.

Bloed in onze botten

Onze botten zijn heel hard en lijken misschien vrij massief. Maar schijn bedriegt. In botten bevindt zich een holte die gevuld is met beenmerg en bloedvaten. En ook aan het oppervlak van botten vinden we – in het uitstekend doorbloede beenvlies – heel veel bloedvaten. Dat is ook de reden dat botbreuken soms flink kunnen bloeden. Natuurlijk hebben al die bloedvaten een belangrijke functie. Zo transporteren ze bijvoorbeeld bloed- en immuuncellen vanuit het beenmerg naar de buitenzijde van het bot. “Net als elk ander orgaan hebben ook botten een gesloten bloedsomloop nodig om goed te kunnen functioneren,” legt onderzoeker Anika Grüneboom uit. “Deze bloedsomloop brengt ‘vers’ bloed via de slagaderen in het bot en voert gebruikt bloed via de aderen weer af. Hoe die bloedsomloop in lange botten precies functioneerde, was – tot nu – onduidelijk.”

Versimpelde weergave

Om daar meer inzicht in te krijgen, bestudeerden wetenschappers lange botten in het lichaam van muizen. En daarin troffen ze een tot op heden onbekend bloedvatsysteem aan dat loodrecht op de lange as van het bot staat. Het systeem bleek in het scheenbeen van muizen uit enkele honderden tot wel 1000 bloedvaten te zijn opgebouwd. En verrassend genoeg bleek het systeem een cruciale rol te spelen in de bloedsomloop die we hierboven beschreven en dus verantwoordelijk te zijn voor een groot deel van de aan- en afvoer van respectievelijk ‘vers’ en ‘gebruikt’ bloed. “Eerdere studies beschreven slechts een handvol slagaderlijke ingangen en twee aderlijke uitgangen in de lange botten van muizen,” legt onderzoeker Matthias Gunzer uit. “Dat is duidelijk een versimpelde weergave die de werkelijke situatie niet goed beschrijft.” Vervolgonderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat het bloedvatsysteem ook in sommige botten van mensen te vinden is.

De ontdekking van het bloedvatsysteem, dat de onderzoekers aanduiden als TCV, oftewel: 'Trans Cortical Vessels', is bijzonder. “Je verwacht niet dat je een nieuwe anatomische structuur vindt die in nog geen enkel boek beschreven staat,” aldus Gunzer. Vervolgonderzoek zal uit moeten wijzen welke rol TCV’s in gezonde en door ziekte aangetaste botten spelen.

Bron: www.scientias.nl - Caroline Kraaijvanger

Identification of blood vessels in the shaft of murine long bones. (From: A network of trans-cortical capillaries as mainstay for blood circulation in long bones.)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

 

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht