ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Energiedrank nóg ongezonder dan gedacht

Energiedrankjes geven je een boost aan energie, maar eigenlijk ze doen meer kwaad dan goed.
door Tsenne Kikke - vrijdag 30 november 2018 14:33

Energiedrankjes zijn slechter voor de gezondheid dan voorheen werd gedacht. Dat de combinatie van calorieën, suikers en cafeïne voor het oppeppende effect zorgt, was al bekend. Een nieuwe studie van de Universiteit van Texas laat nog meer negatieve gezondheidsgevolgen zien.

Uit het onderzoek bleek dat de consumptie van één energiedrankje het risico op een hartaanval of beroerte binnen 90 minuten flink verhoogt. Dat komt doordat het de bloedvaten vernauwt.

Verhoogde bloedsuikerspiegel

Verder blijkt dat de interne diameter van de bloedvaten na consumptie tot de helft van het oorspronkelijke formaat vernauwt. De onderzoekers vermoeden dat de combinatie van ingrediënten tot een verhoogde bloedsuikerspiegel leidt, wat vervolgens voor vernauwing van de vaten zorgt.

Voorheen was al bekend dat energiedrank het lichaam uitdroogt en vochtopname in de darm vertraagt. Ook kan het drankje voor hartritmestoornissen zorgen.

Koopverbod jongeren onder de 18

Uit eerder onderzoek van het Nederlandse RIVM bleek dat 1 tot 2 procent van de jongeren tussen 13 en 18 jaar dagelijks minstens drie blikjes energydrink consumeert. En, 4 op de 10 jongeren drinkt het drankje maandelijks.

Naar aanleiding van eerdere cijfers pleitte de 'Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde' al voor een koopverbod voor jongeren onder de 18 jaar.

In 2008 besteedde Radar ook al aandacht aan energiedrankjes. De verwoording van het thema van die eerste uitzending over energydrink bestond uit: "Energiedrankjes zoals Red Bull en Slammers zijn ontzettend populair. Jongeren drinken soms wel vijf, zes blikjes per dag. Maar is het eigenlijk wel gezond om energiedrankjes te drinken? En waarom weten we zo weinig over de veiligheid van de ingrediënten? Radar zoekt het uit en komt tot opzienbarende conclusies."

Acht jaar later, namelijk in 2016, nam Radar deze energydrink nogmaals onder de loep waarvan hier de link. Toen was al bekend dat je er hartkloppingen, tandverderf en slapeloosheid van kon krijgen.

Bron: Radar.Avrotros.nl

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere sponsors - vooral, omdat 2019 voor de deur staat. Niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht