ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De toekomstige wereldreligie in het denken van Hazrat Inayat Khan

Hazrat Inayat Khan was een boodschapper van Liefde, Harmonie en Schoonheid.
door Tsenne Kikke - zaterdag 24 november 2018 16:49

Er zijn vele voorspellingen en verschillende overtuigingen over dit onderwerp, maar het meest noodzakelijke is te begrijpen wat religie betekent.

De 'religie van nu', of 'de komende religie', of 'de religie van het verleden': dat geldt voor hen die de waarheid, die één is, verdelen in vele waarheden.

Maar ei­genlijk is alles wat er was, er ook nu nog; en alles wat er nu is, zal er altijd zijn. Werd deze gedachte geen steun gegeven door Jezus Christus, die zei: “Ik ben niet gekomen om een nieuwe wet te geven; ik ben gekomen om de wet te vervullen”? Als Jezus Christus dat gezegd heeft, wie kan er dan nog komen vertellen “Ik breng u een nieuwe religie”? Er kan geen nieuwe religie zijn; je zou net zo goed kunnen zeggen: “Ik wil u een nieuwe wijsheid leren”. Er kan geen nieuwe wijsheid zijn; wijsheid is dezelfde die er was, nu is, en altijd zal zijn.

Er rijst een vraag: hoe komt dan deze verscheidenheid van religies, die de mensheid jarenlang in onderlinge strijd heeft gestort, zodat de meeste oorlogen en veldslagen werden ge­streden voor de zaak van de religie?

Dit bewijst alleen het kinderlijke karakter van de menselijke natuur. Religie die - waar ook gebracht - was gebracht omwille van eenheid, harmonie en broederschap, werd door de kinderlijke menselijke aard ge­bruikt om te strijden, te twisten en zich jarenlang in oorlogen te begeven. En het meest vermakelijke voor een verstandig mens is te bedenken en te zien hoe ze in het verleden een heilig karakter hebben gegeven aan oorlog, aan strijd, en die een gewijde oorlog, of een 'heilige oorlog' hebben genoemd.

Dezelfde neiging om oorlog met elkaar te voeren, die begon in hun religie, bleef bestaan in de tijd van het materialisme; diezelfde neiging veranderde in oorlog tussen naties. De verschillen en soorten van onderscheid die bestonden tussen de verschillende geloven en overtuigingen bestaan nog; en dat vooroordeel en dat verschil en de onverdraagzaamheid die bestonden tussen naties, bestaan nog steeds in grotere of kleinere mate. Wat bewijst dit? Het toont aan dat de ware betekenis van religie door de meeste mensen niet begrepen is. En de taak die de religie voor de mensheid had te vervullen, moet daarom nog vervuld worden. Op die vervulling heeft Jezus gezinspeeld met: “Ik ben gekomen om de wet te vervullen, niet om een nieuwe wet te geven.”

Bron: Soefisme, de religie van het hart - Hazrat Inayat Khan (1882 – 1927)

Vanuit Delhi reisde Hazrat Inayat Khan begin 1927 naar Ajmer, waar hij de beroemde Dargah, het uit 1229 daterende graf van Khwaja Moin-ud-Din Chisti bezocht. Tijdens die reis vatte hij kou en vlak na zijn terugkomst in Delhi op 5 februari 1927 overleed hij op 44-jarige leeftijd aan een longontsteking.

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere sponsors - vooral, omdat 2019 voor de deur staat. Niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht