ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Geheugentraining werkt beter indien men er gevoel aan toevoegt

Geheugenatleten onthouden tot 70.000 decimalen…
door Tsenne Kikke - woensdag 17 oktober 2018 18:39

Terwijl sommigen al moeite hebben om te onthouden waar ze hun bril, identiteitskaart of kassabonnetjes legden, kunnen ‘geheugenatleten’ duizelingwekkend veel uit hun hoofd leren. En net zoals andere atleten maken geheugenatleten er een sport van. Om zoveel mogelijk vanbuiten te leren, te onthouden en op te sommen. Daarvoor gebruiken ze enkele handige trucs.

Het getal pi, een wiskundige constante, is oneindig en immens populair bij de geheugenatleten. Het getal is niet enkel oneindig, het herhaalt zichzelf ook niet wat de uitdaging eens zo groot maakt. De 23-jarige Rajveer Meena somde in maart 2015 het meeste decimalen van het getal pi op en schittert bovenaan het Guiness Book of Records. Hij droeg een blinddoek tijdens zijn recordpoging, die 9 uur en 27 minuten in beslag nam. Het aantal decimalen dat hij uiteindelijk correct wist op te sommen?... 70.000.

Daardoor klopte hij het resultaat van de vorige recordhouder, een zekere  Lu Chao, die in 2005 in 24 uur en 7 minuten tijd 67.890 getallen kon opnoemen. Eigenlijk somde hij 93.000 cijfers op, maar maakte een fout op het 67.891ste getal. Ongelooflijk, nietwaar?

70.000 cijfertjes memoriseren in de juiste volgorde, het lijkt een onmogelijke opdracht. Maar, zoals elke geoefende atleet hebben ook geheugenatleten verschillende technieken die ze gebruiken.

Recordhouder Meena koppelt cijfers bijvoorbeeld aan bepaalde woorden. Zo schrijft hij zelf verhalen die een stuk makkelijker te onthouden zijn. Een voorbeeld: “Ik ga naar buiten om Roger Federer te ontmoeten, ga naar het park, doe een paar jeans aan, neem een taxi voor vijftig euro en ga daarna naar kantoor waar ik honderd euro verdien.” Meena vertaalt die simpele opsomming naar het cijfer 749099950100. “Ik” is het cijfer 74 waard, “Federer” is 90, “jeans” 999 en de cijfers 50 en 100 blijven hetzelfde.

Hoor zo iemand bezig... Deze man stopte ook de gehele inhoud van de Gouden Gids in zijn hoofd.

Cijfers koppelen aan kleuren

Een andere geheugenatleet, Daniel Tammet, vertelt dat de cijfers van het getal pi een kleur, textuur, vorm en zelfs emotie hebben, weet je nog? Het getal 4 is volgens hem blauw en ietwat verlegen. Tammet is overigens ook een polyglot, spreekt tien verschillende talen en heeft een neurologische aandoening waardoor hij niet enkel cijfers en woorden ziet, maar ook de kleur die ze hebben. “Het cijfer 3 heeft een groene kleur, 5 is geel en 9 is blauw, blauwer dan het getal 4.”

Verder schreef Tammet al een gedicht geïnspireerd op het getal pi. Terwijl hij dat gedicht voorlas, voerden wetenschappers al een hersenscan uit om te onderzoeken hoe de man het in godsnaam voor elkaar krijgt om zoveel cijfers te onthouden. Uit die scan bleek dat de overlappende informatie (cijfers, tekst en kleuren) het terug ophalen van informatie lijkt te bevorderen.

Hieronder spreekt hij over de thema's 'Liefde' en 'Geliefd zijn'...

Eerlijk gezegd, hoor ik Daniel Tammet graag bezig. JIj ook?..

Vooral, omdat de komma in 3,141 592 653.... voor mij eerder als 3: 141 592 653... wordt geschreven, waardoor alles wat achter die 3 staat in dat cijfer 3 is vervat, zijnde: de oneindigheid in de drie-1-heid, verwijzend naar de Trimurti, Brahma-Vishnu-Shiva, Vader-Zoon-Heilige Geest, Actief-Passief-Neutraal, Opbouwend-Afbrekend-Verzoenend, et cetera. Hopelijk kun je me ietwat be-grijp-en, beste lezer. :-)

Enkel oefening baart kunst

Het menselijk geheugen werkt niet zo goed als het onbewerkte, ruwe informatie moet opslaan. De hersenen werken beter wanneer informatie gelinkt wordt aan emoties; dit, omdat de hippocampus - verantwoordelijk voor het lange- als het kortetermijngeheugen - er ook betrokken is. En ja: oefening baart kunst.

Zo wees een onderzoek uit dat een halfuur training per dag al na zes weken grote resultaten oplevert. Terwijl deelnemers op het begin van het onderzoek slechts 26 van de 72 woorden onthielden, waren dat er 62 na zes weken oefenen. Vier maanden later onthielden ze quasi alle woorden. “Geheugentraining is blijvend effectief,” luidde de conclusie.

Bron: HLN

Wat doen indien je deze Spiritualia website wenste te sponsoren, maar het telkenmale vergat?...

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht