ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Hypnose: Eén vingerknip, en Staf was de baas…

Hoeveel mensen beseffen dat hun wakende toestand in wezen een verlengde is van hun nachtelijke slaaptoestand?
door Tsenne Kikke - vrijdag 5 oktober 2018 16:27

In het TV-programma ‘Het Lichaam van Coppens’ liet de 37-jarige Staf Coppens gisterenavond in het Nederlandse Vlissingen mensen geloven dat ze aan de grond waren vastgelijmd, en zo meer.

“Zo dadelijk maak ik je wakker met een vingerknip, en dan merk je dat jouw  rechtervoet aan de grond blijft plakken. Duizend kilo weegt op jouw tenen. Je wíl vooruit, maar het lukt niet. Je tenen kleven aan het beton hier op de Vlissingse dijk.” Wat we daarna te zien kregen, was hetgeen we konden verwachten: die man kreeg inderdaad zijn rechtervoet geen millimeter van de grond. “Ik wil wel meegaan, maar mijn voet zit vast," aldus de verdwaasde dijkganger.

Ook een jonge vrouw gehoorzaamde zonder problemen: wanneer ze met een vingerknip bijkwam, bewogen haar lippen wel, maar er was geen decibel te horen, net zoals het haar onder hypnose suggestief werd opgedragen.

Reeds in 2013 liet Staf een tattoo op onderzijde van zijn voet plaatsen, en voelde hij er niets van.

Ook eerder vermeldde ik meermaals dat men mensen onder hypnose wel degelijk de allergekste dingen kan laten doen. In wezen zouden (1) de mogelijke uitwerkingen van hypnose, en (2) wat hypnose is, mensen moeten laten nadenken. Maar, wat ik ook schrijf over bewustzijn, de werkzaamheden van het brein, het verlengde van dat brein, zijnde: het lichaam, en zo meer, zijn er weinigen die het écht begrijpen. Eigen aan de hypnotische slaap waarin men vertoeft?

Vertel maar eens aan iemand die gehypnotiseerd is, dat hij onder hypnose is... Die persoon gelooft er natuurlijk geen snars van, nietwaar? Ander voorbeeldje...

Stel dat ik vannacht, terwijl jij aan het dromen bent, in jouw droom opduik, en jou dan vertel dat je aan het dromen bent... Zou jij me dan in dat moment geloven? Wie zei alweer: "Ontwaak!" - Ontslaap!" - "Word wakker!"? En, hoeveel mensen ken je die deze woorden dan ook be-grijp-en?

Ter herhaling: ... over de Slaap

Nadat Gurdjieff de vier bewustzijnstoestanden had uitgelegd, zei hij het volgende:

"Om te begrijpen wat het verschil is tussen de bewustzijnstoestanden, keren wij terug tot de eerste bewustzijnstoestand, de slaap. Deze is volkomen subjectief. De mens is verzonken in dromen. Of hij zich deze al dan niet herinnert, doet er weinig toe. Zelfs wanneer enkele reële indrukken - geluiden, stemmen, warmte, kou, de gewaarwording van het eigen lichaam - tot hem doordringen, wekken deze slechts fantastische subjectieve beelden in hem op. Dan ontwaakt hij.

Op het eerste gezicht is dit als een totaal andere bewustzijnstoestand. Hij kan zich bewegen, met andere mensen spreken, plannen maken, gevaren zien en deze vermijden, enzovoorts. Ogenschijnlijk bevindt hij zich in een betere toestand dan toen hij sliep. Maar als wij hier wat dieper op ingaan, als wij een blik in zijn innerlijke wereld werpen, zijn gedachten en de drijfveren van zijn handelingen nagaan, dan zullen wij zien dat hij in vrijwel dezelfde toestand verkeert als toen hij sliep.

Het is zelfs erger - want, in de slaap is hij passief, dat wil zeggen: hij kan niets doen. In de waaktoestand, daarentegen, kan hij voortdurend iets doen en de gevolgen van al zijn handelingen hebben hun weerslag op hemzelf en op zijn omgeving. En toch herinnert hij zichzelf niet. Hij is een machine, alles gebeurt met hem. Hij kan de stroom van zijn gedachten niet stopzetten, hij kan zijn verbeelding, zijn gevoelens, zijn aandacht niet beheersen. Hij leeft in een subjectieve wereld van 'ik hou van', 'ik hou niet van', 'ik vind het prettig', 'ik vind het niet prettig', 'ik verlang', 'ik verlang niet'; dat wil zeggen: in een wereld, waarin hij meent te houden van of niet te houden van, te verlangen of niet te verlangen. Hij ziet de werkelijke wereld niet. De werkelijke wereld gaat voor hem schuil achter de muur der verbeelding. Hij leeft in slaap. Hij slaapt. Wat 'helder bewustzijn' genoemd wordt, is slaap, en een slaap, die veel gevaarlijker is dan de slaap 's nachts in bed.

Laten wij een gebeurtenis nemen uit het leven van de mensheid. Oorlog bijvoorbeeld. Er woedt op dit ogenblik een oorlog (nota: deze woorden dateren van 1915). Wat betekent dat? Het betekent, dat miljoenen slapende mensen proberen miljoenen andere slapende mensen te vernietigen. Dit zouden zij natuurlijk niet doen als zij ontwaakten. Alles wat er gebeurt, komt voort uit deze slaap."

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht