ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Bestaan al die andere sterrenstelsels daadwerkelijk?

Is ons Melkwegstelsel misschien het énige sterrenstelsel dat daadwerkelijk bestaat?
door Tsenne Kikke - dinsdag 4 september 2018 18:07

De Andromedanevel, het dichtstbijzijnde sterrenstelsel is 3 miljoen lichtjaar van ons verwijderd. Misschien observeren we het licht van een sterrenstelsel dat al miljoenen jaren niet meer bestaat, maar nog altijd onderweg is...

De vraag: "Waarom zou het niet kunnen dat ons Melkwegstelsel het énige sterrenstelsel is dat daadwerkelijk bestaat?", stelde ik reeds eerder. Ter verduidelijking, evenals als een zoveelste herhaling...

Onze zon, is slechts één van de vierhonderd miljard andere sterren in die grote, platte spiraal, 'Melkwegstelsel' genoemd, met een middellijn van tussen de 100.000 en 120.000 lichtjaar, en het zou één van de ongeveer tweehonderd miljard andere sterrenstelsels in het waarneembare universum zijn.

Het dichtstbijzijnde sterrenstelsel, bijvoorbeeld, is die Andromedanevel. De afstand Aarde-Andromedanevel wordt geschat tussen de 2,4 en 2,9 miljoen lichtjaren. Neem 3 miljoen, om af te ronden.

Drie miljoen lichtjaar... Zelfs aan de snelheid van het licht, namelijk 300.000 kilometer per seconde, heeft de uitstraling van de Andromedanevel 3 miljoen jaren nodig om hier op Aarde te geraken. Drie miljoen jaren... Anders gezegd: hetgeen we vandaag de dag ervan kunnen aanschouwen, is het beeld van een Andromedanevel van 3 miljoen jaar geleden. Hoe kunnen we voor onszelf uitmaken dat iets vandaag de dag nog bestaat, indien we naar het verleden kijken?

In dit geval: indien we wensen te weten hoe dat sterrenstelsel er vandaag de dag uitziet, moeten we drie miljoen jaren kunnen wachten.

Met andere woorden uitgedrukt: misschien observeren we het licht van een sterrenstelsel dat op zichzelf al miljoenen jaren niet meer bestaat, maar nog altijd naar ons onderweg is.

Kortom: hetzelfde geldt dat dan misschien ook voor al de andere tweehonderd miljard sterrenstelsels van het zogenaamde 'waarneembare universum', nietwaar? Of, niet waar?

In wezen - wat jij ervan ook denkt: geen mens is in staat om daarop een waarheidsgetrouw antwoord te geven - gewoonweg, omdat al hetgeen we denken te 'zien' niet de 'werkelijkheden' zijn. Maar, daarover heb ik het reeds eerder gehad, nietwaar?

In elk geval kunnen we zeggen, dat zelfs indien de Andromedanevel en de andere miljarden, of triljoenen sterrenstelsels, op dit moment niet meer bestaan, ze er allemaal ooit zijn geweest. Maar, wat hebben jij en ik daaraan?...

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, ... zolang deze website blijft bestaan. :-)

Commentaar


Chris Gepost op: 4/09/2018 21:25:50
Chris

interessante reactie om te herlezen :

https://www.spiritualia.be/blogs/tsenne%20kikke/2012/10/waarom-is-het-s-nachts-zo-donker.html

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht