ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over het niveau van bewustzijn van de puur fsyiek ingestelde massamens

Oftewel: hoe knettergek deze wereld wel kan zijn.
door Tsenne Kikke - donderdag 9 augustus 2018 0:06

Al iets meer dan 10 jaar lang tracht ik als vrijwillige blogger op deze website met het merendeel van mijn blogs bepaalde mensen te bereiken. Niet zozeer om iets uit de buitenwereld aan te klagen - tenslotte is alles wat is zoals het is, en valt er niet al te veel aan te tornen - maar eerder: om iets in die enkele lezers te doen 'ontwaken'.

Oké: ik doe het op mijn manier - en, jazeker: er zijn weliswaar andere manieren, misschien. Ik heb het wel over 'bewust ontwaken'; een proces, dat een geheel mensenleven in beslag kan nemen. En, vooraleer een mens daaraan kan beginnen, moet hij zich voor 100% en tegelijkertijd met al zijn centra beseffen dat hij wel degelijk slaapt.

Als 'bewijs' daarvan publiceerde ik de laatste maanden enkele 'experimenten', maar verkreeg van geen één van de duizenden lezers een respons. Stilzwijgen is misschien niet gelijk aan bekennen, maar in elk geval was dat voor mij toch het honderdduizendste bewijs van hoe diep die slaap is.

Wat we daar verder aan kunnen doen?... Niets.

Tevens is het bijna niet te geloven hoeveel mensen niet snappen dat we daadwerkelijk in een knettergekke wereld leven: ... die wereld 'voeden' zelfs. Nu heb ik het niet over de vele misdaden, onrechtvaardigheden en de oorlogen, die al sinds mensengeheugenis bestaan, en altijd zullen blijven bestaan..., totdat het bewustzijnsniveau van de gehele mensheid het huidige drastisch overstijgt - maar, over het inkomen dat sommige mensen kunnen verdienen.

Chirurgen, bijvoorbeeld, die mensenlevens op operatietafels redden, kunnen enkel en alleen dromen over de torenhoge bedragen die sommige escortdames elke maand verdienen. Ook puur fysiek ingestelde voetballers, boksers, wielrenners, en dergelijke meer, wiens zijnsniveau ik momenteel niet ga beschrijven, verdienen op één maand of één jaar tijd meer dan wat jij jouw gehele leven zou kunnen verdienen.

Neem een Tom Boonen, bijvoorbeeld. Enkele dagen geleden las ik over hem dat hij zichzelf een racewagen van 700pk, had aangeschaft. Naar het schijnt zou zo'n Porsche RS ruim 300.000 euro kosten. Oké, hij kan het zich veroorloven, maar daar gaat het hier niet om. Wel over het feit dat zulke mensen in staat zijn zulke peperdure zaken te permitteren, omdat ze als het ware door het grote publiek op handen worden gedragen. In dit geval: omdat hij zo goed kan fietsen.

Nogmaals: ik heb het hier dus over het bewustzijnsniveau van de massamens. En, zolang die niet op een drastische manier wordt overstegen, zullen de eerstvolgende generaties deze knettergekke wereld blijvend in stand houden. Wat denk jij daarvan, beste lezer?

Anderzijds zijn er in deze wereld nog ongelooflijk veel positieve dingen waar we onze aandacht kunnen naartoe richten, en ons dus niet al teveel hoeven te bekommeren over die zogenaamde 'massamens'. Tenslotte is alles wat is wat het is, en als er iets totaal anders kon zijn, dan was dat ook zo allang geweest. Om het in Gurdjieff's woorden uit te drukken: "Alles gebeurt. En het gebeurt op precies dezelfde manier als de regen valt ten gevolge van een temperatuursverandering in de hogere luchtlagen of in de omringende wolken, zoals de sneeuw smelt onder de stralen van de zon, zoals het stof opdwarrelt met de wind."

Het meest grappige is, dat ik gisteren over docent verkeerskunde Kris Peeters las dat hij vond dat we ons vragen moeten stellen over het feit dat Tom Boonen die Porsche van 300.000 euro had aangekocht.

"Als we van minder gegoeden verwachten dat ze elke uitgave moeten verantwoorden, dan moeten we dat vooral ook verwachten van de rijken. Want ook zij dienen correct om te gaan met schaarste," schreef hij in een opiniestuk in 'De Standaard'. Hij haalde daarbij dat nieuwste speeltje van Tom Boonen aan als voorbeeld. Verder stond er het volgende afgedrukt...

“Welcome home baby”, zo luidde eind juli het onderschrift van ex-wielrenner Tom Boonen onder een Instagramfoto. Hij had zich net een Porsche RS aangeschaft, een bolide van minstens 300.000 euro. Docent verkeerskunde Kris Peeters nam de investering van Boonen als aanleiding om een maatschappelijk fenomeen aan te kaarten: dat we, wanneer het over de klimaatzaak gaat, we iedereen over dezelfde kam moeten scheren. En dus niet alleen de zwaksten van de samenleving.

Peeters geeft daarbij een concreet voorbeeld. “Mensen die het financieel heel moeilijk hebben en amper stookkosten kunnen betalen, gaan zich soms verwarmen met houtkachels. Maar die worden sinds enkele maanden geviseerd, omdat die kachels ongelooflijk vervuilend zijn. Alternatieven (zoals vloerverwarming of pelletkachels, nvdr.) zijn heel duur, en die kunnen kansarmen niet betalen. Maar we kijken hen wel scheef aan omdat ze hun steentje niet willen bijdragen aan het milieu. En, wanneer ze dan toch eens een zotte uitgave doen, worden ze opnieuw scheef bekeken. Want we vinden geld een schaars goed, en dat kan je maar beter in zinvolle zaken investeren. Zeker als je het niet heel erg breed hebt," zegt Peeters.

“Maar als Tom Boonen plots thuiskomt met een peperdure Porsche, dan stellen we ons daar geen vragen bij. We gaan er van uit dat de man daarvoor hard gewerkt heeft, en staan we daar bovendien vol bewondering tegenover. Terwijl er hier nochtans ook sprake is van schaarste, maar dan op een andere manier. Het gaat hier namelijk over klimaat, milieu en energieverbruik. Zaken, die elk een ‘eindig’ karakter hebben en hoog op de agenda staan in het duurzaamheidsdebat," luidt het.

Iedereen gelijk

Maar als we ons kritische vragen gaan stellen over het gedrag van minder gegoeden, dan moeten we dat dus ook doen over het gedrag van de rijken, vindt Peeters. “Laat ons iedereen over dezelfde kam scheren. Want we mogen als maatschappij verwachten dat ook de rijken hun middelen meer verantwoord gaan besteden, want de aarde is eindig. Onze bronnen raken stilaan op. Al merk je dat velen vaak dezelfde reflex hebben: we stellen ons geen vragen bij een dure aankoop van pakweg een wielrenner of een profvoetballer. Want dan wordt ons al snel jaloezie verweten. Dus zwijgen we liever.”

Peeters roept dus op om niet langer te blijven steken in klassieke denkbeelden en om ons ook tijdig kritische vragen te stellen. Zeker wanneer het gaat over excessieve aankopen. “Niet om de rijken te viseren, wel omdat ze een voorbeeldfunctie hebben. Ze kunnen namelijk ook een positieve bijdrage leveren zonder dat het de planeet ten kwade moet komen,' besluit hij.

Bron: Het Nieuwsblad

Wat kunnen wij, of een Boonen daartegen 'doen'? Oké, net als Peeters: er een artikel over schrijven, ... en dan? Ik bedoel: in een wereld waarin 'alles gebeurt'. Zelfs een Tom Boonen kan er niets aan 'doen'.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid - om het zo diplomatisch mogelijk uit te drukken - kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Chris Gepost op: 9/08/2018 16:49:09
Chris

een groot yogameester zei op het einde van elke les : " wij denken   NIET "

dat is misschien het beste :)...zeker niet gemakkelijk !

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht