ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Houd afstand!

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
zondag 19 augustus 2018 16:08

Hoe sneller je rijdt, hoe meer volgafstand je zou moeten laten tussen jezelf en uw voorligger. Wie te dicht achter de voorligger rijdt, riskeert immers een kop-staartaanrijding. Voldoende afstand houden, is ook wettelijk verplicht. Vuistregel: houd  minstens 2 seconden afstand. Op een nat wegdek 3 seconden.

De twee seconden regel

- Neem een herkenningspunt aan de kant van de weg: bijvoorbeeld, een brug of verlichtingspaal.

- Tel twee seconden (eenentwintig, tweeëntwintig,..”) vanaf het moment waarop jouw voorligger dat punt voorbijrijdt.

- Kom je zelf binnen die twee seconden voorbij dat punt, dan rijd je té dicht.

Op een nat wegdek tel je drie seconden (en liever zelfs nog iets méér - want, bij een nat of glad wegdek word jouw remweg een heel stuk langer).

Voor voertuigen, die zwaarder zijn dan 7.5 ton, zoals vrachtwagens, legt de wegcode overigens wél een minimale volgafstand op van 50 meter.

Je kan de 2 seconden regel ook uitdrukken met behulp van de afstand die je het beste tot jouw voorligger behoudt. Deze eenvoudige regel helpt je om de veiligheidsafstand te berekenen: deel de snelheid waarmee je rijdt door twee:

- 80 km/uur veilige afstand (80 : 2 =) 40 meter.
- 100 km/uur veilige afstand (100 : 2 =) 50 meter.
- 120 km/uur veilige afstand (120 : 2 =) 60 meter.

Geen gemakkelijke regel, maar een aanrader indien veiligheid belangrijk voor je is. Wel is het lastig als je zélf ietwat zenuwachtig of ongeduldig van aard bent - en dus met het excuus afkomt van: "Ja maar, als ik zoveel spatie laat, kruipt er wel altijd iemand tussen..."

Neem dat erbij, zou ik zeggen. Uiteindelijk is later thuis komen veel beter dan in stukken en brokken, nietwaar?

Onderstaand filmpje laat zien wat de woorden trachten te verduidelijken...

Bumperkleven (een voorligger van zeer dichtbij volgen), is een vorm van agressief verkeersgedrag. In de meeste gevallen is zo'n bumperklever een iemand die zijn wagen als het verlengde van zichzelf aanschouwt. Irriterend misschien, maar je kunt dat menstype zelfs op de baan niet vermijden.

Krijg je zelf te maken met zo'n bumperklever, blijf dan rustig. Ga naar de rijstrook rechts van je, als dat mogelijk is. Rijd je al op die rechterrijstrook, neem dan geleidelijk aan gas terug. Ga nooit bruusk remmen. Meestal zal de bumperklever jou inhalen. Raak je de bumperklever niet kwijt, ga dan zélf op een grotere afstand van jouw voorligger rijden. Zo vermijd je dat je flink moet remmen als er plots een file of obstakel opduikt.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid - om het zo diplomatisch mogelijk uit te drukken - kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Chris Gepost op: 19/08/2018 23:05:29
Chris

Een nuttige tip...ik heb de film doorgestuurd naar mijn man...eens aandacht richten op zulke situaties...zo blijven we "wakker"... Bedankt ;)

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht