ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wat moet je doen als je met jouw auto in het water terechtkomt?

Je belandt met jouw auto in een diep water? Wat staat er jou dan te doen?...
door Tsenne Kikke - dinsdag 28 februari 2012 21:55

Indien je met jouw auto in het water belandt, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk de auto verlaat. Wacht niet totdat de auto vol water loopt. Maak direct de gordel los, open het raam, of sla deze kapot met een veiligheidshamer, en verlaat de auto.
 
1) Verlichting aan: Doe alle lichten aan, ook de binnenverlichting, zodat de auto zichtbaar blijft en je jezelf beter kunt oriënteren. Schakel het contact niet uit omdat dat mogelijk de verlichting uitschakelt.

2) Gordels los: Maak meteen de autogordel los. Als dat niet lukt, snij je de gordel door met het autogordelmes van de veiligheidshamer.

3) Open het zijraam: Open het zijraam van de auto via de raambediening. Als dat niet lukt, moet je het raam verbrijzelen met een veiligheidshamer - of, met een ander zwaar object. Het is mogelijk dat de ramen en deuren door kortsluiting niet meer te openen zijn. Doch, meestal werkt het systeem nog wel, maar niet langer dan drie minuten. Er zal geen brand uitbreken door kortsluiting.

Nota: indien je de controle over je lichaam kunt behouden, doe je er altijd goed aan om in die fractie van een seconde het zijraam reeds open te laten gaan vooraleer de wagen het wateroppervlak bereikt, gewoonweg omdat je ook rekening moet houden met de airbag. Meestal heb je dan ook beide handen op het stuur: op 'tien voor twee', om de schok beter op te vangen.

Weet ook, dat in de meeste gevallen een wagen een dertigtal seconden tot 2 minuten drijft vooraleer naar beneden te zinken. Tijd dus, om die zijraam te openen en eruit te klimmen, tegen de stroom in. Indien je, alvorens het wateroppervlak de deur opent, verspeel je die tijd en zink je veel sneller naar beneden. Niet doen dus.

3.1) Krijg je de ramen op geen enkele manier open, dan kun je op de volgende manier uit de auto ontsnappen:

- doe de lichten aan;
- maak de gordel los;
- haal diep adem vlak voordat de auto vol loopt met water;
- duw de deuren rustig open. Dit kan pas als de auto grotendeels gezonken is en daarmee de druk binnen en buiten de auto gelijk is. Dit duurt 1 à 2 minuten en dan is het interieur van de wagen met water gevuld.

4) Verlaat de auto: Verlaat de auto door een raam met jouw gezicht naar het dak van de auto. Houd rekening met de stroom die nog naar binnen komt. Wees jezelf er wél van overtuigd dat je slank genoeg bent, opdat je halverwege niet blijft steken. En, verlaat de auto van zodra je de deur hebt kunnen openen, of het raam is verbrijzeld! Wacht dus niet totdat je de bodem hebt bereikt, gewoonweg omdat je nooit op voorhand weet hoe diep dat water is.

Weet ook, dat het deel waarin de motor steekt - wegens de zwaarte - meer naar beneden zal hangen dan het andere deel en op die plaats dus sneller zinkt. Dit betekent, dat de wagen scheef zal hangen en jouw de kans zal geven de deur te openen terwijl hij nog aan het zinken is.

Auto ligt op zijn kop

Ligt de auto op zijn kop, dan hang je in de autogordel en blokkeert jouw gewicht het sluitingsmechanisme. Toch kun je de gordel ook dan loskrijgen, en wel op de volgende manier:

- Zet jouw beide voeten tegen het dashboard en duw jezelf tegen de stoel aan.
- Duw met een arm tegen het dak.
- Klik nu met jouw andere hand de gordel los.
- Verplaats jouw benen één voor één naar het dak (op dit moment de 'bodem'). Zo rol je vanzelf uit jouw autostoel.

Veiligheidshamer: Een veiligheidshamer kun je gebruiken om er de autogordel mee los te snijden, of een raam te verbrijzelen. Zorg dat je vanuit jouw autostoel bij de veiligheidshamer kunt en dat deze bevestigd is. Een losliggende hamer kan door de klap van de auto op het water weggeslingerd worden. Deze is dan niet meer binnen jouw handbereik. Monteer de veiligheidshamer daarom zoals op de verpakking staat aangegeven.

Geen hamer? Gebruik dan je voeten, maar weet wel waar precies je moet stampen. Niet in het midden van het raam, wel aan de zijkant. Dames met hoge hakken hebben in dit geval een enorm groot voordeel.

Een extra tip: je doet er misschien goed aan om alles wat hierboven afgedrukt staat mentaal te doorlopen, opdat je voorbereid bent indien het jou ooit overkomt. Nog beter is... bekijk onderstaande filmpjes.

Moraal van het gehele verhaal? Blijf thuis!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht