ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Godsdiensten: Ook in het Soefisme gaat het er soms knettergek aan toe

Indien je nog op zoek bent naar een religie is het soefisme misschien iets voor jou….
door Tsenne Kikke - woensdag 22 augustus 2018 22:45

De Gurdjieff-filosofie is een leerstelling, met als motto 'hoe dichter bij de bron, hoe zuiverder het water', niet verbonden met een godsdienstige, sectarische, occulte, theosofische, of welke geloofsovertuigi!ng dan ook.

Deze leerstelling richt zich tot mensen die aan Zelfkennis wensen te doen, zijnde: 'Het kennen van het Zelf, dankzij in zichelf scheidingen aan te brengen tussen het 'eigene' en het 'oneigene', het 'aangeboren echte' en het 'aangekweekte onechte''. Je hoeft niet te begrijpen wat hiermee allemaal wordt bedoeld; zolang je maar beseft dat deze opdracht onmogelijk in (diepe) slaap kan worden uitgevoerd.

Toegegeven: voor de zogenaamde 'Zoeker naar de waarheid' is de waarheid vinden een bijna onbegonnen zaak. Vooral de waarheid in zichzelf - maar, via het opdoen van persoonlijke ervaringen kan men wél aan de weet komen wat onwaarheden zijn

Tussen haakjes: Onwaarheden zijn niet altijd (grove) leugens, maar in de miljoenen tinten grijs, die tussen het zwarte en het witte te vinden zijn, leunen ze veel dichter aan bij Leugens, dat wel.

Op Facebook circuleert er op dit ogenblik een filmpje over Dimitris Xygalatas, een antropoloog, die synchroniciteit in de Soefistische rituelen bestudeerd.

Natuurlijk is het Soefisme van Egypte, Jemen, of van waar dan ook, niet gelijk aan die van Konya, en zo meer. In uitzonderlijke gevallen wordt er geen godheid bij betrokken. Toch niet indien je van jouw lichaam een kanaal wenst te maken; een kanaal, dat 'boven' met 'beneden' verbindt. In Gurdjieff-termen uitgedrukt: een lichaam uit Wereld-48, dat in contact staat met Werelden 96 en 24.

Gurdjieff sprak veel lof over de draaiende derwisjen uit het Turkse Konya. En, ondanks het feit dat we ze niet mogen vergelijken met soefi's die aan zelfverminking doen, kan er in onszelf toch de vraag oprijzen: "Hoe bewust kan een mens zijn als hij zichzelf tijdens een ritueel in trance brengt, en er dan ook zichZelf in verliest?"...

Soefistische synchroniciteit & trance...

Deze persoon beweert dat Aids en kanker kunnen genezen worden... Bovendien is die man een schouwspel op zichzelf.

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid - om het zo diplomatisch mogelijk uit te drukken - kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht