ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Amerikaanse rechtbank veroordeelde Monsanto tot miljoenenboete

De zaak Monsanto-Dewayne Johnson heeft 8 weken lang aangesleept.
door Tsenne Kikke - zaterdag 11 augustus 2018 15:47

De jury van de rechtbank in San Francisco heeft de Amerikaanse agrochemiereus Monsanto veroordeeld tot een boete van 289 miljoen dollar nadat de 46-jarige ex-tuinier Dewayne Johnson het bedrijf had aangeklaagd omdat hij in 2014 een non-Hodgskin-lymfoom kreeg: een zeldzame vorm van lymfeklierkanker, die gelinkt werd aan het jarenlange gebruik van de onkruidverdelger 'Roundup'.

Dewayne Johnson was er terminaal ziek van geworden, en volgens de jury van de rechtbank waarschuwde Monsanto onvoldoende voor de gevaren van die onkruidverdelger. "Het bedrijf is daarom kwaadwillig’," oordeelde de jury.

Deze monsterboete van 289 miljoen dollar is nog maar een begin... Naar het schijnt zijn er een 4.000-tal personen die een klacht tegen Monsanto hebben ingediend: allemaal mensen, die beweren dat Roundup hen heeft ziek gemaakt.

Wie zal dat betalen?

Het Amerikaanse multinationaal biotechnologisch bedrijf, is eveneens bekend voor de genetisch gemodificeerde zaden - zodat ze bestand zijn tegen Round­up, en het gelijkaardige product, 'Ranger Pro' genaamd. Het bedrijf verkreeg ook enorm veel kritiek over het patenteren van die zaden, en zou boeren op die manier in een afhankelijkheidspositie hebben gedwongen.

Ook heeft het in het verleden controversiële producten geproduceerd, zoals: DDT, pcb's, Agent Orange en een type somatostatine, een hormoon bestaande uit veertien aminozuren.

Dat de onderneming zo’n slechte naam heeft, hoeft niet te verwonderen. Het werd op 7 juni van dit jaar overgekocht door het Duitse 'Bayer', dat vrij spoedig daarna aankondigde dat de naam zou verdwijnen. 'Monsanto' heeft een dermate slechte reputatie verworven, dat het schrappen ervan de meest logische optie was.

Maar ondertussen zal Bayer nu reeds beseffen dat ze - door Monsanto aan te schaffen - misschien een kat in een zak hebben aangekocht. Wel is niet met zekerheid geweten of er ja dan neen tegen de bovenvermelde uitspraak in beroep wordt gegaan. Afwachten dus...

Nawoord

Het vonnis zou in tegenspraak zijn met de wetenschappelijke bevindingen, zijnde: dat er geen samenhang bestaat tussen het gebruik van glyfosaat en het non-hodgkinlymfoom, een verzamelnaam voor kankers uitgaande van de lymfeklieren.

"Op basis van wetenschappelijke bewijzen, evaluaties op wereldschaal en het decennialang praktisch gebruik van glyfosaat, meent Bayer dat glyfosaat veilig is en niet kankerverwekkend." Dat zei het Duitse Bayer in een reactie op de uitkomst van het proces. Het bedrijf liet al weten in beroep te gaan tegen het vonnis

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid - om het zo diplomatisch mogelijk uit te drukken - kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht