ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Monsanto: het bedrijf dat transgeenproducten voor de landbouw produceert

In Frankrijk tracht men Monsanto's producten te verbieden. Welke landen zullen dit voorbeeld volgen?...
door Tsenne Kikke - donderdag 20 september 2012 16:44

We hebben het reeds eerder gehad over GGO's - Genetisch Gemodificeerd Organismen - en over genetisch gemanipuleerde maïs, afkomstig van de firma Monsanto. Tegenwoordig wordt - in plaats van GGO - ook wel het begrip 'transgeen organisme' gebruikt.

We eten en drinken wat winkeliers en supermarkten ons te koop aanbieden. Vertrouwen hebben, speelt daarin een enorm grote rol. Maar tegenwoordig wordt ons voedsel gemanupileerd, genetisch nog wel. Ook wetenschappers en instituten, die over onze gezondheid moeten waken, worden gemanipuleerd. Indien een wetenschapper, bijvoorbeeld, zijn mond opendoet, wordt hij - naar het schijnt - uit zijn ambt ontslagen, en zelfs rechterlijk vervolgd.

Enkele journalisten van Fox News, die in het verleden over het groeihormoon en de schadelijke effecten probeerden verslag te doen, werden tegengewerkt door hun eigen station, eigendom van Rupert Murdoch. Zij wilden onder meer aan de orde stellen, dat het groeihormoon kankerverwekkend is, alleen maar op ratten was getest in een periode van 90 dagen, en dat het voedselagentschap, de FDA, het product goedkeurde vooraleer het op de markt kwam. De tegenwerking hield verband met het mogelijke 'verlies aan reclame-inkomsten'.

Op basis van onderzoek naar de data van Monsanto-testen naar de veiligheid van haar genetisch gemanipuleerde maïs, kwam de 'Committee of Research and Information on Genetic Engineering' van de universiteiten van Caen en Rouen tot de conclusie dat Monsanto-maïs nadelige effecten heeft op de gezondheid van ratten. Consumptie van de maïssoorten Mon 810, Mon 863 en NK 603 leidt onder meer tot nadelige gevolgen voor de lever, nieren en het hart van ratten. Deze maïssoorten zijn nochtans goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten in onder meer Europa en Amerika.

In Europa heeft Monsanto productiefaciliteiten in Antwerpen en Gent, een onderzoekscentrum in Waver en het heeft een sterke greep op het wereldgebeuren. Het is het bedrijf dat Agent Orange ontwikkelde, het ontbladeringsmiddel dat in de Vietnamoorlog werd ingezet en Coca Cola was Monsanto's alleerste cliënt.


Zo lazen we vandaag in de krant: Ratten sterven in experiment met ggo-mais

Een Franse studie over de nefaste gevolgen van consumptie van genetisch gewijzigde gewassen oogst vooral kritiek. Ratten die genetisch gemanipuleerde mais op hun menu hebben, sterven eerder dan ratten op standaardvoer. Dat zou uit onderzoek aan de Universiteit van Caen blijken.

Genetisch gewijzigde gewassen zijn in Europa en op veel plaatsen daarbuiten weinig populair, maar in de Verenigde Staten en Zuid-Amerika worden ze massaal verbouwd, zowel voor menselijke als voor dierlijke consumptie. Gilles-Eric Séralini en zijn collega’s deden proeven met NK603-mais, een variëteit die bestand is tegen het herbicide Roundup van de producent Monsanto.

In de studie, die deze week in het vakblad 'Food and Chemical Toxicology' verschijnt, kregen de ratten op het genetisch gemanipuleerd voer borstkliertumoren en leden ze ernstige lever- en nierschade. De helft van de mannetjesratten en 70 procent van de wijfjes stierven voortijdig, tegen slechts 30 procent en 20 procent in een controlegroep. De onderzoekers melden ook dat ratten sneller sterven als ze water drinken met daarin in de VS toegelaten Roundup-concentraties, melden de onderzoekers.

Vrijwel meteen nadat de onderzoekers gisteren hun resultaten op een persconferentie in Londen hadden bekendgemaakt, barstte de kritiek los. Experts die niet bij de studie betrokken waren, waren hoogst argwanend over de methodes en uitkomsten van de studie.

De Europese Commissie is wel gealarmeerd door de resultaten. Ze heeft het Europese voedselagentschap EFSA gevraagd om zich over de studie te buigen. "Als er nieuwe wetenschappelijke feiten worden vastgesteld, zal dat gevolgen hebben," aldus een woordvoerder.

Experts, die het wetenschappelijke artikel al hebben ingezien, raden aan om ‘extreem voorzichtig’ te zijn vooraleer er conclusies uit te trekken. Tom Sanders, hoofd van de afdeling voedingswetenschap bij het Londense King’s College, tekent aan dat Séralini’s team geen gegevens verschaft over de hoeveelheid voer die de ratten kregen, of over hun groeisnelheid. ‘Deze rattenstam is erg gevoelig voor borstkliertumoren, zeker als hij zoveel mag eten als hij wil. De gekozen statistische analyse is ongebruikelijk en er is geen foutenanalyse gebeurd op de waarschijnlijkheidsrekening. De gegevens zijn geanalyseerd zonder een duidelijk plan van aanpak. Het lijkt er ook op dat de auteurs zich aan statistisch nattevingerwerk bezondigen.’

Overdraagbaar naar de mens?

Mark Tester, onderzoeker bij het Australian Centre for Plant Functional Genomics van de Universiteit van Adelaide, vraagt zich af waarom de uitkomsten van deze studie nooit in vroegere studies zijn opgedoken.

"Als de gevolgen werkelijk zo alarmerend zijn, en als dit onderzoek overdraagbaar is naar mensen, waarom vallen de Amerikanen dan niet als vliegen? Ggo’s zitten er al dik tien jaar in de voedselketen. De mensen worden intussen wel steeds maar ouder."

Volgens voorstanders van genetisch gewijzigd voedsel hebben voldoende studies inmiddels uitgewezen dat ze veilig zijn. Maar tegenstanders vinden dat nog steeds niet onomstotelijk vaststaat dat de gewassen op de lange termijn zonder problemen kunnen worden gegeten – ze zijn immers nog maar vijftien jaar in omloop.

Séralini maakt deel uit van een team dat al eerder kanttekeningen had geplaatst bij de veronderstelde veiligheid van ggo’s, op basis van een kortlopende, drie maanden durende studie bij ratten. De huidige studie bouwde voort op dat werk, en volgde de proefdieren over hun hele (tweejarige) levensloop.

Kortom: Dat ratten sterven als ratten, hoeft dus niets te betekenen?...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht