ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het gehele zenuwstelsel van Harriet Cole zichtbaar gemaakt

Hoe een poetsvrouw haar lichaam opofferde in naam van de medische wetenschap.
door Tsenne Kikke - woensdag 4 april 2018 19:55

Harriet Cole was een Afrikaans-Amerikaanse vrouw, die in de jaren 1880 als poetsvrouw werkte in het 'Hahnemann Medical College'. Toen ze op 35-jarige leeftijd aan tuberculose stierf, haalde dr. Rufus B. Weaver, een inwonende hoogleraar anatomie, haar hele zenuwstelsel in de loop van vijf maanden op een meest minutieuze manier uit haar lichaam.

Hoewel dit misschien klinkt als een soort van Dr. Frankenstein-achtige misbruik van medische bevoegdheden, had de vrouw blijkbaar toestemming gegeven om haar lichaam door Dr. Weaver te laten gebruiken, dit, ter bevordering van de wetenschap uit die tijd. Of ze precies wist wat er van haar zou geworden, of beter gezegd: van haar zenuwstelsel, is onzeker.

In de loop van die vijf maanden van het jaar 1888 sneed Dr. Weaver Harriet's vlees weg om haar cerebrospinaal zenuwstelsel - zonder gebruikmaking van chemicaliën - bloot te leggen, te isoleren en te verwijderen. Begin daar maar eens aan! In elk geval was het een medische primeur, die achteraf slechts drie keer werd herhaald.

De zenuwen werden eerst, om ze te beveiligen, in een gaasverband gewikkeld, en vervolgens werd elke afzonderlijke streng bedekt met een witte verf op loodbasis, en daarna gevernist. Dr. Weaver monteerde vervolgens het hele systeem op een zodanige manier dat het kon worden tentoongesteld, waarbij de zenuwen gerangschikt werden in de vorm van een menselijk lichaam.

Kort nadien reisde Dr. Weaver naar het Verenigd Koninkrijk en sprak erover met een Britse collega, maar vertelde er niet bij dat hij die extractie van het zenuwstelsel reeds had uitgevoerd. De reactie van de dokter was: "Het is onmogelijk, zoiets bestaat niet in het gehele Verenigd Koninkrijk - en, als het mogelijk zou zijn geweest, dan was het reeds lange tijd geleden door iemand uitgevoerd." Dr. Weaver antwoordde op een fluisterende manier: "Toch is het al geschiedt, maar dan wel door iemand uit de Verenigde Staten." De arme Engelse arts voelde er zich misschien ietwat door geërgerd...

Het tentoongesteld zenuwstelsel was bedoeld als een educatief hulpmiddel op de medische universiteit, maar het vond ook een veel breder publiek. Mensen waren er zo onder de indruk van dat het naar de 'World's Columbian Exposition' in 1893 werd gebracht, waar het een expositie-medaille ontving en een 'Premium Scientific Award'.

Afbeeldingen van het zenuwstelsel zijn verschenen in honderden studieboeken, laboratoria en medische kantoren, zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten, en de universiteit ontvangt nog steeds fotoverzoeken tot op de dag van vandaag.

'Harriet' heeft in de loop van de jaren enige restauratie ondergaan, en vandaag de dag staat haar zenuwstelsel in al haar surrealistische glorie te pronken: ingesloten: in een glazen kast, binnenin het 'Drexel University College of Medicine', de opvolger van het 'Hahnemann Medical College'.

Grapje

In de veronderstelling dat jij jouw lichaam niet bent: wie of wat ben je dan wel?... :-)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht