ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Suiker wordt op een verschillende manier in kankercellen afgebroken

Experts raden suikervrij dieet aan patiënten aan
door Tsenne Kikke - woensdag 18 oktober 2017 19:47

Niemand zegt dat suiker kanker veroorzaakt - maar wel, dat het bestaande tumoren doet groeien en ervoor zorgt dat een kanker agressiever. Dat bleek uit negen jaar onderzoek van wetenschappers van VIB, KULeuven en VUB. Ze legden bloot hoe kankercellen suiker versneld afbreken, en hoe dat mechanisme er dan weer voor zorgt dat de kanker in stand wordt gehouden.

“Het is een belangrijke doorbraak in het kankeronderzoek”, zei het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Eén waaraan dan ook lang is gewerkt. Sinds 2008 bestuderen Johan Thevelein (VIB-KULeuven), Wim Versées (VIB-VUB) en Veerle Janssens (VUB) het zogeheten Warburg-effect.

“Lang geleden al ontdekte de Duitse biochemicus Otto Warburg dat kankercellen op een versnelde manier suiker omzetten in melkzuur. Ze verkiezen eigenlijk suiker te vergisten naar melkzuur bóven te verademen naar koolstofdioxide.” Compleet het tegenovergestelde van gezonde cellen. “Hoe agressiever de kanker, hoe sneller die cellen dat doen. Maar waarom ze dat deden - en, of dat Warburg-effect louter een symptoom is van de kanker, of er ook een invloed op uitoefent, dat wisten we niet. Wij wilden dat achterhalen.”

De wetenschappers keken daarvoor eerst naar gistcellen. Een eenvoudiger soort cel, die ook het Warburg-effect vertoont, maar dan zonder de invloed van hormonen en andere regulatiesystemen die in kankercellen bij mensen de resultaten zouden kunnen vertroebelen.

Nu wordt het even heel technisch: “In de gistcellen ontdekten we hoe bij die omzetting van suiker de molecule fructose 1,6-biofosfaat sterker in de cellen aangemaakt wordt. Die activeert dan weer een proteïne dat de cellen op hun beurt doet vermenigvuldigen. Dat mechanisme is daarna op de faculteit geneeskunde in menselijke kankercellen bevestigd”, zei professor Thevelein. Ook voor kankercellen betekent het dus dat suiker ze nog sneller doet vermenigvuldigen. De tumor groeit, waardoor de kanker agressiever gaat woekeren, en waarop er nog méér kankercellen suiker gaan omzetten. “Het is dus een vicieuze cirkel, die maakt dat de kanker moeilijker met geneesmiddelen te bestrijden is.”

Chemo effectiever maken

De resultaten ervan verschenen in 'Nature Communications'. "De gevolgen van de vondst kunnen verregaand zijn," zei Johan Thevelein. “Een suikervrij of suikerarm dieet blijkt niet zomaar een hype maar écht iets om op in te zetten bij kankerpatiënten. Het kan helpen de kanker te overwinnen en chemotherapie veel effectiever maken. Vooral ook omdat patiënten nu soms serums krijgen toegediend om aan te sterken. En die bevatten veel glucosesuiker.”

Maar, of suiker ook kanker mee veroorzaakt, willen de wetenschappers zeker niet gezegd hebben. “Daarvoor is nog meer onderzoek nodig. Normale cijfers hebben goede controlesystemen die ervoor zorgen dat de suikerafbraak in de cel binnen de perken blijft. Ze kunnen er doorgaans mee overweg. Of dat ook bij langdurige excessieve suikerinname zo is, blijft onduidelijk.”

"Dat wil dus niet zeggen dat we het mechanisme gevonden hebben achter hoe suiker kanker veroorzaakt," zei Johan Thevelein aan 'Newsweek'. Volgens hem toont het onderzoek enkel aan hoe suiker verschillend wordt afgebroken in kankercellen. Richtlijnen over hoe we kanker kunnen voorkomen via voeding, gaven de onderzoekers niet. Maar, mensen die evenwel van kanker herstellen, hebben baat bij een suikerarm dieet.
 
Bron: Het Nieuwsblad & Knack

Kortom: Suiker geeft niet enkel en alleen jouw lichaamscellen meer energie, maar ook aan kankercellen.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht