ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Alles is perfect!… beweert Neale Donald Walsh

Het is niet gemakkelijk om de 'perfectie' in het eigen leven te zien.
door Tsenne Kikke - woensdag 19 oktober 2016 20:21

Ik hoor hem graag bezig. Ik heb het nu over Neale Donald Walsh, die te allen tijde op zoek is naar nieuwe aanhangers. Wel moet ik toegeven dat zijn boeken inspiratievol zijn. Of ze wel of niet van God afkomstig zijn, of dat hij ze ooit ergens uit heeft gekopieerd, of de inhoud ervan uit zijn duim heeft gezogen, doet weinig ter zake. Het meest belangrijke is: wat doe je met de aangereikte, theoretische kennis? Hetzelfde geldt dan ook voor de leerstellingen van Gurdjieff, voor die van Nisargadatta Maharaj, en voor die van zovelen anderen.

Volgens mij heeft Neale 'zijn taak volbracht'. Wat hij bracht is steengoed, schreef ik zonet - maar, zoals je in onderstaande videoclip voor jezelf kunt aanhoren, geeft hij niet op.

Anderzijds hou ik wel van mensen die nooit opgeven. "Enkel en alleen losers geven op," beweert men. Daarmede ga ik volledig akkoord, en om die reden schreef ik al eerder dat het vooral tijdens de laatste maal is, waarin een mens wil opgeven, hij het zeker en vast niet mag doen - want, wat Zelfkennis betreft, brokkelt al het vergaarde met-ter-tijd af. De halfwaardetijd ervan verschilt van mens tot mens, tot 'mens'. Daarenboven verwittigde Gurdjieff ons 100 jaar geleden al, dat al wat verdwenen is nooit meer kan worden vergaard, gewoonweg omdat kennis eveneens materie is. Het is niet langer jouw bezit. En, nooit meer, is nooit meer. Uittesten dus! Terug naar Neale...

De énige bemerking dat ik aan de inhoud van het onderstaande filmpje wil geven is, dat Neale mensen in een nog diepere slaap sust, en dus hun verbeeldingswereld alsmaar blijft beroeren. Vooral, die van mensen die 'imperfect' zijn. Hij richt zich dus tot de meeste onder ons. Hij kent het instrument 'mens' al té goed, weet dan ook dat er gevoelige snaren zijn, en verstaat de kunst om die dan op zijn eigen manier te betokkelen.

Daar waar elke 'zoekende mens' en aan Zelfkennis doet, geconfronteerd wordt met de zogenaamde Drie Krachten, teneinde in zichzelf dingen te kunnen kristalliseren en 'wakker te worden, geeft hij zelfs de raad om de tegenwerkende krachten op een passieve manier te aanvaarden, in plaats van ze aan te wenden om, via de actieve krachten, de verzoenende op te roepen.

Toch liep hij op een bepaald moment de goede richting uit door, bijvoorbeeld te zeggen om de kansen, die we krijgen teneinde perfectie te bereiken, te zegenen. Zelfs als de uitdagingen moeilijk en talrijk zijn; vooral als ze moeilijk en talrijk zijn, omdat ze de tegengestelde krachten zijn van jouw eigen grootsheid en grenzeloosheid.

Maar, volgens hem mogen we ze niet weerstaan, omdat we dan door hen het gevoel verkrijgen dat we erdoor worden gevangen gehouden, daar waar weerstand bieden nu de énige mogelijkheid is om die Derde Kracht, die ik daarnet vernoemde, in onszelf op te wekken.

Plus, al de rest wat hij daarachter 'belooft', is voor geen enkele mens 'doen'-baar. Net zoals de theoretische inhoud van boeken, zoals 'Cursus in Wonderen', onmogelijk in de praktijk kan worden gebracht, zolang men het 'hoe' ervan niet aangereikt krijgt. Zelfs dan moet je het nog kunnen 'doen', waarbij het hoofdprobleem er uit bestaat dat niemand het voor jou kan 'doen'.

Maar, je hoeft alles wat ik hierboven schreef natuurlijk niet te geloven. Tenslotte kan je het veel, véél beter weten dan ik, en moet ik bij jou in de leer.

Tussen haakjes: met 'niet geloven' bedoelde ik: test het allemaal voor jezelf uit.

Tot besluit... Luister naar wat Neale allemaal te vertellen heeft, en haal er voor jezelf datgene uit wat volgens jou het allerbeste is om de perfectie in jezelf te bereiken. En, je hebt tot 27 oktober de tijd om jezelf in te schrijven.

Doen!? Het aangeboden pakket kost normaliter 5.529 US$, en nu aangeboden voor slechts 297 US$; voor iets, waar anderen een geheel leven over doen, zijnde: 'Leven vanuit de ziel'...

Hieronder reikt Neale jou drie geheimen aan, zijnde: (1) jouw groeiproces is compleet, (2) er is niets dat in jouw leven verkeerd gaat. Nog sterker: het is er nooit geweest, en (3) Je bent niet alleen ...

Goed geslapen?...

Aan de Eclectici: Volgens Gurdjieff heeft enkel en alleen bewust lijden zin. Anders gezegd: het lijden, dat mensen zichzelf aandoen, is zinloos.

Bovendien zijn er verschillende vormen van lijden. Iemand, die zich geen brood kan veroorloven, lijdt honger. Maar iemand die wél brood in huis heeft, maar bewust honger lijdt, is een andere vorm van lijden. Zo leed Jezus - volgens het Nieuwe Testament - 40 dagen en 40 nachten honger in de woestijn, waarbij, nadat hij honger kreeg, één van de Drie Krachten in de persoon van de symbolische duivel verscheen, en de verzoenende kracht door het woord van God werd aangeduid.

Wat dit allemaal écht betekent, dien je in jezelf te ervaren, beste eclecticus. Erover filosoferen, heeft geen zin. Puur tijdverlies, zou ik durven schrijven.

En, wat 'Leven vanuit de ziel' betreft... Stel jezelf misschien eens de vraag: "Heb ik een persoonlijke ziel? Of, ben ik bezield?".

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht