ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Osho bewees hoe beïnvloedbaar de mens is

Indien je ooit aan Zelfkennis zou doen, leer je in de allereerste plaats leugens van waarheden onderscheiden, vooral die in jezelf.
door Tsenne Kikke - zondag 8 mei 2016 0:02

Reeds eerder maakte ik melding dat ik altijd respect heb gehad voor Bhagwan Shree Rajneesh (1931-1990), die zichzelf later Osho noemde. Niet enkel en alleen omdat hij meermaals melding maakte van de leerstellingen van Georges Ivanovitch Gurdjieff, maar vooral omdat hij durfde aantonen hoe mensmachines zich gedragen van zodra ze de maskers van zichzelf hebben afgeworpen.

Daar waar Gurdjieff de mens beschreef en hem aanspoorde om 'wakker te worden', spoorde een Osho hem aan om zich nog sterker met 'zijn fysieke zelf' te identificeren. Ook Ron Hubbard, de stichter van Scientology, wist zeer goed hoe beïnvloedbaar mensen zijn en hoe snel ze kunnen worden gehypnotiseerd en gebrainwasht.

Dus..., in plaats van - zoals een Gurdjieff - mensen er nadrukkelijk op te wijzen in welk een diepe slaap ze verkeren, verkozen een Hubbard, Osho en nog tientallen andere sekteleiders net het tegenovergestelde. Met andere woorden: ze vertrokken vanuit die slaap en zorgden ervoor dat gewone stervelingen in een nog diepere slaap terechtkwamen.

Anderzijds moet ik Gurdjieff op alle punten gelijk geven. Eén daarvan is, dat de mens de Waarheid niet wenst te kennen. In zijn hoofd, misschien, maar niet in zijn ganse wezen. "En," zei hij "... slaap voelt zo aangenaam aan."

Osho stierf op 58-jarige leeftijd, maar toch ben ik ervan overtuigd dat hij aan de taferelen in zijn ashrams zeer veel genoegen heeft beleefd; dit, terwijl hij zich verrijkte.

Hij verrijkte zich..., maar volgens hem met slechts één doel, namelijk: om die éne mens aan te trekken; die ene, die zich in Ware Zelfkennis wenste te verdiepen. In zijn eigen woorden drukte hij uit, dat - dankzij al die vergaarde centjes - hij die ashram in Poona heeft kunnen opbouwen, teneinde die éne aan te kunnen trekken. Doch, net als een Diogenes, heeft hij die mens nooit gevonden.

Indien je niet weet hoe het indertijd in Poona en in het Amerikaanse Oregon aan toeging, vind je hieronder een filmpje waarvan de beelden vertellen wat woorden moeilijk kunnen beschrijven. Maar wees niet al té kritisch - want, de kans is groot, dat indien je daartussen had gestaan je je er even maf zou hebben gedragen...

Maar met Voodooisten meedoen, kan even tof zijn!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht