ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Godsdiensten: Over rundsvlees dat geen rundsvlees was

Ieder huisje heeft zijn kruisje net als elke godsdienst.
door Tsenne Kikke - vrijdag 18 maart 2016 0:16

Reeds eerder maakte ik melding van het drieste feit dat men moeilijk - laat staan: onmogelijk - een grens tussen geloof en bijgeloof kan trekken - zo moeilijk zelfs, dat we het gerust één pot nat kunnen noemen. Geen enkel geloof is een echt weten, maar het kan wel dé springplank ernaartoe zijn. De vraag hierbij is: "Wat wil een mens écht weten?..."

Geloof me, of niet: ware wijsheid komt slechts na de jaren, maar bij het merendeel van de mensheid komt het misschien nooit. Het is net alsof de mens in slaap wordt geboren, in slaap het leven beleeft, en in slaap overlijdt. Wat die slaap onder andere opvult, zijn fantasieën, verbeelding en dromen; zaken, die door de media, films, theater, literatuur, godsdiensten, sekten, en zo meer, dagdagelijks in leven worden gehouden. Over religie gesproken...

Het hindoeïsme, bijvoorbeeld, is één van de meer dan 4.000 vormen van geloofsovertuigingen waaruit een mens kan kiezen. Het heeft dan ook eigen regels, waaronder: het verbod om rundvlees te eten, daar waar moslims geen varkensvlees mogen eten. Australische Aboriginals mogen dan weer hun totemdieren niet verorberen. Ook hanteert het jodendom een aantal strikte regels, de 'Kashrut' genaamd, met betrekking tot wat wel en wat niet gegeten mag worden, en zo meer.

Geruchten over eten rundsvlees levert 4 moslimstudenten cel op.

Zo heeft de politie enkele dagen geleden in de Indiase staat Rajastan vier moslimstudenten opgepakt wegens 'het verstoren van de openbare orde'. Er gingen namelijk geruchten de ronde dat de vier rundsvlees in de campus van de Mewar universiteit aan het klaarmaken waren: een regelrechte heiligschennis in het hoofdzakelijk hindoeïstische land!

Dat nieuws ging pijlsnel in het rond, en een honderdtal mensen kwam bijeen en eisten van de politie dat de heiligschenners onmiddellijk zouden worden opgepakt. Maar, vooraleer de politie hen te pakken kon krijgen, werden de studenten met stokken afgeknuppeld en met stenen bekogeld. Sommige opgehitste betogers wendden zich zelfs naar de beenhouwerij, die dat vlees aan de vier zou hebben verkocht, en staken er de boel in brand.

Het eten van rundsvlees is nu eenmaal in veel Indiase staten verboden, waaronder Rajastan, en het onderwerp ligt nog gevoeliger sinds vorig jaar een moslim werd vermoord omdat hij rundsvlees gegeten zou hebben, wat achteraf niet juist bleek te zijn.

De vier studenten, Shakib Ashraf, Hilal Farukh, Mohammad Makbool en Shaukat Ali, allen afkomstig uit Kasjmir, de enige Indiase staat waar moslims in de meerderheid zijn, werden kort nadien - en na het betalen van een borgsom van 25.000 roepies - vrijgelaten..., nadat gebleken was dat ze geitenvlees hadden bereid.

Anderzijds verklaarde Ashok Gadiya, een woordvoerder van de universiteit, dat er in de vertrekken van de campus geen vlees mag gegeten worden en enkel en alleen vegetarische maaltijden mogen worden bereid. Hij voegde eraan toe, dat indien die vier studenten wel degelijk vlees hadden gegeten, ze daarvoor zullen worden gestraft.

De stokkenkloppers en de stenenwerpers werden niet gearresteerd. Wel werd een zekere Gaurav, de persoon die het bericht via het internet de wereld had ingestuurd, opgepakt en verhoord.

Ook schreef ik al: "Geef de mensheid een duizendtal jaren de tijd om tot bepaalde inzichten te komen". Anders gezegd: er zijn wijsheden die - volgens mij  - na vele eeuwen komen.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht