ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe halveer je het aantal calorieën als je rijst bereidt ?

Wetenschappers hebben een methode ontdekt om het aantal calorieën van gekookte rijst met de helft te verminderen.
door Tsenne Kikke - zondag 5 april 2015 6:14

In oktober had ik het over spaghetti. Nu hebben we het over rijst.

Weet, dat een kop rijst ongeveer 200 calorieën bevat, wat relatief veel is. Dat hoge cijfer is te wijten aan de grote hoeveelheid zetmeel dat in suiker verandert en in lichaamsvet omgezet wordt. Het is bewezen dat de consumptie van witte rijst tot een hoger risico op suikerziekte leidt. Ook is het overgewicht de laatste jaren enorm toegenomen en dat bijna overal in de wereld. Het reduceren van het aantal calorieën van een van de meest gegeten producten op de planeet is dus geen overbodige luxe.

De eenvoudige methode die de wetenschappers van het College of Chemical Sciences in Sri Lanka uitdokterden heeft alles te maken met scheikunde. Om de calorieën te halveren moet je een aantal stappen doorlopen en een tijdje op voorhand beginnen:

- 1) Breng water aan de kook.

- 2) Voeg een koffielepel kokosolie toe (eigenlijk 3% van het gewicht van de rijst) vooraleer je de rijst eraan toevoegt.

- 3) Kook de rijst in water en laat het ongeveer 12 uur in de koelkast afkoelen. Nota: Zilvervliesrijst is veel gezonder dan witte en heeft een betere voedingswaarde.

- 4) Daarna kun je het opwarmen, maar misschien zou je het advies om daarbij de microgolf te gebruiken beter niet toepassen. Wat raad jij zoal als alternatief aan?

Hoe werkt het ?

Door de rijst op te warmen en af te koelen stimuleer je de chemische reacties. De werkwijze zet de verteerbare zetmeel om in resistent zetmeel dat niet in de dunne darm kan afgebroken worden, en dat bijgevolg het aantal calorieën in de rijst reduceert.

Volgens de wetenschappers wordt het gehalte aan resistent zetmeel niet gewijzigd door het opwarmen van de rijst en wordt de hoeveelheid verteerbare zetmeel laag gehouden. Bovendien interageert de olie met het zetmeel in de rijst en wijzigt het de structuur ervan.

Het gaat om een interessante ontdekking in een wereld waarin het aantal mensen met overgewicht pijlsnel toeneemt. De Singalese wetenschappers zullen hun onderzoek verderzetten om uit te dokteren welke rijstsoort het beste vatbaar is voor het procedé. Verder zullen ze ook bestuderen of andere oliën hetzelfde effect geven als kokosolie.

Intussen kun je zelf al eens de proef op de som nemen, tenminste als je veel rijst eet en je calorieverbruik op peil wil houden.

Bron: Knack.be

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht