ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Therapeutische kunstvormen kunnen een helende inwerking verschaffen

Er bestaan tientallen verschillende soorten van therapeutische kunstvormen die op de mens een helende uitwerking kunnen uitoefenen.
door Tsenne Kikke - dinsdag 15 juli 2014 0:56

Therapeutische kunstvormen hebben, zoals de naam het zelf zegt, een therapeutisch en dus (zelf)helend karakter. Therapeutische kunstvormen kunnen zowel op cliënten met fysieke, mentale of emotionele problemen worden toegepast, evenals op mensen die aan de een of andere ziekte of aandoening lijden.

Neem euritmie, bijvoorbeeld. Vanaf de buitenkant bezien, herinnert het aan klassiek ballet, maar het wordt meestal minder artistiek en minder lichamelijk geënsceneerd. Euritmie wordt eerder beoefend als een zelfstandige kunstvorm maar ook als onderdeel van omvattender podiumpresentaties. Gecombineerd met geneeskundige kennis wordt het ook bij therapeutische processen ingezet. Op vrije scholen is euritmie opgenomen in het algemene onderwijsprogramma.

Andere voorbeelden zijn schilderen, etsen, boetseren, tekenen, mandala's uitwerken, bloemenschikken, fotograferen, enzovoorts, om maar enkele te noemen. Via deze uitlaatkleppen kan men niet enkel en alleen tot rust komen, maar ook dingen vanuit het onderbewustzijn creëren, die dan daarna door een expert iemand kunnen worden geanalyseerd.

Carl Gustav Jung, bijvoorbeeld, verzocht zijn patiënten mandala's uit te schilderen. Voor hem waren het symbolische zelfexpressies, die hij daarna interpreteerde.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met therapeutische kunstvormen? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar? Bovendien is elke vorm van opgedrongen reclame storend voor de lezer, tenzij hij/zij er zélf naar vraagt via de rubriek 'Zoek&Vind' en de 'Zakelijke Blogs'.

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Hoe  langer en veelvuldiger je bij ons adverteert, hoe sterker jouw naambekendheid. En, voor reclame betalen, zou in wezen geen probleem mogen zijn, integendeel! Want..., verantwoorde reclame zou zelfs een bestaand probleem kunnen oplossen. 

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht