ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Sprookjestherapie dragen symbolische archetypische waarden in zich mee

Sprookjestherapie kan ons bewuster maken van al hetgeen er in ons onderbewustzijn omgaat.
door Tsenne Kikke - woensdag 13 november 2013 0:10

Hoeveel mensen houden vandaag de dag nog rekening met de onderliggende symbolische en archetypische waarden die vele sprookjes in zich meedragen? Zeer vele sprookjes verwijzen naar onze individuele en collectieve problemen en innerlijke obstakels. Het (eigen)aardige aan werken met een sprookje is dat iedereen, bewust of onbewust, er bepaalde patronen van zichzelf  in herkent.

"Het is de mogelijkheid dat een droom zou kunnen uitkomen dat het leven juist zo interessant maakt," staat er in 'De alchemist' van Paulo Coelho afgedrukt.

De beeldende kracht van een sprookjesverhaal geeft naar het schijnt een snelle ingang om aspecten van jezelf, jouw wensen en verlangens, te onderzoeken. Dit komt, omdat de beeldentaal jouw onderbewustzijn kan aanspreken. Het is alsof dat onderbewustzijn - dat in wezen een eigen leven leidt, in jouw bewustzijn tot leven komt. Je kunt met allerlei verschillende rollen en hoedanigheden experimenteren. Zowel je kracht als je zwakte komen hierbij helder naar boven. Daarna kun je met beide aspecten aan het werk gaan.

Het mooie van sprookjes is, dat ze handelen over universele, menselijke waarden én over gemeenschappelijke problemen. Ze hebben daarbij een vaste structuur. Ze beginnen mooi en licht, en de lezer waant zich in het paradijs. Er gebeurt iets, waardoor het licht verdwijnt. Het probleem, of obstakel, wordt zwaarder en zwaarder. Dan biedt er zich een oplossing aan. De hoofdpersoon kan vervolgens iets doen om vanuit deze oplossing weer terug bij het verloren licht te komen.

Alles wat in je leven plaatsvindt, kan een plekje vinden in zo'n sprookjesverhaal. Ieder dieptepunt of hoogtepunt krijgt een passende plaats, maar tegelijkertijd kan het duidelijk worden hoe je verder kunt.

In een degelijke begeleiding zoekt men,  aan de hand van wie jij bent en wat jou bezighoudt, een sprookje uit om mee te werken. Sommige sprookjes richten zich op deelaspecten - bijvoorbeeld: omgang met ziekte of verlies; andere bestrijken de volledige levenscyclus, enzovoorts.

Zo kan men zich bijvoorbeeld bij het sprookje van de Schone Slaapster de vragen stellen: "Wat bedoelt men met die slaap? En, wie of wat stelt de Prins voor die de Slaapster doet ontwaken?".Zo kan men dezelfde vragen stellen bij 'Sneeuwwitje', aangevuld met de vraag: "Voor wie of wat staan de 7 Dwergen symbool? Hebben ze iets te maken met de 7 chakra's? Of, met de 7 hoofdzonden? Met iets anders...?", enzovoorts.

Sprookjestherapie houdt zich niet enkel en alleen met sprookjes bezig, maar ook met volksverhalen, aforismen, moppen, sagen, legenden, parabelen, metaforen, fabels, en zo meer. In sommige gevallen kan men er zelfs griezelverhalen bijhalen; vooral, als men met kinderen werkt om hen stressbestendiger te maken.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met sprookjestherapie? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Sonia Gepost op: 17/11/2013 12:14:22
Sonia

Regelmatig gebruik ik de Inner Child kaarten, vooral mensen die een allereerste keer op bezoek komen. Het innerlijk van de persoon zit er echt in verscholen. Aan de hand van bepaalde oefeningen die ik hen meegeef na het "gewone"consult gaan we de kern van het probleem aanpakken. Ook op de spirituele avonden komen de sprookjes op de voorgrond. Met oefeningen, met kleurtherapie,met verhalen,mensen leren als het ware hun levenssprookje herschrijven op een leuke manier. Ook zijn er workshops met de sprookjestherapie. Wou u dit even meedelen. Spirituele groet Sonia

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht