ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De honingbij: de meest geometrisch gezinde van alle insecten

Honingraten, evenals de facetten van een bijenoog, hebben een zeshoekige vorm. Puur toeval?
door Tsenne Kikke - donderdag 15 augustus 2013 0:53

De honingbij is de meest geometrisch gezinde van alle insecten. De honingraat, die bijen met was bouwen, is altijd in een quasi-horizontale structuur gebouwd, met zeshoekige cellen, die dienen om met bijenlarven te worden opgevuld en om er honing en stuifmeel in op te slaan. Wanneer ze vol zijn, sluiten de bijen hen af met een dekseltje. Op onderstaande foto werden ze verwijderd. De honingraat heeft een meest perfecte vorm, telkenmale opnieuw en opnieuw herhaald, van zodra een bijenvolk een nieuwe korf aanmaakt.

Tegenwoordig zijn er circa 20.000 bijensoorten gekend, hoewel het eigenlijke aantal waarschijnlijk hoger ligt. Bijen komen voor op ieder continent - met uitzondering van Antarctica - in alle ecosystemen waarin tweezaadlobbige planten groeien. In Nederland en België komen een 260-tal bijensoorten voor.

Men onderscheidt, onder andere, eusociale bijen en solitaire bijen. Hommels behoren ook tot de bijen en kunnen beschouwd worden als bijen met een langere beharing, waardoor ze in koelere streken kunnen overleven. Slechts één bijensoort, de honingbij, is voor de mens commercieel interessant voor de productie van honing.

En, indien je de bij zélf bestudeert, sta je versteld van het geometrische. Zo kan men, bijvoorbeeld, in het oog het zeshoekige duidelijk herkennen. Zuiver toeval? Van die facetten zijn er 6.900. De kleine, voor ons oog, onzichtbare haartjes, die uit het bijenoog ontspruiten, lijken op een woud indien we dat oog 800 maal uitvergroten, enzovoorts. Ook zij dragen stuifmeel met zich mee. De rest van mijn verhaal wordt door de foto's naverteld. Geniet ervan!


Maar, de bijen zijn aan het afsterven - en, naar het schijnt zijn wijzelf daar de oorzaak van...
 

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht