ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Nieuwe Germaanse Geneeskunde, psychotherapie en homeopathie aan banden gelegd ?

Onder de hoofding 'Onkelinx legt alternatieve geneeskunde aan banden', las ik vandaag in 'De Standaard' een artikel van de hand van verslaggever Joël De Ceulaer.
door Tsenne Kikke - maandag 18 maart 2013 14:40

Vandaag las ik in de krant 'De Standaard' dat minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx een hogere versnelling wil inschakelen met betrekking tot drie dossiers die te maken hebben met alternatieve geneeskunde.

"Ik verwacht in juni dit jaar van mijn diensten een actieplan om sektarische praktijken in de gezondheidszorg beter te kunnen bestrijden," zegt ze. Ze toonde zich erg bezorgd over bepaalde alternatieve theorieën, onder meer naar aanleiding van onze serie over de Nieuwe Germaanse Geneeskunde, waarover ik reeds eerder iets schreef. ‘"Laat er geen misverstand over bestaan: zulke praktijken zijn zonder meer gevaarlijk."
 
Onkelinx wil de provinciale medische commissies meer bevoegdheden geven. "Er komt een spoedprocedure waarmee artsen, die het leven of het welzijn van hun patiënten in gevaar brengen, preventief en tijdelijk kunnen worden geschorst. Die bevoegdheid kan ook gebruikt worden om dokters, die verdacht worden van seksueel misbruik, te schorsen in afwachting van een juridische uitspraak."
 
De minister werkt ook aan de bescherming van de titel ‘psychotherapeut', die velen in de alternatieve sector zich vandaag toeëigenen. "Ik heb een tekst klaar die in april of mei naar het parlement gaat, waardoor de titel van psychotherapeut beschermd zal worden. Alleen mensen die daarvoor opgeleid zijn, zullen die titel nog mogen voeren."

Een psychotherapeut is in wezen een behandelaar, die mensen met een geestelijk lijden, of met een ernstige psychosociale problematiek te kampen hebben, helpt. Dankzij toepassing van de psychotherapie tracht men hun persoonlijke situatie te verbeteren.

In Nederland bestaat er een speciale opleiding psychotherapie voor mensen die een artsexamen hebben gedaan, een doctoraalexamen psychologie hebben afgelegd, of pedagogische wetenschappen of gezondheidswetenschappen hebben gestudeerd, met als afstudeerrichting geestelijke gezondheidskunde.

Deze opleiding duurt ongeveer vier jaar en omvat minimaal 400 uur theorie en 3.600 uur praktijkervaring waarvan 150 uur supervisie; daarnaast zijn opleidingen verplicht om zélf de leertherapie te ondergaan als onderdeel van de opleiding. Na de opleiding moet een psychotherapeut regelmatig aan cursussen en bijscholingen meedoen om zijn registratie te blijven behouden.

In België kan, bijvoorbeeld, eender wie een boekje over hypnose heeft ingestudeerd, zichzelf 'pyschotherapeut' noemen, omdat het beroep nog geen enkele wettelijke erkenning verkregen heeft. Daar komt dus met-ter-tijd verandering in. Alhoewel...

...  wetten zij er om gebroken, of vervormd te worden. NLP, bijvoorbeeld de afkorting van Neurolinguïstisch programmeren, is in de jaren zeventig van de vorige eeuw ontstaan en gegroeid uit, bijvoorbeeld, de hypnotherapie en gestalt, ook de gedragstherapie genoemd. En juist omdat hypnose slechts door erkende hypnotherapeuten mocht worden uitgevoerd, omzeilde men die wetgeving dankzij de invoering van NLP.
 
"Ook het dossier van de zogenaamde ‘niet-conventionele praktijken' zit in een stroomversnelling," zei Onkelinx. "We beginnen met de homeopathie. Een gedeelte van de mensen die de homeopathie beoefenen, heeft geen opleiding, of soms in het beste geval een paramedische opleiding. Daar moeten we iets aan doen. De aanbeveling van de bevoegde commissie is nu dat de beoefening van de homeopathie moet worden gereserveerd voor gediplomeerde dokters in de geneeskunde."

- Bron: Joël De Ceulaer - De Standaard


 

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht