ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Belgische psychotherapeuten weeral vrije vogels: voor heel even toch…

In België is er nog géén wettelijke erkenning voor de titel van psychotherapeut en zijn er nog geen wettelijk erkende opleidingen voor specifieke psychotherapie-vormen of -stromingen.
door Tsenne Kikke - zaterdag 24 december 2016 9:45

Psychotherapeuten zijn hulpverleners die een gespecialiseerde psychotherapieopleiding hebben gevolgd. In Nederland is de titel psychotherapeut beschermd en mag alleen gevoerd worden indien men door de overheid als zodanig erkend wordt. Hun psychotherapeutische kennis is breed van aard en zij kunnen daarom gericht kiezen uit verschillende therapeutische methodieken (of combinaties van therapeutische technieken toepassen). In België is de titel nog niet beschermd.

Ondertussen heeft het Belgisch Grondwettelijk Hof het luik over psychotherapie in de nieuwe wet over ggz-beroepen opgeschort. De erkenning van klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen blijft wel overeind.

Sinds 1 september 2016 is een wet in voege waardoor klinisch pyschologen en klinisch orthopedagogen erkend worden door de minister van Volksgezondheid, Maggie De Block. De wet bevat ook een luik over psychotherapie en bepaalt wie die behandeling mag uitvoeren: in de toekomst enkel mensen met een bepaald bachelor-diploma.

Maar ook therapeuten zonder zo’n universitair diploma, die nu al aan de slag zijn, werden in de erkenning meegenomen. Weliswaar onder bepaalde voorwaarden: zij zouden voortaan onder toezicht moeten werken van iemand die wel het juiste diploma heeft.

Enkele psychotherapeuten met een niet-universitair diploma hebben daartegen verzet aangetekend bij het Grondwettelijk Hof. Dat heeft nu de bepaling van het artikel over psychotherapie uit de bewuste wet opgeschort, in afwachting van een definitief oordeel.

De rest van de wet blijft wel geldig. Voor de klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen verandert er niets. Voor de psychotherapeuten wel: zij kunnen vrij aan de slag blijven zoals vóór 1 september.

"De psychotherapeuten schieten daarmee weer eens in hun eigen voet," zei Koen Lowet, woordvoerder van de Belgische Federatie van Psychologen. "Want op deze manier kunnen zij later niet meegenomen worden in een eventuele financiering. Als het Grondwettelijk Hof daadwerkelijk het betreffende artikel zou vernietigen, zouden zij niet meer behoren tot de gezondheidszorg, met alle gevolgen van dien."

Nog zo’n gevolg is dat therapeuten zich niet meer aan de wettelijke voorwaarden hoeven te houden, en dat de gezondheidsinspectie niet kan optreden bij klachten. Veel therapeuten hebben weliswaar eigen beroepscodes en eigen supervisie-kanalen...: vooral zij, die alternatieve circuits bewandelen. Op wikipedia vind je er een lijstje van.

Over  de effectiviteit van psychotherapie lezen we op Wikipedia, onder andere, het volgende:

"Over de effectiviteit van verschillende vormen van psychotherapie lopen de meningen uiteen. Het oordeel van onderzoekers over de effectiviteit is vaak afhankelijk van de betrokkenheid van de onderzoeker met de psychotherapie. Volgens sommigen zijn, afgezien van de gedrags- en cognitieve therapieën, de meeste therapieën en behandelingen nutteloos of zelfs schadelijk. Berucht zijn de zogenaamde therapeutische technieken die in het verleden als 'Sensitivity Training' of 'Leading Success People' aan de man gebracht werden en tegenwoordig als Landmark Education aangeboden worden. Regelmatig leidt de deelname aan een dergelijk programma tot opname in een psychiatrische instelling en soms zelfs tot een levenslange psychiatrische behandeling."

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht