ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het Grote Offerfeest

Tijdens het Grote Offerfeest, dat drie dagen duurt, worden duizenden dieren gedood en aan Allah geofferd.
door Tsenne Kikke - vrijdag 26 oktober 2012 19:12

In de Bijbel lezen we over het verhaal van de Jood Abraham, of de profeet Ibrahim, die de berg opgaat om zijn zoon aan God te offeren, omdat God hem dat heeft bevolen. Uiteindelijk ging het om een flauwe grap. Anderen vertalen het door 'grap' met het woordje 'beproeving' te vervangen.

In de Koran lezen we dat toen Ibrahim zijn zoon ter ere van die God met een mes wilde doden, het mes niet sneed. Vervolgens klonk de stem van God, of kwam er een engel uit de lucht nedergedaald, die zei dat een witte ram de plaats van de zoon mocht innemen, onverdoofd. 

Ik weet niet of er een godheid bestaat, die wil dat er aan hem (verdoofde of onverdoofde) dieren worden geofferd teneinde zich beter te voelen, of wat dan ook. Maar, "Onverdoofd slachten is en blijft barbaars," beweren sommigen. Doch, vergeet nooit, dat indien jij in een islamistische wereld zou zijn geboren geweest, je je misschien even 'barbaars' zou gedragen.

Nog een vreemd ritueel

Ik schreef reeds eerder dat het centrum van de wereldwijde viering van het offerfeest in het dorpje Mina, dichtbij Mekka is gelegen. Na zonsondergang op de negende dag verzamelen de pelgrims zich in Muzdalifah waar zij overnachten. De volgende ochtend worden 49 of 70 kleine kiezels opgeraapt, of aangekocht, en meegenomen en zijn voettocht naar Mina te vervolgen.

Daar staan de drie zuilen op de plaatsen waar de duivel - Iblis, of Sjaitan - heeft geprobeerd Ibrahim tegen te houden toen hij, om te voldoen aan zijn belofte aan God, zijn zoon wilde gaan offeren. Deze zuilen worden tijdens de hadj door de pelgrims met de meegenomen steentjes bekogeld... Het is geen kermisattractie: de zuilen zijn namelijk groot genoeg opdat je nooit kunt missen.

Maar, we hadden het over dieren slachten om een godheid te behagen...

(Sorry: de filmpjes werden verwijderd!)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht