ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zelfkennis: Zijn er daarbuiten nog mensen die vanuit hun essentie leven?

Primitieve mensen, die in de wijde natuur leven, leven dichter bij hun essentie, maar kent de moderne cultuurmens dat woordje 'essentie' nog wel?... Ik betwijfel het. Jij?
door Tsenne Kikke - vrijdag 15 juni 2012 2:31

In de werkgroep Zelfkennis is het zeer moeilijk om aan de cursisten het verschil tussen essentie, eigen persoonlijkheden en oneigene persoonlijkheden uit te leggen. Soms wordt daarbij gezegd: een Jezus is als Jezus geboren, een Boeddha zoals een Boeddha, en een Beethoven als een Beethoven.

De woorden worden natuurlijk wél begrepen, maar al hetgeen dat er in en achter die woorden verborgen ligt... niet. Om die reden staat niemand in verbinding met zijn eigen essentie. Bovendien wordt er meermaals gezegd, dat een mens slechts kan groeien vanuit de plaats waarop hij/zij zich momenteel bevindt. Vanuit de essentie dus.

'k Weet het: het is geen gemakkelijk thema, maar meestal schrijf ik nu eenmaal niet voor iedereen. Mijn verontschuldigingen aan al degenen die toevallig op deze website zijn afgedwaald.

Men kan jou leren fietsen of piano spelen, maar niemand kan jou garanderen dat je de Ronde van Frankrijk wint, of een Koningin Elizabethwedstrijd. In de zakenwereld weet men dat echte verkopers en succesvolle mensen worden geboren, niet gemaakt. Maar, de mensen die anderen willen opleiden - omdat ze er hun beroep van hebben gemaakt - willen dat natuurlijk niet weten. En, zij die het weten, zullen het niet aan de betalers vertellen, natuurlijk.

Kopiëren kan iedereen. De ene wat beter dan de andere. Maar zelfs een Beethoven naspelen, maakt van jou nog altijd geen componist.

"Groei dus uit tot jezelf, en stop met imiteren," wordt er soms als raad gegeven. Reeds van kindsbeen af imiteren kinderen de volwassenen - soms: beginnende met vader of moeder. Natuurlijk kan een kind zich tegen al hetgeen het ziet en ervaart, verzetten, en een andere richting uitgroeien. Toch nog is het een instinctieve reactie op de prikkels komende van de buitenwereld; een rebelse reactie, beter gekend onder de namen 'eigenzinnigheid' en 'koppigheid'.

Ondanks het feit dat een mens zijn lichaam niet is, is er in dat stoffelijke - en dus tijdelijke deel - iets wat we 'essentie' kunnen noemen. Aristoteles noemde het 'entelechie' - en, 'blauwdruk' of 'bouwplan' kunnen ook als synoniemen worden gebruikt.

Hoe je het ook benoemt: geen mens kent het, omdat tientallen aangekweekte persoonlijkheden het hebben overwoekert, bijvoorbeeld. Eén van de gevolgen daarvan is, dat de essentie nooit tot zijn recht komt en het licht ziet. Vergelijk het met de essentie van een zonnebloempit dat nooit tot een volwaardige zonnebloem kan uitgroeien, omdat het in een donkere kelder aan het uitdrogen is en wegkwijnt.

Weet ook dat een zonnebloempit - indien het in de juiste omgeving wordt geplant - nooit kan uitgroeien tot een dennenboom, een konijn, of olifant. De essentie laat dat niet toe. Mensen, daarentegen, groeien vanuit hun droom- en verbeeldingswereld uit tot eender wat ze denken te willen - en, om die reden kent geen mens zichZelf.

Maar, aan de meet deelt men de prijzen, en op het sterfbed is de mens zijn eigen rechter. In de veronderstelling natuurlijk, dat men op een bewuste manier deze wereld verlaat, en niet zoals de massamens, die op dat ogenblik in een eeuwige slaap verzinkt, en opnieuw tot stof wordt gereduceerd. Als we onze verbeeldingswereld gebruiken, gaat die sterveling naar de Eeuwige Jachtvelden, of noem het 'hemel'. Sommige durven zelfs beweren dat er 72 maagden zijn die hem opwachten...

Imitatie, hoe goed het soms ook wordt gebracht, evenaart nooit het échte. Neem een Elvis Presley, bijvoorbeeld. Zijn bewustzijnsniveau stond op een zeer laag pitje, net als die van een Mozart, maar zijn essentie straalde via zijn lichaam op een charismatische manier naar buiten. Zijn probleem - als 'mens' - was, dat de glitter van de buitenwereld hem verblindde en als gewone sterveling stierf. In elk geval begeesterde hij vanuit zijn essentie op een instinctieve manier het grote publiek.

Nu kan ik over het onderwerp 'essentie' boeken schrijven, wetende dat geen mens mij zal kunnen begrijpen. Om te beginnen zijn een Beethoven, een Mozart, en een Elvis Presley voorbeelden, maar slechte voorbeelden. Lees misschien iets meer over een Boeddha of een Jezus en tracht hún 'essentie' te be-grijp-en. Dan weet je waar ik naartoe wilde gaan om iets in jezelf te bereiken. Indien het er is, natuurlijk.

Wat Elvis betreft... Op Wikipedia lezen we de vogende uitspraak, komende uit zijn eigen mond: "I mean there has to be a purpose... There's got to be a reason... Why I was chosen to be Elvis Presley. ... I swear to God, no one knows how lonely I get. And how empty I really feel."

Hij stierf op 42-jarige leeftijd ...

Kortom: wat weet jij over jouw essentie? Of, ben je een uitgegroeide kopij van het beeld die de maatschappij vanaf jouw eerste levensjaren van jou heeft afgedwongen?



Commentaar


Jos Grobbé Gepost op: 28/12/2014 12:30:18
Jos Grobbé

Beste Angelus

Meer een vraag: ik heb altijd van jongs af aan mijn eigen weg moeten vinden, was niet gemakkelijk maar is denk ik aardig gelukt.
Heb keuzes gemaakt op grond van gevoel wat mij aantrok en me veel arbeids en levensplezier geschonken heeft.
De laatste 12 jaar is het of ik gestuurd wordt door een onzichtbare hand die mij begeleid en waar ik wederom heel content mee ben.
Ik voel het niet als een oplegging van buitenaf maar als een tijdlijn die gekozen is toen ik op deze wereld kwam en steeds als prettig maar zeker niet eenvoudig ervaar.
Waar ik nu de laatste 2,5 jaar mee bezig ben is een ontwikkeling die ik nergens tegen kom en opgeroepen heb in een boze bui waarom God mij niet helpt in welke keuze voor mij het beste is om te maken / doen.
Antwoord heb ik gekregen en ben er steeds blijer mee.
Ben heel benieuwd hoe jij dit ziet.
Hartelijke groet,  Jos


Tsenne Kikke Gepost op: 28/12/2014 13:44:30
Tsenne Kikke

Beste Jos. Je begint met ...

1) "Meer een vraag:"

- Elke vraag bevat het antwoord, net zoals in de zonnebloempit de zonnebloem, en al de daarop volgende, reeds aanwezig kan zijn .

2)  "ik heb altijd van jongs af aan mijn eigen weg moeten vinden, was niet gemakkelijk maar is denk ik aardig gelukt."

- Het is alsof je jouw eigen weg een tijdlang buiten jezelf had gezocht, totdat je misschien tot de vaststelling kwam dat je niet moest zoeken - gewoonweg, omdat hij te allen tijde in jezelf lag. Maar, dat 'vinden' is nog geen 100% weten, omdat je schrijft: "maar is denk ik aardig gelukt." Een denken is geen weten.

3) "Heb keuzes gemaakt op grond van gevoel wat mij aantrok..."

Dit is een normale reactie op prikkels; een iets, waarop elke mens en elk levend wezen op reageert en waardoor elke mens wordt bewogen. In elk geval heb jij ervan genoten, lees ik.

4)  een onzichtbare hand

Zo kun je de dingen in  jezelf, waarmee je verbonden bent, vertalen. Zolang je je maar niet verbeeld dat die hand iets is van buitenaf, en je er - bijvoorbeeld - iets aan vastknoopt.

Nochtans bevestig je het met: "Ik voel het niet als een oplegging van buitenaf maar als een (innerlijke) tijdlijn. Hetgeen impliceert, dat je je de dingen niet verbeeld. En, natuurlijk was die innerlijke band er reeds vanaf het geboortemoment.

5) 7 miljard mensen = 7 miljard persoonlijke goden. De ene mens wil dit, de andere dat - en als er zo'n godheid bestaat; een godheid, geschapen naar het beeld en en gelijkenis van de mens, kan hij/zij moeilijk aan de wensen, begeerten, lusten en verlangens van 7 miljard stervelingen voldoen. Wees dus niet boos op zo'n ingebeelde godheid - maar, misschien maakte je - dankzij een Schok (de boze bui)- contact met het zogenaamde 'goddelijke' in jezelf. Hoe je dat 'goddelijke' ook vertaald: het is een prachtige ervaring, dat wel.

Tot besluit: alle mensen worden door de Wet van het Toeval geleefd. Enkele ontglippen daaraan en komen onder de Wet van het Lot te vallen. Mensen, met een nog ietwat hoger niveau van bewustzijn komen in de sfeer van de Wet van de Wil terecht. Dus: wat eerst op toeval leek, kan de mens als zijn eigen lot ervaren - en, als die wordt aanvaard, komt een mens tot het besef dat alles wat hij Toeval of Lot noemde, deel uitmaakte van zijn eigen Innerlijke Wil, die reeds van bij de geboorte aanwezig was. Zo is de alfa de omega.

Beste Jos, hopelijk heb je iets aan mijn antwoordje op jouw eerlijke vraag. Maar, uiteindelijk: hoe ik de onzichtbare dingen ook tracht te verwoorden - met woorden, die enkel en alleen het zichtbare kunnen benoemen: niemand beter dan jezelf kan jou Zelf begrijpen.

Geniet dus verder van die Innerlijke Blijheid.

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht