ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De Celestijnse Belofte: een boek dat de menselijke verbeelding aanspreekt

'De Celestijnse Belofte' is een boek over een fictief verhaal waarin 9 Inzichten worden verkondigd en waarbij de droom- en verbeeldingswerelden worden aangewakkerd.
door Tsenne Kikke - zaterdag 16 juni 2012 16:17

Het boek 'De Celestijnse Belofte', van de Amerikaanse schrijver James Redfield, geboren op 19 maart 1950, verscheen in 1993. Deze spirituele avonturenroman heeft als thema het begrip 'toeval'. De hoofdpersoon laat zich leiden door toevallige gebeurtenissen, die je ook als het lot zou kunnen omschrijven. 'De Celestijnse Belofte' beschrijft een zoektocht naar negen oude spirituele inzichten die zijn beschreven in een manuscript dat wordt gevonden in de regenwouden van Peru.

Deze negen inzichten zijn:

- Ervaar een hoog begrip voor de wereldgeschiedenis en menselijke ontwikkeling.
    Word je er bewust van dat alle levende wezens een enorm energieveld bezitten (aura).
- Word je er bewust van dat sommige mensen andere mensen hun energie afnemen, waarmee een conflict gecreëerd kan worden.
- Realiseer je dat controle en dominantie jou en anderen niet helpt.
- Word je er bewust van dat je een droom hebt en een bestemming om te vervullen.
- Word je er bewust van dat vele van je gedachten en acties begeleid worden.
- Realiseer je dat sommige mensen het antwoord hebben dat je zoekt.
- Het kunnen begrijpen dat de mensheid op reis is naar het kunnen leven in harmonie met elkaar en de natuur, en ...
- dat de wereld zich ontwikkelt over 1000 jaar tot een paradijs.

'De Celestijnse belofte' maakte aan het eind van de 20-ste eeuw veel los. James Redfield wist een gevoelige snaar te raken in de droom- en verbeeldingswereld van zijn lezers. Toegegeven: de westerse mens raakt steeds verder verwijderd van zijn essentie, intuïtie en gevoel. 

Het boek bespreekt verschillende spirituele ideeën, die voornamelijk te omschrijven zijn als newagethema's. Veel ideeën passeren de revue, zoals het leren van vegetarisme en levensbalans. De ideeën vallen samen met een uit de duim gezogen verhaal, waarin de hoofdpersonen een reis maken om inzicht te krijgen in die negen manuscripten in de Celestijnse Vallei in Peru. 

Het verhaal speelt zich dus af in de Celestijnse Vallei, daar waar de ruïnes staan van de Maya's. Die zouden rond 1600 de Inca's aldaar hebben verdreven met achterlating van de manuscriptrollen over de inzichten. Volgens Redfield zouden de Inca's alle inzichten beheersen, waardoor ze het paradijs zagen...

De auteur zou geïnspireerd zijn geweest door het boek 'Games people play' uit 1964 van Dr. Eric Berne (1910-1970) om dit boek te schrijven. Berne ontwierp de Transactionele Analyse. Redfield verkocht zijn belofte vanuit de kofferbak van zijn Honda, voordat hij het verkocht aan Warner Brothers om het grootschalig uit te geven.

Er verscheen een werkboek en 'De Celestijnse belofte' werd ook verfilmd. Later schreef James Redfield het boek 'Het 10e Inzicht', als vervolg.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je zélf ooit ervaringen gehad met 'De Celestijnse Belofte'? Met de 9 Inzichten? Of, weet je er iets meer over te schrijven? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht