ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Bowen Techniek: pijnen bestrijden via werken met spiergroepen

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
woensdag 6 juni 2012 2:29

De Bowen Techniek werd in de jaren '50 en '60 ontwikkeld door de Australiër Thomas Ambrose Bowen (1916-1982). Hij was geïnteresseerd in manuele technieken, observeerde en behandelde sporters en trainers en bezat bovendien de gave om te 'zien' welke veranderingen zijn manuele ingrepen in een lichaam teweeg brachten. Zo ontwikkelde hij de zachte rolbeweging met de hand? die ondertussen centraal staat in de Bowen Techniek.

Tom Bowen's praktijk werd bijna een bedevaartoord, want per week behandelde hij ongeveer 280 patiënten. Of 13.000 patiënten per jaar! En allemaal kregen ze dezelfde eerlijke boodschap mee: 'Als ik je met twee behandelingen niet kan helpen, ga dan naar huis en spaar je geld.' Deze filosofie wordt nog steeds hoog in het vaandel gedragen door de meeste Bowen-therapeuten.

Via het werken met spiergroepen bestrijdt de Bowen Therapie pijnen en spreekt het het zelfherstellend vermogen van het lichaam aan middels zachte rolbewegingen waardoor lichaam en geest van binnenuit meer in balans komen en het zelfgenezend vermogen van het lichaam geactiveerd wordt. Met de duim en wijsvingers wordt er met lichte druk een korte rolbeweging over diverse spieren gemaakt op specifieke plekken verspreid over het gehele lichaam.

- De korte, pijnloze rolbewegingen worden uitgevoerd met de vingers, duim of elleboog (elke beweging duurt slechts een enkele tel). Afhankelijk van het doel zorgen deze rolbewegingen dat de spieren zich spannen, of ontspannen.

- Na enkele rolbewegingen wordt een pauze ingelast en wordt de persoon even alleen gelaten om het lichaam in staat te stellen de klachten te analyseren en het zelfgenezend vermogen aan te spreken.

- De behandeling kan door dunne kleding heen uitgevoerd worden en is niet belastend.

- Het brengt meestal een snelle reactie voort en vrij snel wordt duidelijk of de Bowen Therapie ja dan neen de aangewezen behandelmethode is om tot resultaten te komen.

- Een Bowenbehandeling duurt ongeveer 30 tot 45 minuten en doorwerking van een behandeling kan drie tot tien dagen duren. Daarbij raadt men aan om veel water te drinken.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf ervaringen met de 'Bowen techniek'? Of, weet je er iets meer over te schrijven? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

 

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht