ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Bio-energetica maakt ons bewust van ons spierpantser

Bio-energetica, een vorm van Emotioneel Lichaamswerk, die op de eerste plaats het lichaam en de energetische processen ervan gebruikt als middel teneinde de persoonlijke groei te bevorderen.
door Tsenne Kikke - zaterdag 26 mei 2012 8:19

Bio-energetica is een vorm van Emotioneel Lichaamswerk, die op de eerste plaats het lichaam en de energetische processen ervan gebruikt als middel om de persoonlijke groei te bevorderen.

De grondlegger is Alexander Lowen (1910 – 2008), een Amerikaans psychiater, die mede door een tiental boeken, zijn aanpak wereldwijd heeft verspreid. Hij vertrok vanuit de opvatting dat alle psycho-emotionele ervaringen, die we in ons leven hebben meegemaakt, als een bevroren geschiedenis in ons lichaam terug te vinden zijn. Wanneer men in zijn leven, en dan vooral in zijn vroege jeugdjaren, herhaaldelijk geconfronteerd is geworden met emotioneel moeilijk te verdragen, pijnlijke situaties, zal men zich daartegen verzetten door zijn lichaam op te spannen. Bepaalde spieren gaan helemaal verkrampen, zodat ze als een middeleeuws pantser de pijnlijke emotionele pijlen niet meer binnen laat komen. Deze chronische spanningen verminderen echter ons energieniveau en de bewegingsmogelijkheid, zodat het lichaam levensloos en verstard geraakt. Men voelt zich niet lekker in zijn vel.

Bio-energetica is erop gericht ons bewust te maken en dan stap voor stap door allerlei actieve lichaamsoefeningen en massagetechnieken, de spanning in ons lichaam los te maken, waardoor ook emotionele spanning en stress zich kan oplossen. Wanneer verkrampte spieren ontspannen, zal ook onze lichaamshouding opnieuw in balans gebracht worden, waardoor we ons letterlijk en figuurlijk evenwichtiger in het leven voelen staan. Men leert ook opnieuw voller ademen, waardoor men zich voller en intenser voelt leven. Door de spierspanningen, die als rotsblokken onze energie blokkeren, te verminderen kan men zich opnieuw vitaler, energieker en levenslustiger voelen.

Bio-energetica leert ons opnieuw te luisteren naar ons lichaam als barometer van onze emotionele en geestelijke gezondheid. Ze zorgt ervoor dat we losser, soepeler en energieker kunnen bewegen waardoor we ook vrijer, spontaner en bevredigender onze emoties kunnen uiten. Bio-energetica is uw lichaam meer levend maken en daardoor zo intens mogelijk genieten van het leven en alles wat daarmee verbonden is.

Nota: We zijn onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf ervaringen met het thema 'bio-energetica' '? Of, weet je er iets meer over te schrijven? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht