ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Aikido brengt evenwicht in de vitale levensenergieën

Aikido, betekent: 'de weg van harmonie met Ki, of Chi', en is een Japanse krijgsdiscipline.
door Tsenne Kikke - zondag 8 april 2012 2:53

"Nog voor het moment dat de aanvaller heeft besloten mij aan te vallen, heeft hij reeds verloren." (O'Sensei Morihei Ueshiba)

Aikido, letterlijk vertaald: 'de weg van harmonie met Ki', is een Japanse krijgsdiscipline. Ki of Chi is de vitale levensenergie van het Universum.

Iemand die aikido beoefend, tracht in evenwicht te komen met deze vitale levensenergie. Het is dan ook geen gevechtssport en wordt niet beoefend in competitieverband. De beoefenaar traint het lichaam en lenigheid ter verbetering van zichzelf.

Aikido is gericht op het controleren en neutraliseren van eventuele aanvallen zonder schade toe te brengen aan de tegenstander. Confrontaties worden niet opgezocht en aanvalstechnieken worden niet aangeleerd.

Iemand die een aikidoka aanvalt, wordt in de eerste plaats niet gezien als een tegenstander, maar als iemand waarmee men in harmonie moet proberen komen.

Deze harmonie kan bereikt worden door een aanval op gepaste wijze onschadelijk te maken. Dit gebeurt door in contact te komen met de kracht en de techniek van de tegenstander. Een echte aikidoka is in staat om een ingezette aanval om te buigen zodat deze zich tegen de aanvaller keert. Jarenlange training zijn nodig om de technieken aan te leren die een aikidoka in staat stellen om op eender welk moment de juiste handeling te gebruiken.

De basisideeën van aikido worden alsmaar meer toegepast in de zakenwereld. Bedrijfsaikido kan leiden tot de verbetering van de fysieke en mentale weerbaarheid waardoor men harmonieuzer kan omgaan met conflictsituaties en stress. Daarenboven bouwt men aan de persoonlijke integriteit.

Nota: Heb je ervaringen met aikido? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan. Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht