ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Bronnikov school ontmaskerd? En, hoe 'frauduleus' is de alternatieve wereld?

De Bronnikov-methode beweert dat dankzij deze techniek blinde mensen terug kunnen zien. Derren Brown ging op onderzoek uit en bevond dat deel uitmaakt van één van de leugens waaronder de alternatieve, spirituele wereld onder lijdt.
door Tsenne Kikke - dinsdag 24 mei 2011 14:31

Sommige mensen zijn in het bezit van ongelooflijke gaven. Ken je Ranjana Agarwal, het meisje met de röntgenogen? Geblinddoekt kan ze nog even goed zien als jij en ik. Mensen beweren dat het een geschenk is van God. Overtuig jezelf en bekijk het onderstaand filmpje. Het is grotendeels in het Indisch, maar de beelden zullen jou meer vertellen dan de onverstaanbare woorden. Nogmaals: bekijk het filmpje vooraleer verder te lezen ...De vraag is dus: beschikt dat 14- jarige meisje wel degelijk over bovennatuurlijke gaven? Tevens is het vreemd dat ze een bril draagt en toch geblinddoekt kan lezen. Oké, het kind is bijziende en de mensen die haar ophemelen, zijn naïef, goedgelovig, of onwetend.

Je wilt ook deze bijzondere gave aanleren? Wel, dat kan: in de Bronnikov School naar het schijnt. Het kost je wel een hele hoop centjes. In de Bronnikov school wordt, bijvoorbeeld, beweerd dat men geblinddoekt dingen kan zien en lezen. Dit klinkt fascinerend, met als gevolg dat men er op uit trok om de dingen te bevestigen, of te ontkrachten. Alles hangt dus van de resultaten van de proefnemingen. Wat waren die resultaten?...

Vyacheslav Bronnikov beweert dat hij, dankzij zijn techniek, blinden kan doen zien. Waar of onwaar? Geniet van de Youtube-filmpjes en ook van het onderzoek dat Derren Brown in Nederland en in het Belgische Aalst in gezelschap van de blinde Judy Dunk uitvoerde. Hij had zelfs een persoonlijk gesprek met de koelbloedige Vyacheslav Bronnikov. Bekijk de beelden en aanhoor wat de Bronnikov-methode allemaal te bieden heeft... Je hoeft niet voor de waarheid blind te zijn om te zien dat zien geloven is.

Conclusie: hoop doet leven, en hoop kan placebo-effecten in een mens veroorzaken. Weet, dat de hersenen het lichaam besturen. Ook de zelfhelende eigenschappen. Een mens moet gewoonweg datgene voor zichzelf vinden dat de hersencellen activeert om de gewenste veranderingen in zichzelf te veroorzaken. Naar Lourdes gaan en een mirakel verwachten, kan misschien werken, indien je er sterk in gelooft. En, als ik Derren Brown goed heb begrepen, kom je er financieel veel goedkoper vanaf dan jezelf voor die Bronnikov-methode in te schrijven en jouw verbeeldingswereld te over-activeren: 52 uren training kost jou 3.250 Euro, inclusief de BTW natuurlijk.

Geloof jij in mirakelen? Ze zijn er, maar je moet weten waar te zoeken. In de wereld van het spirituele loopt men - net als in eender welke andere wereld - talrijke ontgoochelingen op. Het hoofdprobleem is, dat mensen zowel onwetend als lichtgelovig zijn. Vooral in deze huidige economische wereld, waarin zeer veel huisvrouwen - en huismannen - noodgedwongen een bijverdienste zoeken.

Neem het voorbeeld van hetgeen Brandon Bays en consorten ons brengt... Mensen geloven echt dat ze zichzelf van kanker heeft genezen omdat 'De Helende Reis', of noem het 'TheJourney', zo wordt gepromoot.

Van zodra het badwater is weggegoten, blijft het kind over. Het lichamelijke dus.

Het lichaam kan wel degelijk worden beschouwd als een instrument. Het lichaam kan wel degelijk het kanaal worden van 'iets hogers'. Dat staat vast. Maar wat mensen niet beseffen is, dat men nooit kan verwerven wat men niet bezit. Anders gezegd: je bent ermee geboren, of niet.

Een Boeddha is als een Boeddha geboren, en een Jezus als een Jezus. Daar bedoel ik mee dat ze hun 'bouwplan', hun entelechie, hun blauwdruk, of noem het zoals je het wilt, vanaf de geboorte hebben meegekregen. Laat me mezelf verduidelijken ...

Iedereen kan leren fietsen, dat wel, maar niemand kan jou garanderen dat je ooit zult meedoen aan de Ronde van Frankrijk en bovendien enkele etappes winnen.

Het lichaam is een instrument, schreef ik. Ik kan miljoenen mensen aan een piano zetten, maar weinigen zullen kunnen componeren als een Beethoven, of een Mozart.

Wel zullen er enkele bij zijn die de muziek, die Beethoven en Mozart hebben gebracht, kunnen naspelen, omdat ze het hebben gekopieerd. En ook daar is de ene veel beter in dan de andere.

Gewone mensen kunnen dus ook leren piano spelen, maar slechts weinigen onder hen zullen kunnen meedoen aan een Koningin Elisabeth Wedstrijd.

Indien je een beetje bewust bent, heb je het reeds voelen aankomen: in de wereld van het alternatieve lopen er zeer veel mensen met certificaten rond, behandelen anderen, geven zich uit als spirituele Beethovens of Mozarts, maar ze kunnen amper de witte toetsen van de zwarte onderscheiden.

Het wordt dus hoog tijd dat er klare wijn wordt geschonken en het kaf van het koren gescheiden wordt. Maar, hoe begin je daar in hemelsnaam aan? Hoeveel tijd en energie zou het niet in beslag nemen om de gave van tienduizenden mensen aan een grondig onderzoek te onderwerpen? Ik bedoel: de tienduizenden die enkel en alleen in België en Nederland vertoeven. Wereldwijd spreken we over miljoenen.

Gaan we ze in onze Zoek&Vind sterren toekennen, zoals in een Michelingids?... Jazeker, het is een totaal onmogelijke opdracht - dit, sedert het ontstaan van de mensheid, en een oeroud probleem. En toch...

... toch heeft de mens de nodige ervaringen nodig vooraleer hij voor zichzelf Leugen van Waarheid kan onderscheiden. Het ene kan dus niet zonder het andere bestaan. Toch niet zolang een mens blijft leven in een onwerkelijke wereld; een wereld, bestaande uit tegendelen.

Als iedereen het mooie ziet als mooi, ontstaat lelijk,
Als iedereen het goede ziet als goed, ontstaat slecht.
Zijnd en niet-zijnd brengen elkaar voort,
Moeilijk en makkelijk vormen elkaar,
Lang en kort bepalen elkaar,
Hoog en laag vullen elkaar aan,
Toon en stem harmoniëren met elkaar,
Voor en na volgen op elkaar.

Daarom woont de wijze in niet-doen en geeft hij woordloos onderricht.

- Uit: Daodejing van Laozi -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht