ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Edgar Cayce, de slapende profeet

Edgar Cayce is ook bekend voor zijn meer dan één controversiële uitspraken...
door Tsenne Kikke - donderdag 18 maart 2010 22:36

Edgar Cayce werd precies 133 jaar geleden op 18 maart 1877 geboren en overleed op 3 januari 1945. Zijn achternaam wordt als 'keisi' uitgesproken.

Cayce was lange tijd een bekende helderziende en profeet in de Verenigde Staten en vandaag de dag heeft hij nog zeer vele volgelingen, wereldwijd. Over hem zijn er meer dan 300 boeken in omloop.

Hij beweerde dat hij over psychische capaciteiten beschikte en dat hij een kanaal was om medische diagnoses te stellen, hij kon aan profetieën doen, voorgaande levens interpreteren, en wist zogezegd alles over het verzonken Atlantis te vertellen. Hij werd eveneens de 'slapende profeet' genoemd, omdat hij tijdens elke seance ten gevolge van hypnose in diepe trance viel.

Naast zijn 'psychische' privé-praktijk was Edgar Cayce berucht door de vele voorspellingen die hij in de roddelpers maakte, zoals de voorspelling dat Californië in de Stille Oceaan zou vallen, dat New York door een of andere ramp zou worden vernietigd, en dat het geheim van Atlantis en zijn grote energie-kristal door de regering van de Verenigde Staten zou worden onthuld.

Zijn volgelingen houden vol dat hij ook profetische successen had, waaronder de Grote Depressie in de jaren '30 en de kidnapping van Lindbergh, maar deze zijn op zijn best verdacht te noemen.

Er bestaan veel volkssagen over Edgar Cayce en zijn leven. Hij zou bijvoorbeeld zijn profetische gave hebben ontvangen toen hij op de leeftijd van 13 jaar door een engel werd bezocht. Ook stellen veel van zijn volgelingen dat hij de inhoud van boeken kon onthouden als hij deze 's nachts onder zijn kussen zou leggen.

Hoewel Edgar Cayce geen formele opleiding had genoten, omdat zijn ouders de studiekosten niet konden betalen, werkte hij jarenlang in boekenwinkels en stond hij bekend als een enthousiast lezer. Hij stond ook bekend om zijn grote interesse in boeken over occultisme en folkloristische geneeskunde. Reeds op zeer jonge leeftijd vervoegde hij de zogenaamde 'Leerlingen van Christus'; een beweging gebaseerd op het protestantisme. Momenteel telt het in Noord-Amerika een 900.000-tal volgelingen.

Op 23-jarige leeftijd ging hij samen, met zijn vader, verzekeringen verkopen maar hij verloor zijn stem omdat hij laryngitis opdeed. Bijna een jaar lang bleef hij bij zijn ouders inwonen en terwijl het genezingsproces op gang was, besloot hij fotograaf te worden, omdat dat beroep minder inspanning van zijn stembanden vereiste. Daarop werd hij een leerjongen in een fotografische studio.

Een rondtrekkende hypnotiseur, een zekere 'Hart - de Lachende Man', had in 1901 een optreden in de stad waar Cayce verbleef. Deze man bood aan Cayce zijn diensten aan en beweerde dat hij hem kon genezen. Op een podium, en voor de ogen van een groot publiek, was iedereen getuige dat Cayce's stem terugkwam, maar eenmaal terug uit hypnose was zijn stem weer even zwak als voordien. Zelfs een postsuggestie mislukte.

Hart moest verder trekken en kon Cayce dus niet meer helpen. Maar Al Layne, een plaatselijke hypnotiseur, wilde hem wel helpen. Mettertijd slaagde hij hier ook in, maar hij bleef Cayce met hypnotische suggesties behandelen. Vrij spoedig kwam aan het licht dat Cayce, eenmaal in trance, aandoeningen van mensen kon aanvoelen. Dit was dan ook het begin van zijn optredens en vrij snel stond hij bekend onder de naam 'De Mirakelwerker van Virginia Beach'. De resultaten van zijn werkzaamheden werden zelfs in kranten afgedrukt.

Die krantenberichten lokten reacties, maar vooral vragen van lezers uit. Anders gezegd: Cayce moest de persoon niet persoonlijk ontmoeten: een naam en een postcode waren al voldoende om aan te voelen over welk fysische of mentale aandoening de persoon leed en Cayce kon nu zelfs een remedie uitschrijven. Hij werd enorm populair en het duurde niet lang vooraleer mensen van overal ter wereld hem begonnen aan te schrijven.

De rest van zijn leven spendeerde hij met een hypnotiseur aan zijn zijde. Zijn eigen vrouw, Gertrude Evans Cayce, en daarna zijn zoon, vervulden de rol van Al Lane. Gladys Davis, zijn secretaresse, noteerde alles in steno.

Zijn methode bestond er uit om zich neer te leggen en in diepe trance te gaan. De vragen van de persoon die wilde behandeld worden - en niet aanwezig hoefde te zijn - werden aan hem voorgelezen, waarop hij dan de nodige antwoorden gaf. Terug bij volle bewustzijn wist hij meestal niet wat hij onder hypnose had gezegd. Volgens Cayce bezat ons onderbewustzijn informatie waarover ons bewustzijn niet beschikt. In die tijd was dit dan ook een logische gevolgtrekking voor eenieder die aan hypnose deed.

Buiten het feit dat hij zich met aandoeningen en genezingen bezig hield, begon hij vanuit zijn hypnotische trancetoestand dingen over het verleden van mensen te vertellen. Ik bedoel: dingen uit hun vorige levens en dit opende dan weer nieuwe invalswegen en inkomsten. Andere gaven waarover hij zou hebben beschikt, waren, onder andere: astrale uittredingen, het voorspellen van profetieën à la Nostradamus, in de Akasha Kronieken kijken, dromen interpreteren, en hij kon aura's van mensen zien en aflezen. Kortom: onder hypnose was hij een man met veelzijdige talenten.

Ook raadde hij mensen een eigen ontworpen dieet aan, waarbij ze rood vlees moesten vermijden, alcohol (behalve rode wijn), wit brood, gefrituurde voeding, enzovoorts. Koffie drinken en sigaretten, gemaakt uit zuivere tabak, schaadden de menselijke gezondheid niet - en, twee of drie amandelnoten per dag zorgden ervoor dat men geen kanker kreeg.

Cayce is ook bekend voor zijn meer dan één controversiële uitspraken. Eentje daarvan was, dat volgens hem de Piramide van Gizeh gebouwd werd in 10.490 en 10.390 voor Christus. In 1984 werd wetenschappelijk bevestigd dat hij er zo'n 7.000 jaren naast zat.

In 1943 was Cayce over bijna geheel Amerika bekend. Nu behandelde hij een achttal personen per dag. Maar zijn gezondheid begon daaronder te lijden, en omdat hij veel energie verloor, voelde hij zich regelmatig heel vermoeid. Op 3 januari 1945 overleed hij op 68-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Voor de Eclecticus: De mens leeft in verschillende bewustzijnstoestand, waaronder de meest bekende de slaap en de wakende toestand zijn. Natuurlijk zijn er nog enkele hogere toestanden,maar ik wil niemands verbeelding op hol hol laten slaan. Brengt hypnose een mens dichter bij de slaap, of bij de wakende toestand?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht