ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Oorzaak overlijden Toetanchamon eindelijk bevestigd

De oorzaak van Toetanchamon's dood is altijd een raadsel geweest.
door Tsenne Kikke - zondag 21 februari 2010 5:12

Toetanchamon was een farao van de 18e Dynastie van het Oude Egypte.Hij was slechts negen jaar oud toen hij farao werd en heette oorspronkelijk Toetanchaton. Later werd, om politiek-religieuze redenen, zijn naam veranderd in Toetanchamon, wat zoveel betekent als: "Levend evenbeeld van Amon". Zijn troonnaam Nebcheperoere betekent: "Heer van de manifestaties van Ra"

Lange tijd werd gedacht dat Nefertiti zijn moeder was, maar dankzij recent DNA-onderzoek, gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association, is vast komen te staan dat Toetanchamon een zoon was van Achnaton en zijn zuster, een onbekende vrouw, wiens mummy bekend staat als KV35YL. Toetanchamon was geen opvallende farao. Zijn beroemdheid is vooral te danken aan het zeldzame feit dat zijn graf, toen het in 1922 door Howard Carter werd gevonden, vrijwel ongeschonden bleek te zijn. Het voor een farao kleine graf bevatte meer dan 3.500 kunstvoorwerpen.




Toetanchamon was farao in het oude Egypte van 1333 tot 1324 voor Christus. Hij stierf op negentienjarige leeftijd. Lange tijd was niet helemaal duidelijk waarom hij zo jong gestorven is. Op basis van tweedimensionale röntgenopnamen suggereerde een Brits team in de jaren zestig een schedelbreuk, wat de hypothese zou staven dat Toetanchamon was vermoord door een klap op het achterhoofd. Latere onderzoeken spreken dit tegen en geven aan dat dit gat tijdens het mummificeren is ontstaan.

In tegenstelling tot wat historici vermoedden, blijkt nu uit de DNA-tests dat Toetanchamon niet vermoord werd, maar een malariaparasiet in de hersenen had. In combinatie met zijn vele aandoeningen,waaronder een beenderziekte, kostte deze besmetting het leven van de farao.

Uit de tests bleek dat de farao een bijzonder ziekelijke jongen was. Hij liep met een stok, wat mede ondersteund wordt door de vondst van 170 stokken in zijn graf. Hij was slechts 1m68 groot, hij had een ietwat scheve ruggengraat, een gescheurd gehemelte, een klompvoet, miste enkele tenen aan de andere voet, en leed aan een groeiziekte. Op het moment dat hij stierf had hij bovendien een gebroken been. Voor de rest kan hij misschien gezond zijn geweest...

Toetanchamon werd opgevolgd door de veel oudere hogepriester Ay, een aangetrouwd lid van de koninklijke familie. Volgens de onderzoekers die de moordhypothese ondersteunden was hij mogelijk ook zijn moordenaar toen de jonge prins meer zijn eigen wil begon door te drijven. Ays regering duurde maar vier jaar en de farao na hem, namelijk generaal Horemheb, verwijderde de namen van Achnaton, Smenchkare, Toetanchamon en Ay uit de annalen en koningslijsten van het land om ze zo aan de vergetelheid prijs te geven. Toch verstoorde Horemheb Toetanchamons graf niet, wat er mogelijk op wijst dat hij wel respect voor de jonge koning had.

Wel vreemd aan de schedel van Toetanchamon is dat het achterhoofd sterker ontwikkeld was dan zijn voorhoofd, hetgeen er duidelijk op wijst dat zijn oud hersengedeelte meer controle had over zijn lichaam dan de frontale kwab.


 

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht