ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Veel water drinken is minder gezond dan je denkt !

Hoe (on)gezond is veel water drinken?...
door Tsenne Kikke - zaterdag 15 november 2008 6:44

Als je wilt afvallen moet je water drinken, veel water. Tot wel zo'n 1,5 tot 2 liter per dag. Maar volgens Japanse onderzoekers is dit pure onzin, gewoonweg tijdverlies - en, gevaarlijk zelfs! Volgens hen heeft het geen enkele zin om veel water te drinken als je een maatje kleiner wilt. Wel zou het goed zijn om vochtrijk voedsel te eten, zoals komkommers, tomaten, appels en mandarijnen, en rijst moet ook op je lijstje staan.

1.176 jonge vrouwelijke studenten, allen tussen de 18 en de 22 jaar, deden mee aan het onderzoek onder leiding van Kentaro Murakami, verbonden aan de Universiteit van Tokyo. Hun gewicht en hun tailleomtrek werd regelmatig gemeten. Die resultaten werden vergeleken met de hoeveelheid vocht die ze tot zich namen. Zowel uit drinken als uit voedsel.

Tussen lichaamsvorm en water als drank bleek geen verband te zijn. Ook niet voor thee, koffie, frisdranken of sappen. Het verband met de inname van vochtrijke voeding was er wel. Hoe meer de vrouwen daarvan aten, hoe smaller de taille. Die groep had ook een lagere BMI (Body Mass Index).

Ook bleek uit de studie, dat hoe meer water men tot zich nam, hoe meer energie men verbruikte tijdens activiteiten.

Overigens is het nog steeds verstandig 1,5 liter water te drinken. Niet om af te vallen, maar voor de andere positieve effecten dat water op het lichaam heeft.

- Water ontgift en reinigt het lichaam door het afvoeren van afvalstoffen. Per dag filteren de nieren zo'n 180 liter vocht. Hiervan geven ze het grootste deel terug aan het lichaam- ditzelfde vocht wordt later weer gefiltreerd. Een veel kleiner deel van dit vocht wordt door de nieren als urine afgegeven aan de blaas. In deze urine zitten de gifstoffen en afvalstoffen die het lichaam niet nodig heeft. Per dag verliest de mens zo'n 2,5 liter water. Dat is urine, maar ook zweet en ook via de adem gaat vocht verloren. "Als er meer water wordt gedronken, betekent dat niet dat de nieren meer gifstoffen uit het lichaam halen. Meer water drinken, zorgt er alleen voor dat je meer gaat plassen, niet dat je nieren beter of meer gif- of afvalstoffen verwijderen.

- Water hydradeert: hoe minder water we drinken, hoe meer het lichaam geneigd is om water vast te houden voor 'later'. Doordat de cellen in ons lichaam dan opzwellen, gaan we eruit zien als 'te zwaar'. Zoals hierboven beschreven, verliest een mens gemiddeld ongeveer 2,5 liter vocht op een dag. Dit vocht moet worden aangevuld. Gemiddeld halen we uit vast voedsel ongeveer een liter water, zo bestaat bijvoorbeeld brood voor ongeveer eenderde uit water. De overige anderhalve liter vocht dient je lichaam te halen uit vloeistof. Of dit water is of vruchtensap, fris, koffie, thee, bier, wijn etc. maakt niet uit. Het is dus helemaal niet nodig om naast een normale vochtinname ook nog anderhalve liter water te drinken. Wie 'normaal' drinkt krijgt eigenlijk al genoeg vocht binnen. Ons sociale leven is namelijk al zo ingericht dat we vaak al meer drinken dan we nodig hebben. Ook het idee dat bijvoorbeeld het drinken van koffie geen vocht toevoegt aan het lichaam, omdat cafeïne water uit ons lichaam onttrekt, is niet juist. Het vocht dat in de koffie zit, kan gewoon worden meegeteld. Het vocht dat cafeïne aan het lichaam onttrekt, staat namelijk niet in verhouding tot het water dat aanwezig is in de koffie.

- En, water kan misschien de honger stillen. Vooral als je daar sterk in gelooft. Sommigen beweren dat de hersenen namelijk moeilijk onderscheid kunnen maken tussen honger en dorst. Je denkt dat je honger hebt, zeggen ze, terwijl je lichaam eigenlijk behoefte heeft aan water. Drink daarom een glas water voordat je iets eet, raden ze ja aan. Het hongergevoel kan misschien verdwijnen, nochtans bestaat hiervan geen enkel wetenschappelijk bewijs. Maar..., - en dit is heel belangrijk: drink nooit teveel water!!! Overdaad schaadt.

Water lijkt een wondermiddel waar je niet genoeg van kunt drinken. Althans, op veel afslank- en voedingssites op het internet wordt dat soms beweerd. Het is 'goed voor je huid', schrijven ze daar, goed voor de lijn en voor 'de zuivering'. Maar niets is minder waar. Vocht is nodig, maar te veel vocht kan dodelijk zijn. Volgens cardioloog Peter Klootwijk van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, is 2,5 liter vochtinname per dag normaliter 'de bovengrens'. Drink je onder normale omstandigheden veel meer dan dreigt gevaar in de vorm van een watervergiftiging. De eerste symptomen van het zouttekort zijn hoofdpijn, opgezette vingers en een flauw gevoel. Als dit niet wordt opgeheven met extra zout dan kan het tot hartfalen leiden, en soms ook hersenoedeem; het slachtoffer kan in coma raken en overlijden

In sommige uitzonderlijke gevallen kan het drinken van veel water zelfs schadelijk zijn en de dood tot gevolg hebben. Een voorbeeld daarvan zijn mensen die XTC gebruiken en erg veel water drinken. Als je XTC slikt komt er een hormoon vrij dat ervoor zorgt dat de nieren geen vocht meer afstaan. Je gaat dus minder plassen en als je daarnaast ook nog veel water drinkt ontstaat er zeg maar een soort overschot aan water in het lichaam. Hierdoor kunnen je organen opzwellen. Ook het vlies dat om je hersenen zit, kan opzwellen door het overschot aan water. Als dat gebeurt is er sprake van hersenoedeem. De gevolgen van een hersenoedeem kunnen zeer ernstig zijn. Mensen raken ervan in coma, kunnen blijvende hersenbeschadiging oplopen en er zelfs aan overlijden.

Uit het leven gegrepen...

Zo bezorgde een radicaal waterdieet iemand zware epileptische aanvallen en een levenslange hersenbeschadiging. De 52-jarige Dawn Page, een moeder van twee kinderen uit Faringdon, Oxfordshire, werd door de diëtiste, Barabara Nash uit Holton, nabij Wheatley, geadviseerd 1 liter water per dag extra te drinken en haar zoutinname verder te beperken om zo gewicht te verliezen en gifstoffen uit haar lichaam te verdrijven.

Enkele dagen na de start van het 'Amazing Hydration Diet' begon de vrouw oncontroleerbaar over te geven. Toch verzekerde Page's diëtiste haar dat dit er allemaal bij hoorde, omdat haar lichaam aan het ontgiften was. Maar toen de Britse dit advies vervolgens opvolgde, begon ze epileptische aanvallen te krijgen. Ze moest direct naar de spoedafdeling, maar artsen konden hersenschade niet meer voorkomen. Page kan nu amper verstaan wat er tegen haar wordt gezegd, en beseft niet wat er zich omheen haar afspeelt. Ze kan geen auto meer rijden, en dus niet meer gaan werken, en ze zal voor de rest van haar leven van dagelijkse medicijninname én van de hulp van haar man afhankelijk zijn.

Dokters constateerden een te laag natriumgehalte in haar plasma, waardoor water de hersenen kon binnensijpelen - met als gevolg, dat de hersenen sterk waren opgezwollen.

De echtgenoot van Dawn Page besloot daarop de diëtiste aan te klagen. En na een rechterlijk gevecht, dat zes jaar en een half aansleepte, werd ze gisteren, vrijdag, dan eindelijk in het gelijk gesteld: de verzekeraar van de 'deskundige' moet nu ruim één miljoen euro neertellen...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht