ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dikke buik ? Geen angst van hartaanval ? Wat dacht je van dementie ?

Naar het schijnt bestaat er een sterke verwantschap tussen een grote maag en dementie.
door Tsenne Kikke - donderdag 29 mei 2008 22:33

Jonge mensen met overgewicht maken zich soms weinig zorgen over hun oude dag. En, als een hartaanval die mensen in het geheel niet afschrikt, kunnen ze misschien toch iets aan hun gewicht gaan doen, indien ze op hun oude dag mentaal gezond willen blijven. Want ...

... een gloednieuwe studie, onder leiding van Rachel A. Whitmer, van het Californische 'Kaiser Permanente Instituut', toonde aan dat er een sterke verwantschap bestaat tussen een grote maag enerzijds en dementie, anderzijds. Mensen met overgewicht, en die een dikke buik hebben, lopen meer dan driemaal meer kans om op hogere leeftijd dement te worden dan mensen met een gezond gewicht en weinig buik als ze nog jong zijn.

Een studie, waarin 6.583 volwassenen betrokken waren, toonde aan dat de mensen in de leeftijdsgroep tussen 40 en 45 jaar met het hoogste gehalte aan buikvet driemaal meer kans maken op dementie dan leeftijdsgenoten met de het minste gehalte. Ter vergelijking: mensen wiens ouders, of broer of zuster, aan Alzheimer lijden, lopen slechts tweemaal het risico om die aandoening op te lopen. Mensen met een teveel aan buikvet: driemaal.

Opgepast, zegt de studie: je hoeft niet zwaarlijvig te zijn! Een dikke buik hebben, is al meer dan voldoende. Eerder onderzoek toonde reeds aan dat men met een dikke buik meer kans had op diabetes, hartaanval, of aan een hartziekte.

Dementie is sterk verwant aan ouderdomsverschijnselen, waarbij men het geheugen verliest en het vermogen dagelijkse activiteiten uit te voeren, aangevuld met diverse psychiatrische symptomen en gedragsstoornissen. In Amerika zijn er 5,7 miljoen mensen daar het slachtoffer van, oftewel 1 op 10 mensen over de 65 jaar. In 60% tot 80% van de gevallen is Alzheimer de hoofdoorzaak van dementie. In hetzelfde Amerika is overgewicht ook een zwaar probleem. 50% van de bevolking der volwassenen draagt een ongezonde hoeveelheid buikvet met zich mee.

'Kaiser Permanente uit Noord-Californië' verrichtte tussen 1964 en 1976 duizenden metingen. Mensen met veel buikvet zijn appelvormig en mensen met veel heupvet zijn peervormig. Bij 16% van de 'appelvormigen' werd 36 jaar later dementie gediagnosticeerd. Mensen met teveel heupvet, de 'peervormigen' dus, hadden er op hogere leeftijd geen last van.

Dit betekent dat artsen niet enkel en alleen het gewicht van hun patiënten in het oog moeten houden, maar ook de omvang van hun buik.

Eén van de theorieën vertelt ons, dat de hormonen en proteïnen, die door het buikvet naar de hersenen worden gestuurd, abnormale afzettingen van het proteïne beta-amyloïde (Aß) in de hersenen doen ontstaan, met andere woorden: Amyloïdosis. Tot voor kort konden deze afwijkende afzettingen alleen in beeld worden gebracht door een microscopische analyse van de hersenen, na het overlijden van de patiënt. Door veel onderzoekers wordt aangenomen dat Aß al gedurende lange tijd in de hersenen aanwezig is, voordat de ziekte van Alzheimer zich openbaart. Om deze reden is een vroegtijdige ontdekking van pathologische Aß-ophopingen van groot belang. Hiermee kunnen personen met een risico op Alzheimer immers worden geïdentificeerd. Via neuroimagingtechnieken zoals Positron Emissie Tomografie (PET) is in-vivo beeldvormend onderzoek en een kwantificering van de amyloïdeophopingen in de hersenen mogelijk.

Amyloïdosis ontstaat wanneer abnormale proteïnen of andere eiwitfragmenten gaan woekeren in het lichaam. Door deze woekering gaan de aangetaste organen of lichaamsdelen minder functioneren. Amyloidosis kan om het even welk orgaan aantasten. Het is een zeldzame maar ernstige ziekte. De oorzaak van amyloïdosis is onbekend. Amyloïdois wordt niet enkel en alleen met Alzheimer geassocieerd, maar ook met de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, beter gekend als de gekke koeziekte, oftewel runder sponsvormige encefalopathie.

Dit klinkt allemaal niet zo positief in onze oren, maar verheug je: er is ook nog een beetje goed nieuws en dat hielden tot op het laatste, namelijk...

... het goede nieuws is, dat buikvet verliezen veel gemakkelijker is dan de inspanningen getroosten om eender welk ander vet kwijt te spelen. Probeer het maar eens uit, in het geval dat jij er iets teveel van hebt natuurlijk!

Nota: Afbeeldingen en talrijke artikelen uit 2008 werden achteraf verwijderd, omdat ze verouderd waren - of, ze namen teveel schijfruimte in beslag.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht