ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Planten verspreiden, net als mensen en dieren, hormonen in de lucht - in dit geval: ethyleen

Ethyleen induceert de werking van verschillende enzymen die voor het echte rijpingsproces zorgen.
door Tsenne Kikke - donderdag 20 september 2007 23:45

Ethyleen, ook wel etheen genoemd, werkt als een hormoon in planten. Ken je het spreekwoord 'Eén rotte appel in de mand maakt al het fruit tot schand'? Het is nochtans de waarheid. Gekneusd, beschadigd, en overrijp fruit geven hormonen af die het rijpingsproces van ander fruit versnellen; soms ten kwade, soms ten goede.

Een rotte appel produceert namelijk grote hoeveelheden van dit hormoon, en ethyleen zet de andere appels, of eender welk ander fruit of groente in de onmiddellijke nabijheid, tot rijpen aan.

Anderzijds is het rijpen van fruit nuttig voor een plant, omdat de rijpe vruchten als voedsel worden gebruikt door dieren die zo voor de verspreiding van zaden zorgen. Ethyleen speelt ook een rol bij de groei, ontwikkeling en veroudering van planten. De invloed van ethyleen op de plantengroei is in de 19e eeuw ontdekt toen het schadelijke effect van straatlantaarns op planten duidelijk werd. Bomen in de buurt van gaslantaarns, waaruit het gas ethyleen lekte, bleken hun bladeren eerder te verliezen dan bomen die verder weg stonden.

Ethyleen (H2C=CH2) is een gasvormig stof. Het is een natuurlijk plantenhormoon dat van invloed is op de groei, ontwikkeling, rijping en veroudering van planten. Dit hormoon kan op een dramatische manier de vorm van zaailingen die in het donker groeien vervormen. Door het bestuderen van deze zonderlinge kiemplantjes hebben moleculaire genetici momenteel details ontdekt van hoe planthormonen in wezen werken, details die vroeger zeer moeilijk te bekomen waren. Ethyleen ontluikt een chemische waterval binnenin de cellen van een plant met als gevolg dat de genetische activiteit integraal wordt gewijzigd.

Wetenschappers zijn écht geïnteresseerd om meer aan de weet te komen van hoe ethyleen precies werkt, omdat het planten helpt in zowel hun groei als in hun verder ontwikkeling, dit in samenspraak met de omgeving waarin ze vertoeven. Uitkomende zaailingen maken ethyleen aan opdat ze door de harde grond kunnen uitbreken, zowel naar boven toe als naar onder, via de worteltjes. In een later stadium, als de plant ouder is, kan een snelle productie van ethyleen ervoor zorgen dat het een blad beschermt tegen infectie. Bovendien beïnvloedt ethyleen de snelheid van rijpend fruit - of, het kan er ook voor zorgen dat bloempedalen verwelken, en afvallen.

Ethyleen wordt over het algemeen in kleine hoeveelheden geproduceerd door de meeste groenten en fruit. Sommige vruchten scheiden echter grote hoeveelheden ervan uit.

Ethyleen is vooral bekend als het hormoon van de vruchtrijping. Wanneer aan onrijpe vruchten, zoals bijvoorbeeld aan bananen of tomaten, ethyleen wordt toegevoegd, treedt er een versnelde rijping op. Sommige vruchten produceren zoveel ethyleen, dat onrijpe vruchten in het bijzijn van deze ethyleenbron spontaan tot rijping overgaan. Een goede manier om eender wat sneller te laten rijpen, is door ze samen in een zak te stoppen met een banaan of appel - of, met schillen ervan.

Ethyleen induceert de werking van verschillende enzymen die voor het echte rijpingsproces zorgen. Chlorofyl wordt bijvoorbeeld afgebroken en andere pigmenten worden juist gesynthetiseerd. Zo veranderen sommige appelsoorten van groen naar rood tijdens het rijpen. Ook worden door ethyleen enzymen geactiveerd die zetmeel omzetten in suikers. Die suikers breken de celwanden af zodat het fruit zacht wordt. Ook worden andere enzymen geactiveerd, die dan weer zorgen voor de afgifte van de geurstoffen die aan rijpe vruchten hun speciale aroma geven.

Ethyleen induceert ook andere verschijnselen in planten, zoals het afvallen van de bladeren en het verwelken van bloemen. Ethyleen zorgt ervoor dat bloemen korter houdbaar zijn. Zilverthiosulfaat in het water remt het verouderingsproces in bloemen. Ook de bloembollenindustrie heeft last van ethyleen. Daarom worden stoffen ontwikkeld om bloembollen ervoor ongevoelig te maken. Ook remt ethyleen de celstrekking en verdikt het de wortel en de stengel.

Het heeft echter ook nog een paar heel andere eigenschappen. Zo induceert ethyleen bij sommige plantensoorten, waaronder ananas en iris, de bloei en heeft het invloed op het geslacht van planten. Zo maakt ethyleen, bijvoorbeeld, komkommers vrouwelijk. Ook bevordert ethyleen de aanleg van luchtkanalen in de schors bij overstroming. Deze luchtkanalen zorgen voor de zuurstofvoorziening in de ondergelopen plantendelen.

Vele fruitsoorten en groenten worden onrijp geplukt en vervolgens opgeslagen in koele ruimtes, omdat bij lage temperatuur de reactie op ethyleen niet plaatsvindt. Daarenboven wordt in de opslagcellen het ethyleen uit de lucht gehaald met behulp van luchtfilters. Kaliumpermagnaat bijvoorbeeld, is in staat om ethyleen uit de atmosfeer te binden. Ethyleenabsorbeerders (zie foto) zijn bijvoorbeeld paars van kleur. Van zodra ze aan lucht worden blootgesteld waarin ethyleenaanwezig is, worden ze bruin. Zelfs een heel klein beetje ethyleen, hoe onzichtbaar ook, kan voor vele dingen schadelijk zijn.

Wanneer de tijd daar is om de vruchten te consumeren, wordt ethyleen aan de opslagruimte toegevoegd en vindt rijping plaats. Dit versnelde rijpen kan echter ten koste gaan van de smaak. De smaak van tomaten, bijvoorbeeld, is namelijk beter, naarmate de tomaten langer kunnen afrijpen aan de plant.

Twintig tot dertig procent van alle geteelde tuinbouwproducten wordt nooit geconsumeerd. Door allerlei oorzaken treden verliezen op in het traject tussen oogst en consumptie. Uiteindelijk resulteert dit in een product dat dusdanig overrijp en verouderd is, dat het niet meer verkoopbaar of geschikt voor menselijke consumptie is. Daarom wordt er gezocht naar een manier om de ethyleenproductie af te remmen. Een van de mogelijkheden is door middel van. genetische modificatie. Blokkering van ethyleenproductie met behulp van dergelijke technieken is al met succes toegepast in diverse vruchten en groenten, waaronder tomaat, appel, banaan, meloen, en broccoli. Ook in de bloemenindustrie wordt genetische modificatie toegepast.

Eén van de redenen dat we planten met bloemen aankopen, is om ervan te genieten en hopelijk kunnen we ze lang bijhouden. Is er een middel waardoor we langer van bloemen kunnen genieten?

Om te beginnen: kijk vooral uit naar bloemen die pas in bloei staan en waarbij de bloemen nog niet volledig geopend zijn. Zorg er dus voor dat ze er zo fris mogelijk uitzien.

Nu dat je weet dat fruit ethyleengas afgeeft, is het raadzaam om ze nooit of te nimmer dicht bij elkaar te plaatsen. Dit betekent ook, dat als je naar een gewone winkel of supermarkt gaat, nooit bloemen mag aankopen die nabij fruit hebben gestaan. Heel lang zullen ze niet blijven leven. En nogmaals, plaats de plant met bloemen, of de bloemen, niet in de keuken, maar ver weg van elke fruitschaal, en ook van de warmte. Plaats ze dus ook niet te dicht tegen de monitor van een computer, bijvoorbeeld.

Op de hierna afgebeelde foto op de linkerzijde zie je de gevolgen van de bladeren van een ceneraria die maar eventjes aan ethyleen weren blootgesteld: de bladeren beginnen naar binnen te kronkelen. Op de rechtse foto zie je ook het resultaat van ethyleengassen.

Op onderstaande foto zie dan weer je het resultaat indien ethyleen wordt aangewend om het uitdoven van bloemen te bevorderen. De corollabloem opent zich heel vroeg in de morgen en begint rond de middag uit te doven. Dit proces kan versneld worden door de bloem heel kort met ethyleen te behandelen. Maar ditzelfde proces kan dan ook uitgesteld worden door ervoor te zorgen dat er geen ethyleen in de buurt is.

Het ethyleengas dat door een appel wordt afgegeven kan, zoals we reeds schreven, het rijpingsproces drastisch versnellen. Doe eens zelf de proef! Neem, bijvoorbeeld, zes groene dadelpruimen, waarvan je er drie van in een papieren zak plaatst tezamen met een rijpe appel, of met enkele appelschillen. Vergelijk na een week de dadelpruimen die je uit de zak neemt met de dadelpruimen die je ergens op tafel hebt laten liggen. Onderstaande foto geeft je een beeld van het resultaat...

De volgende foto toont de effecten van één, negen en achttien delen ethyneel per miloen (ppm) gedurende 72 uren. Studies toonden ook aan dat een blootstelling aan 15-20 ppm ethyneel ervoor zorgt dat men 50% tot 100% van de fruitoogst verliest.

- Het rijpen van tomaten wordt door 'antisense ACC synthase' afgeremd. Antisense tomaten (in het midden) blijven hun vastheid en hun groene kleur behouden zolang ze niet met ethyleen in aanraking komen. Tomaten die met ethyleen werden behandeld teneinde sneller te rijpen (links op de foto) zijn in wezen niet te onderscheiden van tomaten die op een natuurlijk manier werden gerijpt (rechts op de foto). Ze hebben dezelfde kleur, aroma en structuur, maar hun smaak kan totaal verschillend zijn.

Enkele tips:

- Groenten en fruit scheiden ethyneel af, hebben we zonet gelezen. En wanneer er te veel ethyneel in een goed verzegelde ijskast wordt opgestapeld, kunnen andere groenten en fruitsoorten sneller aan verderf worden blootgesteld. Kortom: vooral groenten zullen vroegtijdig hun frisheid verliezen. Sorteer degelijk vooraleer je de dingen opbergt. Eén beschadigde of rotte appel bederft niet enkel en alleen een volle mand, maar een gans magazijn!

- Zorg ervoor dat de oppervlakten van groenten en fruit droog zijn. Vochtigheid bevordert bacteriële groei. De lucht in de omgeving mag vochtig zijn, maar het fruit en de groenten moeten droog aanvoelen.

- Gebruik zoveel mogelijk geperforeerde zakken om de dingen in te bewaren. Zakken waarin gaatjes zijn laten de lucht binnen en door die gaatjes kunnen vocht en koolstofdioxide ontsnappen.

- Was geen producten zolang je ze niet nodig hebt.

- De donkere vlekken op bananen geven zeer veel ethyleen af... Je kunt de levensduur van bananen, die rijp zijn, verlengen door ze in de ijskast te leggen. De schil zal wel donker worden, maar de inhoud zal langer wit en even smaakvol blijven. Je kunt bananen ook invriezen, nadat je ze gepeld hebt, en ze gebruiken in milkshakes, of in muesli tijdens het ontbijt.

- Was de voorraadbakjes in de koelkast regelmatig uit. Het voorkomt de aankweek van bacteriën en schimmels, die de rest zullen aantasten.

- De meeste groenten verkiezen een temperatuur van 0° in jouw ijskast.

- Bedek de voorraadbakjes in jouw ijskast met een dubbele laag keukenrolvellen opdat het vocht er in wordt opgeslorpt.

- Appelen zul je langer kunnen bewaren indien ze elkaar niet aanraken.

- Ter herhaling: je kunt het rijpingsproces van fruit en groenten bespoedigen door ze in een zak te steken, samen met een appel of banaan.

- Tomaten verliezen hun smaak in de ijskast. Je kunt ze veel beter in een koele kast opbergen. Ze zullen ook veel langer vers blijven indien je ze ondersteboven wegbergt (steeltje naar beneden).

- Berg nooit geen aardappelen in de ijskast op. Indien je dit wel doet, dan wordt door de koude het zetmeel in suikers omgezet.

- Berg nooit uien op naast de aardappelen. Elk van hen geeft verschillende soorten gassen af en die zorgen ervoor dat de levensduur van zowel de uien als die van de aardappelen drastisch wordt verkort.

- Paddenstoelen bestaan voor 90% uit water. Berg ze in een papieren zak op en plaats ze dan in een voedselbakje van de ijskast. Berg ze nooit in een plastiekzak op, omdat zo'n zak het vocht vasthoudt en de paddenstoelen zullen dan vrij snel slijmerig aanvoelen.

- Je kunt het rijpingsproces van bananen, advocados en peren ook versnellen door ze in een papieren zak te steken.

- Citrusvruchten en meloenen worden niet zoeter nadat ze zijn geoogst. Zorg er dus voor dat je fruit koopt die reeds rijp is.

Welke vruchten en groenten produceren het meest ethyleen?

In het algemeen kunnen we zeggen dat fruit meer ethyleen afgeeft dan groenten - en, dat groenten gevoeliger zijn aan de effecten van ethyleengas. Om de versheid langer in stand te houden is het raadzaam om de afgevers van ethyleen gescheiden te houden van de levensmiddelen die er gevoelig aan zijn.

Hier zijn twee korte lijstjes die aantonen wat ethyleen produceert en wat er gevoelig aan is. De zaken die met een sterretje* zijn aangeduid geven zowel ethyleen af, maar zijn er ook er gevoelig voor.

Ethylene produceerders

- Appelen*
- Abrikozen*
- Asperges*
- Avocado*
- Bananen*
- Cantaloupes
- Cherimoya*
- Dadelpruimen
- Guava
- Honeydew Meloenen
- Kiwis
- Kweeperen
- Mangos
- Nectarinen*
- Papayas*
- Passiefruit*
- Pechen*
- Peren*
- Perzikken
- Pruimen
- Rambutan*
- Tomaten*
- Vijgen
- Weegbree

Ethyleengevoelig

- Alle groenten met groen blad
- Andijvie
- Bonen
- Broccoli
- Brusselse spruitjes
- Bloemkool
- Eierplant
- Groene bonen
- Komkommer
- Okra
- Pepers
- Peterselie
- Spinazie
- Squash
- Waterkers
- Watermeloen
- Witte kool
- Wortelen
- Zoete aardappelen

Nota: Vele afbeeldingen en talrijke artikelen uit 2007 werden achteraf verwijderd, omdat ze verouderd waren en teveel ruimte in beslag namen...

Commentaar


VAN BELLE JM Gepost op: 18/04/2008 10:41:10
VAN BELLE JM 18/04/2008: Prachtig artikel. Dit soort artikels zijn bijna evenwaardig aan de oude encyclopedies zoals De Werelde der Wetenschap (jaren 1950-1960 of zo) en zijn een ideale aanvulling op wikipedia.org!

Misschien nog even toevoegen dat zetmeel dus bij koudere temperaturen omgezet wordt via maltose, dat uiteenvalt in twee moleculen glucose, en dat je dan via het oeroude proces alcohol kunt maken (ethyleen + kooldioxide).

Opwarming van de aarde en broeikasgaseffect door kooldioxide... Hier wordt het duidelijk dat de bevolking politiek gemanipuleerd wordt! Er zit 0,03% koolstof in de lucht en daarvan is 0,04% antroposoof (van de mens afkomstig). Wat een arrogantie dat wij zelf de aarde opwarmen! Zeker nu we weten dat er een uitzonderlijke zonneprotuberans afwijking was tot voor juni 2007 en dit voor een lichte stijging zorgde op niet alleen onze maar ook op onze buurtplaneten terwijl er net een koudere cylcus verwacht was. Maar het is alsnog mogelijk dat deze nu ingezet wordt, we zien dus wel (de temperaturen vanaf juli 2007 zijn trouwens al lager). Het ozongat is trouwens veel sneller en blijkbaar vanzelf grootdeels gestabiliseerd (kan niet door maatregelen gebeurd zijn, want dat effect kon pas tegen 2020-2050 optreden).

Ik ga deze site meer bekijken! - VAN BELLE Jean Marc

ap Gepost op: 28/01/2009 9:12:09
ap goed gedaan

Paul Hubertus Gepost op: 30/01/2009 10:44:37
Paul Hubertus Heel erg leerzaam Michael !
Dank je wel

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht