ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

DIMschool vzw stelt voor: 'Ontwikkelingspsychologie voor kinderen'

DIMschool vzw start misschien ooit met een gloednieuwe werkgroep, namelijk met: 'Ontwikkelingspsychologie voor kinderen'.
door DIMschool vzw - vrijdag 17 augustus 2012 5:17

Ooit... - misschien eerder, afhankelijk van de plaatselijke interesse – zal DIMschool vzw  misschien met een Werkgroep 'Ontwikkelingspsychologie voor kinderen’ starten.

'Ontwikkelingspsychologie voor kinderen' houdt in: zeer jonge kinderen de kans geven om in zichzelf stevige fundamenten aan te leggen, waarop in een later stadium de nodige bouwstenen kunnen worden aangebracht, opdat ze zich verder kunnen ontwikkelen tot volwaardige, bewuste mensen met een eigen, zelfstandige denken. Anders gezegd: een uitgroeien tot gezonde geesten in gezonde lichamen; geesten, die in zich hogere vormen van bewustzijn kunnen ontplooien.

Op zichzelf klinkt 'Ontwikkelingspsychologie' als een zeer geleerd woord, maar vraag aan 100 psychologen wat het precies betekent en je verkrijgt 100 verschillende antwoorden. Geen één die het dus weet.

DIMschool vzw gebruikt het woordje 'ontwikkeling' in zijn originele betekenis, namelijk in de betekenis van: 'zich ontdoen van de wikkels'.

'Psychologie' is dan weer een samenstelling van het Griekse 'psychè' (adem, geest) en 'logos' (woord, gedachte, rede, studie, onderzoek).

In zeer veel gevallen wordt psychè als 'ziel' vertaald, gewoonweg omdat geen mens het wezenlijke verschil kent tussen de menselijke geest en de menselijke ziel. Weet, bijvoorbeeld, dat mensen bij hun overlijden, samen met de laatste ademtocht, de geest uitblazen - niet de ziel.

Bovendien wordt 'geest', even verkeerdelijk als een synoniem beschouwd van het woordje 'brein' of 'verstand', hetgeen dan weer niets te maken heeft met de rede. Dit komt, omdat het Engelse 'mind' zowel als 'geest' evenals als 'verstand', of 'brein', kan worden vertaald. Noteer dat het Engelse woord voor 'geest' 'spirit' is.

We kunnen dus 'Ontwikkelingspsychologie' gerust definiëren als 'de studie van het innerlijke leven, ontdaan van alle wikkels'. En, om aan de weet te komen wat DIMschool met 'innerlijk leven' juist bedoelt, moet je wel aan die werkgroep deelnemen.

Jij dus ook? Je dacht misschien dat het enkel en alleen voor kleine kinderen was? Het wordt zo dadelijk verduidelijkt..:

- De Werkgroep, die op deze cursus zal worden gebaseerd, zal doorgaan in onze lokalen, en – indien het groepje té groot wordt, zal er een ander lokaal worden afgehuurd.

- Op welke dagen/avonden en uren ze zullen doorgaan is natuurlijk nog een groot vraagteken. Maar de deelnemers zullen de kans krijgen om daarover mee te kunnen beslissen. Met ‘deelnemers’ bedoel ik het volgende ...

- De leeftijdsgroep van de kinderen begint bij 4 jaar. (Tussen haakjes: misschien zal DIMschool zich in de toekomst ook richten tot oudere leeftijdsgroepen. Tot laatstejaarstudenten, bijvoorbeeld.)

- Ouders dienen - of: één van de ouders, een familielid, of zelfs de babysitter dient - bij elke sessie ook aanwezig te zijn. Het heeft geen enkele zin om een kind naar een school als de onze te sturen, om bij zijn/haar thuiskomst vast te stellen dat het met niemand het aangeleerde kan delen, bespreken, ontleden, noch toepassen.

- Nog iets: de aanwezige volwassene, die nooit aan Zelfkennis heeft gedaan, of er misschien nog nooit iets van heeft gehoord, zal evenveel nieuwe dingen opsteken als het kind zelf, gegarandeerd. Ontwikkelingspsychologie is in wezen de aanloop naar ware Zelfkennis.

- De cursusbijdrage voor de begeleider(s) én kind zal rond de 20 euro bedragen. Anders gezegd: ideaal zou zijn dat beide ouders bij elke sessie kunnen aanwezig zijn.

- De duurtijd? Iets van een tweetal uurtjes. Op zaterdagen van 10u to 12u, bijvoorbeeld, of van 14u tot 16u.

Interesse? Vragen? Suggesties? Ideeën? Laat het ons weten. Verstuur een e-mailtje naar [email protected]

Nota: 'DIMschool' staat voor 'School voor Ontwikkeling van de Innerlijke Mens'. 

- Ontwikkelingspsychologie, de voorloper van ware Zelfkennis,
is de studie van het innerlijke leven, ontdaan van alle wikkels. -

Nabericht:  wegens gebrek aan interesse heb ik het gehele project voor mezelf uitgesteld - tot een volgend leven, misschien? :-)

Commentaar


Tsenne Kikke Gepost op: 17/08/2012 11:59:11
Tsenne Kikke

Een tof initiatief, Michael! Jouw probleem zal wel degelijk zijn om de juiste ouders aan te trekken, omdat zij in naam van de kinderen beslissen, nietwaar? Geen gemakkelijke opdracht, zou ik durven schrijven. Zorg in elk geval dat die cursus op papier staat vooraleer je naar een andere wereld vertrekt, hé!

En, als ik vragen mag, naar waar zal die reis gaan? Naar Wereld-24, -12, -6? Of, zul je - net als Jezus - je geest in handen geven van Wereld-3, de metaforische 'Vader'? (= grapje hoor!)

In elk geval wens ik jou én DIMschool alle succes toe!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht