ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Kwakzalverijbestrijder James Randi is niet meer…

James Randi, een bekende bestrijder van pseudowetenschap en kwakzalverij, is overleden.
door Tsenne Kikke - woensdag 28 oktober 2020 20:54

James Randi, geboren als Randall James Hamilton Zwinge (1928 - 2020), als goochelaar bekend als 'The Amazing Randi', was een Amerikaanse goochelaar, scepticus en bestrijder van pseudowetenschappen en kwakzalverij. Hij stierf op 20 oktober jongstleden.

Conflict met Uri Geller

Randi kreeg pas echt de schijnwerpers op zich toen hij in 1973 de paranormale claims van Uri Geller betwistte. Toen deze laatste eens mocht optreden in de tv-show van Johnny Carson zorgde Randi er met medeweten van Carson voor dat Geller niet op zijn trucs kon terugvallen. Geller ging af, wat echter niet ten koste ging van zijn sterrenstatus.

Randi beschuldigde Geller ervan een charlatan te zijn die standaardgoochelkunst gebruikte om zijn paranormale kunsten te staven, en herhaalde deze uitspraken in zijn boek 'The Magic of Uri Geller'. Geller daagde hem daarvoor voor de rechter maar de zaak werd geseponeerd.

De rivaliteit duurde 30 jaar. Randi was medeoprichter en prominent lid van het CSICOP (Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal), totdat hij terugtrad vanwege de rechtszaken tegen hem door Geller. De rechtszaken kostten te veel geld. Sinds deze rechtszaken heeft Randi Geller geen oplichter meer genoemd, maar volstaat ermee er op te wijzen dat hij hetzelfde als Geller kan, maar dan met een truc. "Als Geller het doet met paranormale krachten, doet hij het op de moeilijke manier" is ook een uitspraak van Randi.

In 1996 richtte hij de 'James Randi Educational Foundation' (JREF) op. Deze organisatie ondersteunde onderzoek van paranormale claims en probeerde deze te testen onder gecontroleerde onderzoeksomstandigheden waar beide partijen zich mee akkoord verklaarden. Iedereen die als eerste een bovennatuurlijke vaardigheid kon aantonen, ontving een prijs van $1.000.000. Niemand heeft de test doorstaan.

Randi stelde nooit interesse in wat mensen beweerden te kunnen. Het énige dat zij hoefden te doen om die $1.000.000 te winnen, was om onder gecontroleerde omstandigheden die fraude of zelfbedrog uitsloten, te laten zien dát ze het konden.

Na de pensionering van Randi in 2015 accepteerde de '$1 Million Challenge' geen kandidaten meer.

- Randi woonde in Plantation, Florida. Op 81-jarige leeftijd kwam Randi uit de kast. Hij trouwde in 2013 met Deyvi Orangel Peña Arteaga, een Venezolaanse kunstenaar die zijn land was ontvlucht vanwege zijn homoseksualiteit.

- In 2013 werd Randi geopereerd omdat hij verwijde bloedvaten in zijn benen had. In 2014 werd hij behandeld voor darmkanker en hij had last van staar. Hij moest in een rolstoel verder leven en overleed op 92-jarige leeftijd.

Bron: Wikipedia

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Winkeluitbater: "Kan ik u helpen."...
Bezoeker: "Nee, dank u! Ik kijk gewoonweg eventjes rond..."
Kortom: Véél te veel bezoekers, die Spiritualia niet ondersteunen...

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Dit kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

Of...: klik hier. Alvast bedankt!

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht