ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Godsdiensten: Over volgelingen die nooit hun haar laten knippen

Over de man die zijn haar niet laat knippen…
door Tsenne Kikke - vrijdag 28 augustus 2020 23:23

Indien je in Vietnam zou geboren zijn geweest, was ‘Dao Dua’ misschien iets écht voor jou...

Nguyen Van Chien, een 92-jarige Vietnamees, leeft nu al bijna 80 jaar zonder zijn haar te knippen, te wassen of te kammen. De laatste keer dat hij het wél liet knippen, was toen hij 9 jaar oud was en nog naar school ging, waar hij verplicht was zijn kapsel te trimmen. Na het derde leerjaar stopte hij echter met school en besloot hij ook zijn haar nooit meer te knippen, te kammen of te wassen. De zo ontstane dreadlocks zijn ondertussen ongeveer vijf meter lang geworden. De motivatie om zijn kapsel ongemoeid te laten is te danken aan zijn geloof.

“Ik geloof dat als ik mijn haar knip ik zal sterven. Ik durf er niets aan veranderen, zelfs niet kammen. Ik verzorg het alleen, bedek het met een sjaal om het droog en schoon te houden, en om er mooi uit te zien,” zei hij.

Als aanhanger van ‘Dao Dua’, een in onbruik geraakte religieuze sekte, die bovendien verbannen is in Vietnam, gelooft hij dat alles waarmee een persoon geboren wordt onaangeroerd moet worden gelaten. Dao Dua wordt ook wel de ‘Kokoksnoot godsdienst’ genoemd, omdat de stichter ervan beweerde dat hij enkel overleefde op kokosnoten.

Eén van Nguyen Van Chien's vijf zonen, de 62-jarige Luom, helpt hem om de gigantische lokken te onderhouden. Ook hij gelooft in het verband tussen haar en sterfelijkheid, nadat hij een man heeft zien overlijden nadat hij geprobeerd had zijn haar weer vast te maken met een touwtje.

De 95-jarige Doddapalliah is ook zo'n volgeling...

Ong Dai Dua (1909–1990)

De ware naam van Ong Dai Dua, in Vietnam gekend als de 'Kokoksnootmonnik', is Nguyen Thành Nam. Hij stichtte de Kokoksnoot godsdienst in 1963 op Phoenix, een eilandje in de Mekong rivier. De religie is grotendeels gebaseerd op het boeddhistische en het christelijke geloof, aangevuld met zijn eigen geloofsovertuigingen.

Zo wordt er beweerd dat hij drie jaar lang enkel en alleen kokosnoten consumeerde en kokosmelk dronk. In die periode beoefende hij ook meditatie. In 1971 stelde hij zich tijdens de Zuid-Vietnamese presidentsverkiezingen kandidaat. Op Wikipedia lezen we daarover: "Het regime van Nguyen Van Thieu werd gekenmerkt door corruptie. In 1971 'won' Nguyen Van Thieu opnieuw de presidentsverkiezingen, hij was dan ook de enige kandidaat."

Anders gezegd: er is geen sprake van Nguyen Thành Nam. In elk geval: nadat hij verloor keerde hij weer naar zijn 'Kokosnoot Rijkdom' waar hij met 400 van zijn volgelingen woonde. Eén daarvan was John Ernst Steinbeck IV (1946 – 1991), journalist en schrijver van beroep. Hij was de tweede zoon van de Nobelprijswinnaar John Ernst Steinbeck (1902 – 1968).

Ondanks zijn excentriek gedrag respecteerde de regering van Saigon hem en noemde hem zelfs een 'man van de religie'. Hij droeg gewoonlijk een kruisbeeld om zijn nek en was gekleed in traditionele boeddhistische gewaden.

Monniken van de Kokosnoot religie mogen tot negen vrouwen trouwen. Die religie raadt ook aan om zoveel mogelijk kokosnoten te eten en kokosmelk te drinken.

Die godsdienst werd nochtans na 1975 door de communistische autoriteiten afgeschaft. Op het hoogtepunt had het een 4.000-tal aanhangers. In 1990 kwam Nguyen Thành Nam in botsing met het gezag, hetgeen zowel zijn eigen dood betekende als de ondergang van de cultus. Deze laatste wordt nog steeds door een zeer kleine minderheid beoefend.

Het 'Kokosnoot Rijkdom' is ondertussen een toeristische trekpleister van de Mekong Delta geworden waar je kunt kennismaken met de aldaar bloeiende kokosnoot snoepindustrie en kokosnotische aanverwanten.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we online blijven?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- Ook doe je ons een groot plezier door naar onze webshop te gaan en er iets aan te kopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht