ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Cashewnoten: een populaire, gezonde snack

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
maandag 7 oktober 2019 17:29

Er heerst nog enorm veel armoede in de wereld en we kunnen er geen snars aan veranderen. Het beste middel tegen die armoede is een hoger inkomen. Maar, neem India bijvoorbeeld: wat wordt er aldaar met een 'hoger inkomen' bedoeld? Enkele cijfers...

- India telt momenteel iets van een 1,4 miljard inwoners en 80 procent ervan moet overleven met minder dan twee euro per dag.

- 250 miljoen Indiërs heeft een dagelijks inkomen van niet meer dan twaalf roepie: nauwelijks twintig eurocent. (1 euro = 61 roepie)

- De armoedegrens in India is door de overheid vastgelegd op 368 roepie (6 euro) per maand per persoon op het platteland en op 559 roepie (9 euro) in steden. Met dat bedrag zou elke Indiër dagelijks 650 gram graan kunnen kopen.

- De Indiase regering gebruikt een voedingsnorm van 1.800 calorieën per dag, terwijl het internationale minimum op 2.400 calorieën ligt. Met die norm gemeten, zou 87 procent van de Indiërs onder de armoedegrens vallen.

. En, zowel in het zuiden van India als in Sri Lanka worden Tamils, net als Dalits, nog immer als een minderwaardige bevolkingsgroep, of kaste aanzien. Om die reden moeten ze zich maar met de meest minderwaardige jobs en lage lonen tevreden stellen, en werken ze in Zuid-India vooral in cashewnotenbedrijven, en in Sri Lanka op theeplantages.

Wat cashewnoten betreft...

India is één van de vele cashewnoten producerende landen. Over de cashewnoot kunnen we op Wikipedia het volgende lezen...

Het is het zaad van de kasjoeboom, de Anacardium occidentale. In wezen is het een schijnvrucht. De eigenlijke vrucht, met daarin het zaad, is onopvallend en hangt onder de schijnvrucht.

De vruchthuid bevat het giftige cardol, dat ernstige huidirritaties kan veroorzaken. Een onderdeel van de verwerking van de vruchten tot eetbare noten is het verwijderen van de huid met het gif. De van de huid ontdane noten worden op diverse manieren verwerkt.

De noot wordt allereerst in de dop gebrand, zodat die makkelijker kan worden verwijderd. Dit gebeurt soms handmatig. De noot bevat een vlies, dat ook met de hand moet worden verwijderd. Door deze handmatige en relatief bewerkelijke bewerkingen is de cashewnoot relatief duur.

Voor ons zijn cashewnoten: een populaire, gezonde snack, doch zijn ze voor duizenden Tamilvrouwen in Zuid-India een ware, dagdagelijkse nachtmerrie...

 

Yummie, yummie: lekker!

 

Zo kan het ook, ... indien men over het nodige kapitaal beschikt, natuurlijk. Hou er dan wel rekening mee, dat al die duizenden Tamil-vrouwen wel ander werk zullen moeten gaan zoeken, tenzij ze achteraf betaald worden voor niets te doen.

Ooit...

... zal ook in landen als India alles worden gemachineerd en gerobotiseerd, opdat de armoedelijders niet meer voor hun rijst hoeven te betalen. Vanaf het jaar 3000, mlsschien?

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht