ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Astronomen zien voor het eerst stervende sterren kristalliseren

Wist je dat de resten van uitgebrande sterren langzaam kristalliseren?
door Tsenne Kikke - donderdag 31 januari 2019 22:43

Water, dat bevriest, krisalliseert. Of, denk aan water dat door toevoeging van zout overzadigd geraakt. 'Kristalliseren' is een woord dat in de leerstellingen van Gurdjieff heel veel wordt gebruikt. Bijvoorbeeld: bij de aanmaak van een extra lichaam; een iets, waaraan je natuurlijk geen geloof hoeft te hechten.

Ook hebben astronomen voor het eerst gezien hoe de resten van uitgebrande sterren langzamerhand kristalliseren.

Wanneer zonachtige sterren door hun brandstof heen zijn, veranderen ze in compacte witte dwergsterren. Ze koelen dan langzaam maar zeker af: een proces, dat miljarden jaren kan duren. Astronomen voorspellen dat de gasvormige kernen van witte dwergen daarbij langzaam kristalliseren en op die manier een vaste vorm aannemen – net zoals waterdamp bij een lagere temperatuur verandert in vloeibaar water en uiteindelijk in ijs.

De dalende temperatuur heeft ook invloed op de kleur en de helderheid van de sterren. Terwijl ze stollen verliezen de dwergsterren hun helderheid, en hun kleur verandert van blauw naar oranje en vervolgens van oranje naar rood.

Dit hele koel- en kristallisatieproces is al vijftig jaar geleden voorspeld, maar tot nog toe hadden astronomen het nooit waargenomen omdat het diep in de ster gebeurt. Daar kwam verandering in dankzij ESA-satelliet Gaia, die de gegevens van duizenden witte dwergsterren heeft verzameld. In die gegevens ontdekte astronoom Pier-Emmanuel Tremblay van de universiteit van Warwick samen met zijn collega’s een fenomeen dat alleen verklaard kan worden door kristallisatie.

Het team analyseerde meer dan vijftienduizend witte dwergsterren die zich binnen driehonderd lichtjaar van de zon bevinden. Tot hun verrassing vonden ze een reusachtig cluster van sterren met dezelfde helderheid en kleur. Deze sterren hebben enorm verschillende leeftijden en oorsprong, dus normaal gesproken zouden we verwachten dat ze er verschillend uitzien.

"Er is geen andere verklaring voor dan kristallisatie," zei Tremblay. "Sterren verliezen hun interne warmte door energie af te geven aan de omgeving. Wanneer ze daarbij een bepaalde temperatuur bereiken, beginnen ze te kristalliseren. Hun omgeving functioneert op dat moment als een trui, die verdere afkoeling vertraagt. Daarom bevinden duizenden witte dwergsterren zich in hetzelfde stadium."

"Deze vertraging zou kunnen betekenen, dat witte dwergen er een tot twee miljard jaar langer over doen om te stollen dan we voorheen dachten," zei Tremblay.

Bron: New Scientist

Vraagje: zou onze Zon binnenin al stilaan aan het kristalliseren zijn?...

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht