ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vroeger offerde men mensen aan de goden

Niet enkel volwassenen, maar ook kinderen werden aan de goden geofferd.
door Tsenne Kikke - donderdag 26 april 2018 16:52

Geen enkel diersoort is zo gelovig, of bijgelovig, als de mens.

Zo was er een tijd dat men mensen slachtofferde om de denkbeeldige goden te behagen - of, om er gunsten van af te dwingen. Ook was dit bij de Maya's, Azteken en Inca's een veelvuldig gebruik.

Zo vond men onlangs in Peru, in het noordelijke district Huanchaco, een rituele slachtplaats daterend uit het pre-Columbiaanse Chimú-rijk, waar indertijd meer dan 140 kinderen en een 200-tal jonge lama's werden gedood. Volgens koolstofdateringen zou die afslachting rond het jaar 1450 hebben plaatsgegrepen.

Op zijn hoogtepunt beheerste het Chimú-rijk een gebied van 900 km langsheen de Pacifische kust en de valleien van de moderne grens tussen Peru en Ecuador tot Lima. De Chimú-cultuur bestond vanaf circa 1000 tot 1470 na Chr., waarna de het - na verovering - werd ingelijfd bij het rijk van de Inca's.

De gezichten van de meeste opgegraven kinderen werden tijdens de ceremonie met een roodkleurig pigment op basis van cinnaber besmeerd, voordat hun borsten werden opengesneden en opengetrokken. Hoogstwaarschijnlijk om er daarna de harten uit te verwijderen. De opofferende lama's leken hetzelfde lot te hebben ondergaan.

De 140 opgeofferde kinderen varieerden in leeftijd van ongeveer vijf tot veertien jaar. De meesten onder hen werden begraven met hun gelaat naar het westen gericht, richting zee. De lama's waren minder dan 18 maanden oud, en begraven met de schedels naar het oosten gericht, naar de hoge toppen van de Andes

We kunnen het ons misschien moeilijk voorstellen, maar in die tijd vonden ouders het hoogstwaarschijnlijk een eer dat hun kind aan de goden werd geofferd. Maar, als je goed nadenkt, of observeert hoe het er vandaag de dag aan toegaat, zul je beseffen dat er in wezen weinig is veranderd. Lees maar eens de relazen van islamitische ouders, waarvan hun kind zichzelf in naam van zijn godheid heeft opgeblazen, bijvoorbeeld.

Volgens de onderzoekers blijkt, dat uit de modderlaag waarin de opgravingen geschieden, de hevige regens en overstromingen, waarschijnlijk geassocieerd met klimaatgebeurtenissern gerelateerd aan El-Niño, de reden kunnen zijn van het waarom men die kinderen en dieren heeft geofferd.

Verhoogde zeetemperaturen, die kenmerkend zijn voor El Niño, zouden de zeevisserij in het gebied hebben verstoord, terwijl overstromingen aan de kust de uitgebreide infrastructuur van landbouwkanalen van de Chimú hebben kunnen beschadigen.

Waarom kinderen?

De kans is groot dat men inzag dat men aan de goden andere offers moest brengen. Al jarenlang offerde men volwassenen - en, omdat de regens alsmaar bleven komen, vond men dat het hoogtijd werd om eens iets anders uit te proberen.

Maar, zelfs indien hun goden hun gebeden hadden verhoord, bezweek het Chimú-rijk enkele tientallen jaren later doordat het door de Inca's werd overweldigd.

Zo zie je alweer, dat indien je vandaag de dag één van de 4.200 godsdiensten wil belijden, je er goed aan doet om van begin af aan de juiste god uit te kiezen. Ik bedoel: de religie met de énige ware godheid, of godheden - want, al de andere goden bestaan gewoonweg niet, en kunnen jouw gebeden spijtig genoeg dan ook niet verhoren. :-)

Logisch, nietwaar?

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

Nota: Van de duizenden maandelijkse bezoekers zijn er tot op heden reeds 21 lezers die bereid waren te sponsoren. Joepie!  Ben jij de 22ste? :-)

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht