ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

“De hel bestaat niet," beweerde paus Franciscus

Goed nieuws: de Hel bestaat niet!!!
door Tsenne Kikke - donderdag 29 maart 2018 20:05

De Hel zou een plaats zijn waar zielen gedoemd zijn om voor eeuwig en altijd van het goddelijke gescheiden te blijven. Het Vagevuur, daarentegen, ook weleens 'purgatorium' of 'louteringsbergis' genoemd, is - volgens de katholieke leer - een oord, waar na de dood zielen, vooraleer naar de hemel te gaan, worden gelouterd of gestraft; dit, voor de nog niet uitgeboete zonden, die wel al vergeven zijn door, bijvoorbeeld, de biecht. Verder lezen we daarover op Wikipedia het volgende...

"Anders gezegd: iedere zware zonde, hoe groot ook, kan worden vergeven door een volmaakt berouw (als biechten niet mogelijk is) - of, middels een berouwvolle biecht, maar de schuld die aan de zonde aankleeft moet nog worden goedgemaakt, uitgeboet. Men kan dit bij zijn leven doen door zijn lijden, ziekte, et cetera, geduldig te dragen, werken van barmhartigheid te doen, dankzij het gebed, het bijwonen van de heilige Mis, maar is men tekortgeschoten dan boet men de rest van de schuld in het vagevuur uit. De doodzonde leidt tot de eeuwige verdoemenis (de hel), en moet tijdens het leven berouwd worden. De dagelijkse zonden worden al vergeven wanneer men met aandacht de heilige Mis bijwoont: het zijn zonden die niet tot de dood leiden.

Een niet-vergeven doodzonde kan niet in het vagevuur worden vergeven. De gelovigen die in deze staat (van doodzonde) sterven gaan voor eeuwig verloren in de hel, waaruit geen bevrijding mogelijk is."

Joepie! Geen Hel!

Maar, er bestaat geen Hel waar de zielen van de zondaars in eeuwigheid moeten lijden, zei paus Franciscus op Witte Donderdag in een interview met de Italiaanse krant 'La Repubblica', ... alsof hij het écht weet. :-)

Het wordt nog grappiger... Volgens hem krijgen de zielen van mensen, die berouw tonen, na hun dood vergiffenis van God, en worden zij opgenomen in Zijn contemplatie. “Maar de zielen van degenen die geen berouw hebben, en dus geen vergeving kunnen krijgen, verdwijnen”, zei Franciscus. “De Hel bestaat niet, wat wel bestaat, is de verdwijning van zondige zielen," voegde hij eraan toe. Je moet het maar willen geloven...

Zijn uitspraak, dat er geen Hel bestaat, betwist ik niet, integendeel: voor mij heeft die oord nooit bestaan. Hetzelfde geldt voor het metaforische Vagevuur en de denkbeeldige Hemel. Bovendien verdwijnen 'zondige zielen' niet zomaar; gewoonweg omdat er aan het gehele universum geen greintje energie kan worden toegevoegd, maar er kan dan ook niets van kan worden weggenomen. Het énige wat wel mogelijk is, is dat energie transformeert.

Natuurlijk moeten we er - in dit geval - ervan uitgaan dat elke mens, datgene wat 'ziel' wordt genoemd, in zichzelf meedraagt, en het ten volle heeft ontwikkeld. Je hoeft me niet te geloven, maar indien ik van elke zielloze mens, die momenteel op deze aardbol rondloopt, 1 euro zou krijgen , zou ik nu multimiljonair zijn.

Wel bestaat er het kleine probleem, dat velen - waaronder de heilige paus Franciscus- het onderscheid niet kennen tussen 'over een persoonlijke ziel beschikken', en 'bezield zijn'. Doch, indien alles wat hierboven staat, wel degelijk uit de pauselijke mond kwam, is dat het mogelijke bewijs dat hij een stuk eeuwenoud bijgeloof in gelovige breinen aan het wegwerken is.

Hopelijk kunnen alle volgelingen hem voor 100% geloven, zelfs indien het grove onwaarheden kunnen zijn.

Nota: Wat de énige échte Waarheid is, weet geen mens. Om die reden loop ik met mijn geloofsovertuigingen rond, jij met de jouwe, de paus met de zijne, en de 7 miljard anderen met de hunne. Dit is dan ook de hoofdreden waarom iedereen het veel beter weet dan al de anderen, ikzelf incluis.

Maar, waar het op aan komt, is dit: "Hoe gezond zijn jouw geloofsovertuigingen?"; dit, met betrekking tot een tamelijke gezonde geest in een tamelijk, gezond lichaam - en, die tegelijkertijd een weldaad zijn voor de gehele mensheid-in-wording.

____________________________________________________________________________________________

Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht