ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Stoomcabines hoeven niet groter te zijn dan een douchecabine

Stoomcabines reinigen, net als sauna's, de poriën van de huid.
door Tsenne Kikke - dinsdag 3 december 2013 8:34

Stoomcabines lijken in veel opzichten op sauna's, maar toch zijn er een aantal verschillen. Zo is de temperatuur in een stoomcabine lager dan in die van een sauna. Maar, omdat de luchtvochtigheid dan weeral hoger is, zal de lichaamstemperatuur net zo snel omhoog gaan.

Een stoombad is een warme ruimte van 40 à 60 graden Celsius met een hoge luchtvochtigheid van tussen de 80% en de 98%. In deze ruimte kan de huid worden gereinigd door enige tijd - 10 à 20 minuten - daar te verblijven, waardoor de huidporiën open gaan staan en het vuil, door het vele zweten, naar buiten gedreven wordt. De luchtwegen worden vrijgemaakt, de bloedcirculatie verbetert, waardoor de huid zachter en soepeler wordt. Naast de huidreiniging heeft een stoombad ook een ontspannen uitwerking op zowel de spieren evenals op de psyche van de mens.

Het nemen van een stoombad kent ongeveer eenzelfde ritueel als bij de sauna gebruikelijk is, waarbij opwarmen en afkoelen elkaar afwisselen. Anders dan bij een saunacabine neemt men in een stoombadcabine vaak geen handdoek mee, omdat men er niet op zit.

Stoombaden waren vroeger vooral te vinden in het Turks Ottomaanse Rijk als onderdeel van een hamam, een Turks badhuis. Hierdoor komt het dat een stoombad weleens aangeduid wordt als 'Turks stoombad'. Maar, het Romeinse sudatorium leek hier ook wel op, zijnde: een kleine ronde, van baksteen gebouwde, zweetruimte in een Romeinse thermen. De luchtvochtigheid in die ruimte was vrij hoog, vermoedelijk meer dan 75%, vanwaar een temperatuur van rond de 50 graden Celsius voldoende was voor het zweeteffect.

Een stoomcabine is gewoonlijk even groot als een douchecabine en werkt met een stoomapparaat. Bij de meeste stoomcabines wordt er tegenwoordig meestal een speciale stoomgenerator gebruikt. Vaak wordt aan het water van de stoomgenerator een verkwikkende geurstof toegevoegd, zoals: eucalyptus, dennen of citroen, bijvoorbeeld. 

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met stoomcabines? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht